Slideshow shadow

Obilježavanje 50. obljetnice znanstvenog skupa “Susreti na dragom kamenu” u Puli

November 28, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 30. studenoga 2018., s početkom u 12 sati u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Puli (Herkulov prolaz 1) obilježit će se 50. godišnjica znanstvenog skupa “Susreti na dragom kamenu”. Na susretima je kroz pola stoljeća izlagao 641 domaći i inozemni autor, a njihovi su radovi tiskani u 22 zbornika na 8.527 stranica.

Pozivnica

Međunarodni znanstveni skup “Tomaso Luciani (1818-1894)” u Labinu

November 28, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 30. studenoga 2018., s početkom u 10:30 u Gradskoj knjižnici u Labinu (Rudarska 1/a) održat će se međunarodni znasntveni skup “Tomaso Luciani (1818-1894). Istra, Preporod, politika, svestrana učenost”. Organizatori su Società di studi storici e geografici, Pirano/Društvo za zgodovinske in geografske študije, Piran,  Comunità degli Italiani “Giuseppina Martinuzzi”, Albona/Zajednica Talijana “Giuseppina Martinuzzi”, Labin, Centro Italiano di Promozione, Cultura, Formazione e Sviluppo “Carlo Combi”, Capodistria / Promocijsko, kulturno, izobraževalno in razvojno središče “Carlo Combi”, Koper,  Comunità autogestita della nazionalità italiana di Pirano/Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran.

Pozivnica – Invito

Predavanje Miroslava Bertoše “Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku ‘pripojiti’ Istri” u Puli

November 21, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 23. studenoga 2018. s početkom u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predavanje professora emmeritusa Miroslava Bertoše “Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku ‘pripojiti’ Istri”. Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja Knjige o Istri (1968. – 2018.), a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Knjiga o Istri nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić. Već navedeni popis suradnika, redom eminentnih znanstvenika i intelektualaca, neizostavnih pri osvrtu na noviju kulturnu povijest istarskog prostora, ukazuje na važnost ovoga izdanja. Premda su navedeni suradnici u knjigu utisnuli svoj autorski pečat, ona je koncepcijski ostala utemeljena na Peruškovoj jasno oblikovanoj ideji o cjelovitom prikazu istarske povijesne sudbine i
potrebi Nastave o zavičaju, predmeta što ga je uveo na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, napisavši i skriptu istoga naslova. Svoj je poriv, uostalom, precizno definirao sam Peruško: Razbiti taj osjećaj izoliranosti i ukloniti osjećaj nacionalne manje vrijednosti, pomoći tom “čovjeku na raskršću” znanjem koje će postati uvjerenjem, to je, eto, politički zadatak Nastave o zavičaju.

Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, Knjiga o Istri i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj. Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne.

Predavanje Marka Jelenića “Rovinj 1813.-1825. Klimatske, agrarne i demografske prilike” u Rovinju

November 21, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 22. studenoga 2018., s početkom u 18 sati u Domu kulture u Rovinj održat će se predavanje dr. sc. Marka Jelenića “Rovinj 1813.-1825. Klimatske, agrarne i demografske prilike”. Uvodničar će biti dr. sc. Mario Sošić. Organizator je Matica hrvatska Rovinj.

Pozivnica Invito

Proslava 50. obljetnice osnutka Centra za povijesna istraživanja u Rovinju

November 20, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 23. studenog 2018., s početkom u 18 sati u MMC-u u Rovinju (Trg brodogradilišta 5) upriličit će se svečanost u povodu proslave 50. obljetnice osnutka Centra za povijesna istraživanja u Rovinju. Organizatori su, uz Centar, Talijanska unija iz Rijeke, Narodno sveučilište iz Trsta i Zajednica Talijana iz Rovinja.

Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana upućuje čestitke povodom velike i važne obljetnice!

Invito – Pozivnica