Slideshow shadow

Održana 8. redovna (3. izborna) godišnja skupština Istarskog povijesnog društva

December 22, 2017 in Novosti by Željko Cetina

Na 8. redovnoj (3. izbornoj) godišnjoj skupštini Istarskog povijesnog društva – Società storica istriana, održanoj 21. prosinca 2017., izabrani su novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti jer je prethodnima istekao četverogodišnji mandat.

Novi Upravni odbor čine Mihovil Dabo (blagajnik), Katarina Gerometta (tajnica), Gracijano Kešac, Darko Komšo, Maurizio Levak (predsjednik), Raul Marsetič, Elvis Orbanić, Milan Radošević (dopredsjednik) i Ivan Žagar. Nadzorni odbor čine Igor Duda (predsjednik), Nikša Minić i Sarah Zancovich, a Sud časti Željko Cetina, Robert Kurelić i Gordana Milaković (predsjednica).

Istarsko povijesno društvo želi vam čestit Božić i sretnu 2018. godinu!

December 20, 2017 in Novosti by mradosevic

Čestitka IPD-SSI

Izložba “Štovanje. Predmeti pučke pobožnosti Rovinja” u Rovinju

December 20, 2017 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 21. prosinca 2017., s početkom u 19:30 u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno bit će otvorena izložba “Štovanje. Predmeti pučke pobožnosti Rovinja”.

Štovanje Rovinj izložbaRadi se o izložbi koja je zamišljena kao ponovno susretanje s predmetima pučke (izvanliturgijske) pobožnosti Rovinja koji su s ulica, napuštenih kuća i zapuštenih crkava sklanjani u rovinjski muzej od 1950-ih. Pridruženi su im oni preostali u rovinjskim kontradama, pod voltama, u kortama, zavjetni darovi iz crkava, ali i raznovrsni predmeti koji prvi put iz obiteljske intime izlaze u javni prostor. Predmeti su to osobne, obiteljske i lokalne vrijednosti, iskazi pučke pobožnosti, stvaralaštva i ukusa te kao takvi iznimni povijesni izvori. U njima se isprepliću utjecaji mletačke tradicije, austrijskih hodočasničkih središta… i gotovo podjednako su važne skromne želje ispisane olovkom na zidu crkvice Bezgrešnog Začeća nadomak Rovinja i bogato ukrašena kapelica iz marijanskog svetišta u Andacollu (Čile) poklonjena kao zavjetni dar rovinjskog crkvici Majke Božje od Milosti. Predmeti su predstavljeni kao spomenici pobožnosti i duhovnosti, ali i kao posveta osjećajima prošlih generacija, čiji se osjetilni život nije mogao znatno razlikovati od našeg te ga svaki čovjek, bez obzira na vjerski identitet, može razumjeti i cijeniti.

Organizator je Muzej Grada Rovinja – Rovigno.

Tribina “Prava istina o Istanbulskoj konvenciji” u Puli

December 19, 2017 in Novosti by mradosevic

u srijedu, 20. prosinca 2017. s početkom u 19 h, u prostorijama MMC Luka u Puli, u organizaciji Udruge PANK i Instituta Mediterran, održat će se tribina “Prava istina o Istanbulskoj konvenciji”. Gošće tribine su Lana Bobić, teološka aktivistica i Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč (CGI). Moderatori tribine su Iva Brajković (PANK) i Filip Zoričić (Institut Mediterran). Cilj tribine je, prema riječima organizatora, odgovoriti na važna pitanja koja Konvencija postavlja i objasniti odrednice kojima ide te pokušati razriješiti nedoumice koje se događaju u našem društvu, a koje dovode do različitih zaključaka. Borba protiv nasilja nad ženama temeljna je motivacija ovog događaja i potreba javno progovarati o tako važnoj temi.

Predstavljanje knjige “Kvadirna ili ligištar bratovštine sv. Antona opata iz Zabrešca u Dolini” i otvorenje izložbe “Glagoljica u Brseču…” u Pazinu

December 13, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak, 15. prosinca 2017., s početkom u 12;30 sati u holu Spomen doma u  Pazinu, u organizaciji Državnog arhiva u Paznu, bit će predstavljena knjiga Ivana Botice, Danijele Doblanović i Marte Jašo “Kvadirna ili ligištar bratovštine sv. Antona opata iz Zabrešca u Dolini”.

Istoga dana s početkom u 14 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu bit će otvaranje gostujuće izložbe “Glagoljica u Brseču, Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi”, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Mošćenička Draga i Udruga Jenio Sisolski Brseč. Autorica tekstova je Sandra Sudec, a vizualni identitet potpisuje Maja S. Franković.

Pozivnica