Slideshow shadow

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje i otvaranje izložbe “Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 godina” u Buzetu

January 31, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 1. veljače 2018., s početkom u 12:30 u Narodnom domu u Buzetu održat će se javno predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof. pod nazivom “Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 godina –  Trattati di Parigi 1947 – 70 anni”. Nakon predavanja bit će otvorena istoimena izložba, u realizaciji Istarskog povijesnog društva.

Prošle se godine navršilo 70. godina od potpisivanja Pariških mirovnih ugovora, kojima je, između ostaloga, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Naime, po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno je pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. privremeno podijeljen na Zonu A pod anglo-američkom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva. Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Fotoizložba prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Josepha Lavalléa “Viaggio pittoresco e storico nell’Istria e nella Dalmazia” u Piranu

January 30, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 1. veljače 2018., s početkom u 18 sati u Zajednice Talijana “Giuseppe Tartini” u Piranu bit će predstavljeno talijansko izdanje knjige  Josepha Lavalléa pod naslovom “Viaggio pittoresco e storico nell’Istria e nella Dalmazia”. Knjigu je na talijanski jezik prevezo Antonio Trampus, a o knjizi će govoriti i Kristjan Knez i Sergio Zorzon. Organizator predstavljanja je Comunita’ autogestita della nazionalita’ italiana di Pirano.

Pozivnica

by asuran

Otvorenje prostora Instituta Mediterran uz izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”

January 26, 2018 in Novosti by asuran

U petak 26. siječnja u 17:00 sati u sklopu Noći muzeja će se u Puli održati otvorenje prostora Instituta Mediterran (Scalierova 4, Pula) koji će ovom prilikom posjetiteljima predstaviti putujuću izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”. U istim prostorijama će se tijekom travnja otvoriti muzej svakodnevice i dobrih uspomena “MEMO MUSEUM”.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” moći će se posjetiti sve do 16. veljače 2018.

Pozivnica

Izložba “Boks u Puli” u Puli

January 22, 2018 in Novosti by Željko Cetina

Boks u Puli - najava
U petak, 26. siječnja 2018., s početkom u 18 sati, u sklopu manifestacije Noć muzeja, u Povijesnom i pomorskom muezju Istre – Museo storico e navale dell’Istria u Puli (Gradinski uspon 6) otvorit će se izložba “Boks u Puli”. Izložba je izraz inicijative Povijesnog i pomorskog muzeja Istre za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijeg pulskoga sporta. Prvi put javnosti će se prezentirati povijest amaterskog boksa u Puli, od antike do danišnjig dana, ali najveći dio bit će posvećen djelovanju BK “Pula” koji je zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u najvećem istarskom gradu. Također, posebno će se naglasiti 18 boksača koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK “Pula” te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa.

Noć muzeja 2018.

January 22, 2018 in Novosti by Željko Cetina

Noć muzeja - logo

U petak, 26. siječnja 2018., Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja. Sudjelovat će muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije iz svih krajeva u Hrvatskoj. U Istri su se uključile kulturne ustanove iz Pule, Vodnjana, Rovinja, Poreča, Pazina, Buzeta, Labina, Raklja, Cresa, Lubenica i Malog Lošinja.

Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Donosimo pregled programa 13. Noći muzeja za:

Pula
Muzej suvremene umjetnosti
Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria
Sveučilište Jurja Dobrile, Sveučilišna knjižnica
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre

Vodnjan
Istrian de Dignan – Ecomuseum

Rovinj
Muzej Grada Rovinja

Poreč
Zavičajni muzej poreštine – Museo dell territorio parentino

Pazin
Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell’Istria
Državni arhiv

Buzet
Zavičajni muzej Buzet

Labin
Narodni muzej

Rakalj
Muzejsko-galerijski prostor Grubić

Cres
Creski muzej

Lubenice
Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva

Mali Lošinj
Lošinjski muzej