Slideshow shadow

Komemorativni skup “Lipa pamti” u Lipi

April 27, 2017 in Novosti by mradosevic

lipa_rijeka7U nedjelju, 30. travnja 2017., obilježit će se 73. obljetnica stradanja Lipe. Dana 30. travnja 1944. nacisti i fašisti ubili su 269 Lipljana te čitavo selo spalili. U znak sjećanja na lipajske žrtve u Lipi će se održati prigodan komemorativni program.

Od 16 do 16:30 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti održat će se otvorenje ilustrirane izložbe “Lipa pamti” o stradanju Lipe 30. travnja 1944. Izložba na dojmljiv i živopisan način pripovijeda o trenutku u kojem je tisućljetni kontinuitet života Lipe nasilno zaustavljen, iznosi potresne sudbine stradalih, ali i sjećanja preživjelih čiji su nadljudski napori zaslužni da Lipa danas živi. Progovarajući o razornim posljedicama ratnih zločina, izložba će podsjetiti na temeljne ljudske vrijednosti te presudnu važnost njihova očuvanja. U program otvorenja izložbe biti će uključena lipajska djeca, pripadnici 4. generacije preživjelih Lipljana. Autorica izložbe je kustosica Vana Gović, a dizajn izložbe potpisuje Dizajn studio Cipmann.

Od 17 do 18:30 sati održat će se Komemorativni skup “Lipa pamti”. Nakon okupljanja kod Spomenika palim borcima u Lipi, svečana povorka organizirano će se spustiti do mjesta stradanja, tzv. Kvartirkine kuće gdje se danas nalazi spomenik žrtvama. Pozdravni govori te polaganje vijenaca brojnih delegacija bit će popraćeni prigodnim glazbenim programom.
Komemorativni skup “Lipa pamti” organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Liburnije pod pokroviteljstvom Općine Matulji i Primorsko-goranske županije.

Pozivnica

Pulski amfiteatar u 3D video animaciji

April 26, 2017 in Novosti by mradosevic

3d arena

U hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji nastala je video animacija 3D modela rekonstrukcije pulskog amfiteatra. Animacija i renderiranje trodimenzionalnog modela napravljeni su u studiju u Arnhemu u Nizozemskoj, a potpisuje ih Martin vam der Meijde. Autori izrade 3D modela rekonstrukcije Arene u Puli su Stipan Ujdur i Ivan Popić, obojica iz Opuzena, a napravljena je na osnovu dostupnih pisanih i slikovnih materijala, sadržaja, javno objavljenih na internetu, domaćih i stranih autora. Ukupna izrada je trajala šest mjeseci.

Film se može pogledati na stranici https://www.youtube.com/watch?v=wbEtuuesYTs

Otvorenje izložbe “Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre” u Puli

April 26, 2017 in Novosti by mradosevic

gajba i tićU četvrtak, 27. travnja 2017., s početkom u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli bit će otvorena izložba “Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre”. Artefakti izložbe protežu se od doba Rimskog carstva do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti. Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama, taranki i botununada. Organizatori su Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria i Arheološki muzej Istre. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2017. godine.

Pozivnica – Invito

Predavanje Ivane Paule Gortan-Carlin “Glazbene Istra u turističkoj ponudi” u Pazinu

April 24, 2017 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 26. travnja 2017., s početkom u 18 sati u Državnom arhivu u Pazinu održat će se predavanje doc. dr. sc. Ivane Paule Gortan-Carlin “Glazbena Istra u turističkoj ponudi”. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Znanstveni skup “Od mora do mora” u Lovranu

April 21, 2017 in Novosti by mradosevic

U subotu, 22. travnja 2017., s početkom u 9 sati u Hotelu “Lovran” u Lovranu bit će otvoren znanstveni skup “Od mora do mora: uloga mora u svakodnevnom životu Lovrana i Lovranštine nekada i danas”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora Lovran.

Katedra Čakavskoga sabora Lovran neprofitna je udruga koja se bavi očuvanjem, istraživanjem i promicanjem materijalnog i duhovnog naslijeđa ljudi s područja Lovranštine (čakavski: Lovranšćine), tj. Općine Lovran i područja koja joj gravitiraju povijesno i geografski. S tom svrhom okuplja različite kulturne, stručne, odgojno obrazovne i znanstvene djelatnike te udruge i ustanove zainteresirane za njegovanje, proučavanje, unapređivanje i promicanje kulture i znanosti na području Lovrana i Lovranštine te surađuje s njima.

Pozivnica 2017