Slideshow shadow

Manifestacija “Šišanske legende” u Šišanu

June 28, 2018 in Novosti by mradosevic

šišan

Manifestacija Šišanske legende održat će se u subotu 30. lipnja 2018. u centru Šišana na giardinu. Program započinje u 18 sati prikazom srednjovjekovnog života kroz srednjovjekovni kamp u suradnji s udrugama Merlin iz Pule, Ordo sancti Viti iz Rijeke i Nuova Compania Vis Ferri iz Trsta. Predavanje dr.sc. Milene Joksimović na temu „Sv. Feliks i Fortunat“ započinje u 20 sati. U 21 sat na rasporedu je predstava „ss Felice e Fortunato“ u režiji Petre B. Blašković. Predavanje dr. sc. Ivana Jurkovića „Srednjovjekovni Šišan u rukama Crkava Sv. Tome i Sv. Hermagore započinje u 21:45. Organizator manifestacije Šišanske legende je Turistička zajednica Općine Ližnjan.

“Bring your history day” u Pazinu

June 28, 2018 in Novosti by mradosevic

U subotu, 30. lipnja 2018., s početkom u 10 sati u Muzeju grada Pazina u sklopu manifestacije “Bring your history day – predstavite Pazinštinu Europi”, bit će organizirano prikupljanje povijesne građe za područje Pazinštine. Istarsko arhivističko društvo, Muzej Grada Pazina i Hrvatski državni arhiv pozivaju građanstvo da donese arhivsko gradivo iz svojih obiteljskih arhiva (osobni dokumenti, razglednice, karte, fotografije…starije od 50 godina) kako bi se obavilo zaštitno snimanje i objana na portalu Topoteka Ysterreich. Svi donosioci gradiva moći će besplatno razgledati Kaštej i muzejske postave.

Pozivnica

Predavanje Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“ u Puli

June 26, 2018 in Novosti by mradosevic

Slika Stoja

U petak, 29. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja (Lettisova 1) održat će se javno predavanje dr. sc. Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“. Organizatori su, povodom obilježavanja Dana sv. Petra, Grad Pula-Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

O predavanju:

U godinama nakon Prvog svjetskog rata ekonomske i socijalne (ne)prilike, a posljedično i epidemije zaraznih bolesti, ugrožavale su velik broj djece u Puli. Pulske gradske vlasti, s ciljem osiguravanja boljih higijenskih uvjeta i kvalitetnije prehrane, 1921. godine pokreću dječju ljetnu koloniju na poluotoku Stoja, u početku namijenjene pulskoj, a potom i ostaloj istarskoj djeci. Krajem 1920-ih godina, sa završetkom procesa institucionalizacije fašizma, uz primarnu preventivno-zdravstvenu namjenu kolonija će postati i poligon za fašističku indoktrinaciju najmlađih Istrana…

O predavaču:

Dr. sc. Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci –  Područne jedinice u Puli, bavi se istarskom poviješću, posebice temama iz socijalne i političke povijesti prve polovice 20. stoljeća. Objavio je jednu autorsku te uredničku knjigu, osamdesetak radova (izvornih znanstvenih članaka, prethodnih priopćenja, poglavlja u knjigama i zbornicima, uvodnika, osvrta, prikaza, znanstveno-popularnih članaka i dr.), sudjelovao na tridesetak znanstvenih skupova te bio uključen i vodio nekoliko domaćih i međunarodnih projekata. Jedan je od osnivača i dopredsjednik Istarskog povijesnog društva – Societa Storica Istriana.

Pozivnica – Invito

Predavanje pulskih studenata povijesti “Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1915.” u Puli

June 26, 2018 in Novosti by mradosevic

U utorak, 26. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića (I. M. Ronjgova 1) studenti diplomskog studija povijesti pri Filozofskom fakultetu u Puli održat će predavanje “Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1915.”

Pozivnica

Predstavljanje novog sveska “Atti XLVII” u Poreču

June 7, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 15. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u Zajednici Talijana u Poreču (Trg slobode 6) održat će se predstavljanje novog sveska “Atti XLVII” Centra za povijesna istraživanja – Rovinj (Centro di Ricerche Storiche – Rovigno). Organizatori događanja su Centar za povijesna istraživanja – Rovinj i Zajednica Talijana iz Poreča.

Invito