Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Elene Uljančić-Vekić “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča” i izložba “Memorija vode” u Poreču

November 28, 2017 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 30. studenoga 2017., s početkom u 18 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino bit će predstavljena knjiga dr. sc. Elene Uljančić-Vekić “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča” . Knjigu će predstaviti recenzenti prof. dr. sc. Neven Budak i dr. sc. Sandi Blagonić, urednica Elena Poropat Pustijanac i autorica dr. sc. Elena Uljančić-Vekić.  Organizator je Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja arhivske građe u Državnom arhivu u Pazinu, Državnom arhivu u Rijeci, Arhivu Istarskog vodovoda u Buzetu, Biskupijskom arhivu u Poreču i muzejskom fundusu Zavičajnog muzeja Poreštine, terenskom istraživanju te pomnom proučavanju literature relevantne za naslovnu problematiku. U prvom dijelu knjige rasvjetljava se povijest vodoopskrbe u gradu Poreču, što je popraćeno i brojnim slikovnim prilozima, dok je drugi dio knjige kataloški, a u njemu se daje popis grla cisterni i bunara porečke starogradske jezgre s osnovnim podacima o svakom evidentiranom grlu.

Nakon predstavljanja knjige uslijedit će otvorenje izložbe “Memorija vode” autora Elene Uljančić-Vekić i Studija Sonda. Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i korištenju vode, osvješćivanja javnosti  o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja. Podijeljena je u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju muzeja čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru grla cisterne u dvorištu palače obitelji Sincich – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe smješten je u Galeriji Sincich i otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Branimira Jankovića “Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma” u Puli

November 27, 2017 in Novosti by Željko Cetina

naslovnicaU četvrtak, 30. studenog 2017., s početkom u 12 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje), održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Branimira Jankovića “Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma”. Knjiga obrađuje teorijske i metodološke preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma, s naglaskom na 1970-e i 1980-e kao ključne godine kada se one zbivaju. Preobrazbe se očituju u usmjerenju prema povijesti društva i teorijsko-metodološkoj pluralizaciji hrvatske historiografije uvođenjem novih pristupa i poddisciplina na tragu suvremene europske i svjetske historiografije. Knjigu će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Drago Roksandić te autor dr. sc. Branimir Janković, a predstavljanje će moderirati Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica

Predavanje Roberta Žigulića “Stradanje Vele i Male Učki 1944. leta” u Lovranu

November 24, 2017 in Novosti by mradosevic

U utorak, 28. studenoga 2017., s početkom u 18:30 u Galeriji Laurus u Lovranu održat će se predavanje prof. dr. sc. Roberta Žigulića “Stradanje Vele i Male Učki 1944. leta. Predavanje će se održati na čakavskome narječju. Organizatori su Katedra Čakavskoga sabora Lovran i Studbica d.o.o. Lovran.

Pozivnica

Znanstveni skup povodom 70 godina potpisivanja Pariškoga mirovnog ugovora, u Rijeci

November 24, 2017 in Novosti by mradosevic

U ponedljeak, 27. studenoga 2017., s početkom u 10 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) bit će održan znanstveni skup u povodu 70 godina od potpisivanja Pariškoga mirovnog ugovora i donošenja Ustava NRH 1947. godine. Organizatori su Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Riječka nadbiskupija, Muzej grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke, Povijesno društvo Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja te Inštitut za narodnostna vprašanja u Ljubljani – jedinica Rijeka.

Pozivnica

Predavanje Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“ u Puli

November 21, 2017 in Novosti by mradosevic

Božo MilanovićU petak, 24. studenoga 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) održat će se javno predavanje dr. sc. Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“. Organizatori su, u sklopu projekta Stoljeće europskog antifašizma – Istra između lokalnog i globalnog, Istarsko povijesno društvo, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

O predavanju:

„Fasci italiani di combattimento“, osnovani 1919. godine u Milanu radi borbe protiv komunizma i socijalizma, u Istri i čitavoj Julijskoj Veneciji narednih su godina imali primarno nacionalni zadatak – raznim oblicima represije onemogućiti svaki javni nacionalno-politički izričaj Hrvata i Slovenaca. Fašistički skvadristi i prije dolaska fašizma na vlast (1922.) isticali su se svojom brutalnošću protiv „inorodnog“ stanovništva. Uoči i tijekom izbora za talijanski parlament, zakazanih za 15. svibnja 1921., na „slavenske“ birače vršeni su razni oblici pritiska – od prijetnji, fizičkih napada, protjerivanja glasača do iskrivljivanja rezultata glasovanja i sl. Posebne mjere poduzimane su prema „slavenskim“ svećenicima. Znajući za njihov utjecaj na župljane-glasače nastojalo ih se zastrašivanjem pridobiti za talijanski Blok ili udaljavanjem sa župa onemogućiti njihov utjecaj na glasače.

O autoru:

Dr. sc. Stipan Trogrlić rođen je u Studencima kod Imotskog 1952. godine. Završio je franjevačku gimnaziju u Sinju, diplomirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1976. godine. Doktorirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je i na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Područnom studiju u Rijeci. Autor je više knjiga i znanstvenih članaka o odnosima Crkve i države u Istri u tijeku 19. i 20. stoljeća te drži predavanja na crkvene teme iz povijesti. Radi kao voditelj pulskog Centra za znanstvena istraživanja Instituta Ivo Pilar iz Zagreba u zvanju znanstvenog savjetnika.

Pozivnica – Invito