Slideshow shadow

Monografija općine Medulin dostupna u PDF formatu na internetu

October 31, 2017 in Novosti by mradosevic

Monografija_ovitak_OK.inddMonografija općine Medulin, objavljena je 2013. u izdanju Općine Medulin, broji 35 autora, a rezultat je impresivna publikacija na 504 stranice bogato opremljena starim kartama, ilustracijama i fotografijama. Na stranicama Općine Medulin moguće je preuzeti PDF inačicu čitave monografije.

http://medulin.hr/monografije-opcine-medulin-dostupna-citanje-pdf/

Predstavljanje knjige Tomislava Bašića “Sinovi svetoga Josipa” u Puli

October 30, 2017 in Novosti by mradosevic

naslovnicaU četvrtak, 2. studenog 2017., s početkom u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja (Dobrilina 4, Pula) održat će se predstavljanje knjige Tomislava Bašića „Sinovi svetoga Josipa“. Ovaj roman, hrvatskog branitelja iz Šibenika i profesora povijesti Tomislava Bašića, temeljen je je na njegovim sjećanjima, a zbog autentičnosti likova i događaja predstavlja prvorazredno memoarsko štivo o Domovinskom ratu. Knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Maurizio Levak te autor Tomislav Bašić, prof., a predstavljanje će moderirati Ivan Žagar, prof. Organizator je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica

 

Okrugli stol o Istrapediji u Puli

October 26, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak, 27. listopada 2017., s početkom u 13 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39), održat će se Okrugli stol o Istrapediji, istarskoj internetskoj enciklopediji, na kojem će se govoriti o njezinoj koncepciji, obuhvatu, dometima i ciljevima, kao i o nedostacima, propustima i drugim manjkavostima te načinima njezina poboljšanja i vizijama budućega razvoja. Sudjelovat će ugledni znanstvenici i stručnjaci Dean Krmac, Željko Bistrović i Korado Korlević te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica uz intervencije članova stručne redakcije Istrapedije i drugih sudionika, kao i zainteresiranih građana. Moderator je urednik Istrapedije Goran Prodan. Organizatori su IKA, Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale istriana, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Pozivnica

Međunarodni znanstveni skup “Na marginama Velikoga rata: kulturne i prosvjetne prilike u Rijeci, Puli, Ljubljani i Gorici 1914. – 1918.” u Ljubljani

October 25, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak 27. listopada 2017. s početkom u 11 sati u dvorani Zemljepisnoga muzeja GIAM ZRC SAZU u Ljubljani (Gosposka ul. 16) održat će se međunarodni znanstveni skup “Na marginama Velikoga rata: kulturne i prosvjetne prilike u Rijeci, Puli, Ljubljani i Gorici 1914. – 1918.” / “Na obrobjih velike vojne: kulturne in  prosvetne razmere na Reki, v Pulju, Ljubljani in Gorici 1914–1918.”. Organizatori skupa su Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – Zgodovinski inštitut Milka Kosa i Zavod za povijesne  i društvene znanosti HAZU s Područnom jedinicom u Puli u sklopu istoimenoga bilateralnoga projekta.

Pozivnica i program

Tribina “A proposito di irredentismi” u Piranu

October 25, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak, 27. listopada 2017. s početkom 18 sati u Tartinijevoj hiši u Piranu bit će održana tribina “A proposito di irredentismi” (Govoreći o iredentizmima). Uz tribinu, na kojoj sudjeluju Kristjan Knez, Raoul Pupo i Fabio Todero bit će predstavljena i dva knjižna izdanja, “L’irredentismo armato. Gli iredentismi davanti alla guerra” (Naoružanu irendentizam. Iredentizmi prije rata) te “Massonearia e irredentismo. Geografia dell’associazionismo patriottico in Italia tra Otto e Novecento” (Masonerija i iredentizam. Geografija domoljubnog udruživanja u Italiji između XIX. i XX. stoljeća). Organizatori su Comunità autogestita della nazionalità italiana Pirano / Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran u suradnji s Comunità degli Italiani “Giuseppe Tartini”, Pirano / Skupnost Italijanov “Giuseppe Tartini” Piran Società di studi storici e geografici, Pirano / Društvo za zgodovinske in geografske študije Piran.

Pozivnica