Slideshow shadow

Znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine” u Kanfanaru

September 30, 2017 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 4. listopada 2017., s početkom u 19 sati u Domu mladih u Kanfanaru održat će se znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine”. Organizatori su Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar.

Pozivnica

Predstavljanje rezultata projekta “Zaboravljena baština – drveni oltari u Istri” u Gračišću

September 28, 2017 in Novosti by mradosevic

U subotu, 30. rujna 2017., s početkom u 10 sati u Općinskoj vijećnici u Gračišču u sklopu projekta Zaboravljena baština – drveni oltari u Istri bit će predstavljeni rezultati konzervatorskih radova u Gračiščću te održana radionica vezano za tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na drvenim oltarima.

Na području Istre sačuvan je velik broj drvenih polikromiranih oltara s drvenim kipovima i slikama, nastalih u 17. stoljeću. Riječ je o vrlo zanimljivoj baštini čije značenje i vrijednost najčešće nisu dovoljno poznati njezinim primarnim korisnicima. Njezina kompleksna obilježja svjedoče o stoljećima burne prošlosti, tijekom kojih je Istra bila poprištem intenzivnih migracijskih procesa, što je ostavilo znatnog traga na toj baštini u kojoj se susreću i kreativno povezuju utjecaji dvaju kulturnih krugova na čijoj se razmeđi Istra nalazi – mediteranskog i srednjoeuropskog. Unatoč njihovoj važnosti ti su spomenici nerijetko u iznimno lošem stanju, prepušteni zaboravu i nestručnim intervencijama. Bolje poznavanje vlastite lokalne baštine temeljni je preduvjet za njezinu kvalitetniju zaštitu, a njihovi izravni korisnici ključan su partner u tom procesu.

Osnovni cilj projekta je na pristupačan način podijeliti specijalistička znanja s lokalnom zajednicom (primarnim čuvarom te baštine) i na taj način potaknuti njezino primjereno čuvanje i obnavljanje te osvijestiti njezinu važnost u formiranju lokalnog i regionalnog identiteta.

Projekt se ostvaruje u partnerstvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda te u suradnji s lokalnom zajednicom u Istri, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i lokalnih partnera u Istri.

Pozivnica

3. izdanje međunarodnog znanstvenog skupa “Socijalizam na klupi” u Puli

September 27, 2017 in Novosti by mradosevic

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 28. do 30. rujna 2017. održat će se treće izdanje međunarodnog znanstvenog skupa “Socijalizam na klupi”. Ovogodišnja tema “Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate” okupila je gotovo stotinu sudionika iz petnaestak zemalja. Program čine izlaganja u brojnim sekcijama, plenarna predavanja i okrugli stolovi. Otvorenje skupa održat će se u četvrtak u 12.30 sati na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj dvorani Tone Peruško (Matetića Ronjgova 1).

Program skupa

Knjiga sažetaka

Predavanje Miroslava Bertoše ‘EKOLOŠKA BOMBA’ grada Pule: Pragrande godine 1787., u Puli

September 27, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak, 29. rujna 2017. godine, s početkom u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli (I. M. Ronjgova 1) professor emeritus Miroslav Bertoša održat će predavanje ” ‘Ekološka bomba’ grada Pule: Pragrande godine 1787. “. Organizatori su povodom obilježavanja Dana Sv. Mihovila Grad Pula-Pola Mjesni odbor Gregovica u suradnji s Istarskim povijesnim društvom.

Pozivnica – Invito

43. znanstveni skup “Pazinski memorijal” u Pazinu

September 27, 2017 in Novosti by mradosevic

ParizU petak, 29. rujna 2017., s početkom u 9 sati u Polivalentnoj dvorani Školsko–gradske sportske dvorane Pazin održat se 43. izdanje znanstvenog skupa “Pazinski memorijal” s temom “70. obljetnica Pariških mirovnih ugovora” te “Istaknute ličnosti iz života Istre u 20. stoljeću”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora za povijest Pazin.

Pozivnica