Slideshow shadow

Predavanje Vedrana Dukovskog “Život na granici: Puljština 1945. – 1947.” u Puli

August 31, 2018 in Novosti by mradosevic

33_PPMI-F-6500 copyU petak, 7. rujna 2018., s početkom u 19 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se javno predavanje Vedrana Dukovskog, mag. hist., “Život na granici: Puljština 1945. – 1947.”. Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

O predavanju:

Nakon Drugoga svjetskog rata Istra se našla podijeljena u dvije upravne i vojne zone. Grad Pula (Zona A), granicom odijeljen od ostatka Istre (Zona B), postao je svojevrsna enklava. Sela Puljštine, pak, nisu mogla više svoje proizvode prodavati na pulskoj tržnici, što je rezultiralo pojavom krijumčarenja. Mogućnost dobre zarade, nezaposlenost, borba za preživljavanjem, ali i nemogućnost narodne vlasti da u potpunosti uspostavi pravno stanje i ponudi stanovništvu gospodarsku sigurnost, doveli su do toga da su svi slojevi društva, na ovaj ili onaj način, sudjelovali u krijumčarskim radnjama sve do pripojenja Pule Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji 15. IX. 1947. godine.

O predavaču:

Vedran Dukovski (Pula, 1987.), mag. hist, radi kao arhivist u Državnom arhivu u Pazinu. Diplomirao je studij povijesti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, doktorand na Poslijediplomskom studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njegova znanstvena istraživanja odnosi se na društvene, gospodarske i političke procese u Istri 1945.-1947., odnosno od kraja rata do priključenja Jugoslaviji. Objavio je jednu knjigu u koautorstvu i više znanstvenih radova te sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova.

Pozivnica – Invito

49. znanstveni skup “Buzetski dani” u Buzetu

August 31, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 6. rujna 2018., s početkom u 9 sati u gradskoj vijećnici Grada Buzeta u Narodnom domu u Buzetu održat će s 49. znanstveni skup “Buzetski dani”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora Buzet, a suorganizatori POU “A. Vivoda” Buzet i Hrvatski restauratorski zavod.

Pozivnica

Predstava “Epulon – kralj Histra” i projekcije filmova u arheološkom parku Nezakcij u Valturi

August 8, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U subotu, 11. kolovoza 2018., s početkom u 20 sati u arheološkom parku Nezakcij u Valturi održat će se predstava “Epulon – kralj Histra”. Na istom će se mjestu u nedjelju, ponedjeljak i utorak, s početkom u 21 sat, prikazati povijesni filmovi “Agora”, “Troja” i akcijska fantazija “300”. Organizatori, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Arheološki muzej Istre, istaknuli su da je cilj manifestacije stvaranje kulturnog proizvoda koji će obogatiti doživljaje i potaknuti ljude na povratak u destinaciju. Ulaz na predstavu i sve projekcije je slobodan.