Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Josipa Vretenara i Davida Orlovića “I giorni a Wagna (1915 – 1918) / Dani u Wagni (1915. – 1918.)” u Galižani

February 27, 2017 in Novosti by mradosevic

Vretenar - Orlović I giorni a WagnaU petak, 3. ožujka 2017., s početkom u 18 sati u sjedištu Zajednice Talijana „Armando Cappolicchio“ u Galižani bit će predstavljena knjiga Josipa Vretenara i Davida Orlovića “I giorni a Wagna (1915 – 1918) / Dani u Wagni (1915. – 1918.)”. Uz autore knjigu će predstaviti prof. Paolo Malni te, u ime izdavača, dr. sc. Marino Budicin. Organizatori predstavljanja su Centar za povijesna istraživanja – Rovinj, Talijanska unija – Rijeka i Narodno sveučilište – Trst.

Knjiga opsega 722 stranica na talijanskom i hrvatskom jeziku donosi:

– Uvod, opis evakuacije, zbijega stanovnika južne Istre i područja Posočja u Prvom svjetskom ratu;

– Izbor novinskih članaka (707) iz dnevnih logorskih novina “Lagerzeitung für Wagna” / “Gazetta d´ accampamento di Wagna” koji se odnose na život u logoru;

– Tehnički opis logora, infrastruktura te opis pojedinih objekata logora. U prilogu detaljan plan logora s legendama na talijanskom i hrvatskom jeziku;

– U četiri tablice popis cca 7 600 stanovnika logora s pojedinim osobnim podacima.

Knjiga se bavi okolnostima stradanja civilnog stanovništva u Prvom svjetskom ratu te kroz tehnički opis logora u Wagni te opisima događaja u samom logoru donosi mnoštvo podataka i analiza koji nam omogućuju da pobliže shvatimo život i stradanja stanovnika logora.

Pozivnica – Invito

Otvorenje izložbe “Stare mape Kanfanarštine” u Kanfanaru

February 22, 2017 in Novosti by mradosevic

Dvigrad
U četvrtak, 23. veljače 2017., s početkom u 18:30. u Galeriji Malenica u Kanfanaru upriličit će se otvaranje izložbe “Stare mape Kanfanarštine”. Organizatori su Općina Kanfanar i Udruga Dvegrajci.

Otvorenje izložbe “Izrada i pečenje keramike na neolitski način” u Puli

February 21, 2017 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 24. veljače 2017., s početkom u 12 sati u izložbenom prostoru C8 u Puli (Carrarina 8) otvorit će se izložba “Izrada i pečenje keramike na neolitski način”. Organizator događanja je Arheološki muzej Istre.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Drage Roksandića i Vlatke Filipčić Maligec “Kultura hrvatskog antifašizma” u Puli

February 20, 2017 in Novosti by mradosevic

NaslovnicaU petak, 24. veljače 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Drage Roksandića i Vlatke Filipčić Maligec “Kultura hrvatskog antifašizma”. Uz autore o knjizi će govoriti dr. sc. Davor Mandić te, u ime izdavača, Krešimir Maligec. Organizator je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule.

Knjiga se bavi Prvim kongresom kulturnih radnika u Topuskom, koji se održao od 25. do 27. lipnja 1944., a na kojemu su sudjelovali brojni umjetnici, znanstvenici i javni radnici čije će djelovanje umnogome obilježiti daljnji razvoj hrvatske kulture. Dok je Nazor želio graditi budućnost, okrenuti se mladosti, budućnosti, pobjedi i uskrsnuću, neki od članova Sazivačkog odbora Kongresa zvali su na osvetu. Nazor se pozivao na umjetničke kriterije, Odbor na političko-propagandne. Događaj je to koji pokazuje da ni u to vrijeme nije bilo jedinstvenih stavova, a u kojima se zrcale kasniji sukobi.

Pozivnica

VII. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu” u Barbanu

February 19, 2017 in Novosti by Željko Cetina

Pietro StancovichU četvrtak i petak, 23. i 24. veljače 2017., u ulaznom predvorju Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu održat će se VII. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu”. U sklopu Memorijala u četvrtak, 23. veljače 2017., s početkom u 18 sati predstavit će se peti svezak zbornika “Barbanski zapisi”. O zborniku će govoriti Denis Kontošić, mag. educ., načelnik Općine Barban, dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i prof. dr. sc. Slaven Bertoša, glavni urednik. Organizator događanja je Općina Barban, a suorganizatori su Turistička zajednica Barban i Osnovna škola Jure Filipovića Barban.

Pozivnica i program