Slideshow shadow

Predstavljanje knjige “Verlustliste – Popis gubitaka – Seznamek izgub – Lista delle perdite (1914-1919). Istrien / Istra / Istri” u Puli

October 30, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 2. studenoga 2018., s početkom u 18 sati u Dvorani Tegethoff u Stožernoj palači u Puli (Riva 8) bit će predstavljena knjiga  “Verlustliste – Popis gubitaka – Seznamek izgub – Lista delle perdite (1914-1919). Istrien / Istra / Istria”. Autor prijepisa i prateće studije (na četiri jezika) te urednik knjige je  dr. sc. Robert Matijašić, predsjednik Humanističkog društva Histria. Knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski i dr. sc. Aleksej Kalc.

Knjiga sadrži imena 13.204 istarskih vojnika poginulih, ranjenih ili zarobljenih tijekom Prvog svjetskog rata. Imena, sa svim osobnim podacima i podacima o postrojbi kojoj su pripadali, preuzeta su iz Popisa gubitaka (Verlustliste), službenog popisa kojeg je c. i kr. Ministarstvo rata objavio u 709 sveščića između 1914. i 1919. godine i koji ukupno donosi više od 2 milijuna imena pripadnika austrougarske vojske. Djelo može se smatrati prvim pokušajem kvantifikacije vojnih gubitaka Velikoga rata te individualizacije imena tisuća istrana koji su predugo bili zaboravljeni.

Organizator predstavljanja je Humanističko društvo Histria (Kopar).

Pozivnica – Invito

Interdisciplinarna radionica “Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine” u Rovinju

October 19, 2018 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 22. listopada 2018., s početkom u 10 sati u Muzeju Grada Rovinja – Rovigno (Trg maršala Tita 11),  održat će se intersdisciplinarna radionica na temu “Drvena skulptura i oltari na području Rovinja i Rovinjštine”. Organizator je Muzej Grada Rovinja – Rovigno.

Pozivnica – Invito

Izložba o Misalu kneza Novaka u Gornjoj Nugli

October 19, 2018 in Novosti by mradosevic

Misal kneza NovakaU subotu, 20. listopada 2018., s početkom u 16 sati u Crkvi sv. Jelene u Gornjoj Nugli, upriličit će se svečano otvorenje  izložbe na temu Novakova misala. Izložbu je, povodom obilježavanja 650. godišnjice Misala kneza Novaka,  priredila Mirjana Pavletić, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Roč; grafički ju je osmislio i oblikovao David Ivić; tisak i realizaciju izložbe izvršili su Paper World iz Umaga i Edi Pavletić, a za tisak kataloga zaslužan je Grafomark iz Zagreba. Riječ je o najstarijem datiranom glagoljskom misalu koji je nastao prije 650 godina iz pera kraljevskoga viteza, kneza Novaka od Ostrovice Ličke, podrijetlom iz porodice Disislavića.

Raskošno iluminiran i bogato ukrašen Novakov misal, pisan na staroslavenskom jeziku (hrvatska redakcija) ustavnom glagoljicom, na finoj pergameni veličine 32 x 24,5 cm,  dospio je u Istru 1405. godine kada su ga za potrebe svojih crkava, sv. Jelene u Gornjoj i sv. Petra u Donjoj Nugli, mještani otkupili od Novakova sina Petra s Krbave za „40 zlatnih ino 5“ (za 45 zlatnika). Na zadnjoj stranici Misala nalazi se znameniti zapis od 26. lipnja 1482. godine („Vita!Vita! Štampa naša gori gre…“)  kojim je žakan Juri iz Roča  navijestio objavljivanje  prve hrvatske tiskane knjige, Misala po zakonu Rimskoga dvora (1483.)

Predstavljanje knjige Williama Klingera “Scritti minori” u Piranu

October 19, 2018 in Novosti by mradosevic

U petak, 19. listopada 2018. s početkom u 18 sati u Tartinijevoj hiši u Piranu održat će se predstavljanje knjige Williama Klingera “Scritti minori”. Knjigu će predstaviti Kristjan Knez, Gianfranco Guarnieri, Raoul Pupo i Sandro Gherro (urednik) Organizator je Društvo za zgodovinske in geografske študije Piran.

Predavanje Elene Uljančić “Porečko obrtništvo u 18. stoljeću” u Poreču

October 16, 2018 in Novosti by mradosevic

U utorak, 16. listopada 2018. s početkom u 19 sati u Domu obrtnika u Poreču dr. sc. Elena Uljančić će održati predavanje “Porečko obrtništvo u 18. stoljeću”. Predavanje je rezultat njezinih dugogodišnjih istraživanja, a tragove o obrtništvu u novovjekovnom razdoblju pronašla je u arhivima Venecije, Pazina, Trsta, Poreča. Organizator je Grad Poreč – Parenzo.