Slideshow shadow

Predstavljanje zbornika “1. Labinski kulturno-povijesni susreti” u Labinu

February 27, 2018 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 28. veljače 2018., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Labin (Rudarska 1a) bit će predstavljen zbornik radova “1. Labinski kulturno-povijesni susreti”. Susreti su održani u svibnju 2017. godine,  zbornik čine radovi prezentirani na samome skupu, a obuhvaćaju prostor Labinštine u cjelini,  od rijeke Raše do Plomina i Čepića odnosno administrativno područje Grada Labina te općine Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan. Zbornik će predstaviti Tullio Vorano, prof., dr. sc. Mihovil Dabo (recenznet) te dr. sc. Slaven Bertoša (urednik). Organizator je Grad Labin.

Pozivnica

Predavanje Davida Orlovića “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)” u Puli

February 26, 2018 in Novosti by mradosevic

Etiopski ratU petak, 2. ožujka 2018., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) bit će održano javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)”. Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

 

O predavanju:

Etiopsko Carstvo (Abesinija) bilo je među rijetkim samostalnim afričkim državama u razdoblju između dva svjetska rata. Tijekom 1930-ih postalo je metom kolonijalnih ekspanzionističkih ciljeva fašističke Kraljevine Italije koja ju je, koristeći superiornije naoružanje, u krvavome ratu 1935. i 1936. godine porazila i okupirala. Danas poprilično zaboravljeni ‒ rat i okupacija koja je uslijedila, bili su označeni masovnim ubojstvima i ratnim zločinima širokih razmjera. Kao i u ostatku Italije, fašistički je režim i u Istri iskoristio ovaj rat kako bi javnosti ponudio propagandni spektakl, što je naišlo na velik otpor istarskih antifašista, čiji su sinovi bili izloženi pogibelji na dalekom ratištu.

 

O autoru:

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula. Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Koautor je knjiga Dani u Wagni i Turizam medulinske rivijere. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.

Pozivnica – Invito

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank” u Buzetu

February 21, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 22. veljače 2018., s početkom u 17 sati u Narodnom domu Buzet održat će se javno predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., pod naslovom “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank”. Organizator je Srednja škola Buzet u suradnji s Istarskim povijesnim društvom.

Anica Kovačič Kroz predavanje će se predstaviti svjedočanstvo Anice Kovačič (rođ. 1923.), suradnice NOP-a, koju su uhitili nacisti u selu Prestranek, nedaleko od Postojne, 1944. godine. Zatvorena je u Gorici, a potom deportirana u koncentracijski logor Bergen – Belsen u kojemu je svjedočila stravičnim nacističkim zločinima. Danas živi u Tolminu (Slovenija).

“Jednog dana početkom 1945. primijetila sam uz žičanu ogradu suhu, iscrpljenu, mladu djevojku koja je tužno plakala. Rekla je da je Židovka i da se zove Ana Frank. Od toga dana redovito smo se susretale. Tako sam pod neobičnim okolnostima upoznala Anu Frank…“

Pozivnica

Znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” u Barbanu

February 21, 2018 in Novosti by mradosevic

Znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” održat će se u četvrtak i u petak, 22. i 23. veljače 2018., u barbanskoj vijećnici. Skup počinje u četvrtak u 17 sati predstavljanjem zbornika “Barbanski zapisi – svezak 6”, o čemu će govoriti barbanski načelnik Dalibor Paus, prof. dr. Klara Buršić Matijašić, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli i prof. dr. Slaven Bertoša, glavni urednik. Organizator skupa je Općina Barban, a  suorganizatori su TZ Barban, OŠ Jure Filipovića Barban i Župa sv. Nikole.

Kristina Mihovilić – dobitnica nagrade za životno djelo “Don Frane Bulić” Hrvatskog arheološkog društva

February 16, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 20. veljače 2018. s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4) održat će se dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva. Nagradu za životno djelo “Don Frane Bulić” dodijelit će se dr. sc. Kristini Mihovilić, dugugodišnjoj kustosici, muzejskoj savjetnici i voditeljici Prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre u Puli. Također, od 2002. do 2006. bila je i ravnateljica Muzeja, a tijekom rada vodila je brojna terenska istraživanja, organizirala je mnoge izložbe te autorica je brojnih članaka i raznih publikacija. O cjelokupnom programu i ostalim dobitnicima nagrada pročitajte u prilogu.

Program