Slideshow shadow

Noć muzeja 2017.

January 24, 2017 in Novosti by Željko Cetina

Noć muzeja 2017.
U petak, 7. siječnja 2017., od 18:00 do 1:00 sati iza ponoći Hrvatsko muzejsko društvo organizira 12. Noć muzeja, koja će se održati uz slobodan ulaz za sve programe. Sudjelovat će muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije iz svih krajeva u Hrvatskoj. U Istri su se uključile kulturne ustanove iz Umaga, Buzeta, Buja, Pazina, Poreča, Rovinja, Raklja, Pule, Opatije, Cresa i Malog Lošinja.

12. Noć muzeja obilježit će tema “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo” kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do suvremenog doba. Ideja manifestacije je da se kroz različita događanja u Noći muzeja, prezentira javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima, dirigentima, pedagozima i izvođačima u najširem smislu, ali i utjecaje koje su pojedine glazbene pojavnosti imale kroz povijest, a posebice danas na društvo u cjelini.

Donosimo pregled programa 11. Noći muzeja za:

Umag
Muzej grada Umaga – Museo Civico di Umago

Buzet
Zavičajni muzej Buzet

Buje
Etnografski muzej Buje

Pazin
Etnografski muzej Istre
Državni arhiv

Poreč
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino

Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja – Museo Civico della Città di Rovigno

Rakalj
Muzejsko-galerijski prostor Grubić

Pula
Arheološki muzej Istre
Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria
Muzej suvremene umjetnosti Istre
Sveučilišna knjižnica u Puli

Opatija
Hrvatski muzej turizma

Cres
Creski muzej

Mali Lošinj
Lošinjski muzej
Muzej Apoksiomena

Predstavljanje knjige Samante Paronić “Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave” u Puli

January 20, 2017 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 25. siječnja 2017., s početkom u 11 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Ronjgova 1) predstavit će se knjiga Samante Paronić “Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave”. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Damir Agičić, urednik, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent, Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja Labin te Samante Paronić, mag. philol. croat. et hist., autorica. Organizatori događanja su Srednja Europa, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Mladena Bastijanića Cicute “Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća” u Puli

January 20, 2017 in Novosti by Željko Cetina


U utorak, 24. siječnja 2017., s početkom u 19 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Ronjgova 1) predstavit će se knjiga Mladena Bastijanića Cicute “Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća”. O knjizi će govoriti Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, dr. sc. Tea Perinčić i prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzenti i Mladen Bastijanić Cicuta, autor. Organizatori događanja su Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Centar za kulturu Grada Krka.

Pozivnica

Predstavljanje knjige i predavanje Ane Petrov “Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije” u Puli

January 20, 2017 in Novosti by Željko Cetina

Naslovnica knjige "Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije" U ponedjeljak, 23. siječnja 2017., s početkom u 17 sati u dvorani 28/5 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli (Ronjgova 1) održat će se predstavljanje knjige i predavanje dr. sc. Ane Petrov pod naslovom “Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije”. O knjizi će govoriti autorica i Anita Buhin, doktorandica na European University Institute iz Firence.

Pozivnica

Predavanje Christiana Axboea Nielsena “Jugoslavenske sigurnosne službe i likvidacije hrvatskih emigranata” u Puli

January 17, 2017 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 19. siječnja 2017., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Ronjgova 1) izv. prof. dr. sc. Christian Axboe Nielsen sa Sveučilišta u Aarhusu u Danskoj održat će predavanje pod naslovom “Jugoslavenske sigurnosne službe i likvidacije hrvatskih emigranata”. Predavanje se održava u sklopu Tribina Odsjeka za Povijest Filozofskog fakulteta u Puli.

Dr. sc. Christian Axboe Nielsen izvanredni je profesor povijesti jugoistočne Europe na Sveučilištu u Aarhusu u Danskoj. Na američkom Sveučilištu Columbia magistrirao je međunarodne odnose te 2002. doktorirao istočnoeuropsku povijest. Radio je kao analitičar za Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Međunarodni kazneni sud u Haagu te bio vještak u sudskim procesima u Haagu, Kanadi i Njemačkoj. Objavio je znanstvenu monografiju Making Yugoslavs: Identity in King Aleksandar’s Yugoslavia (University of Toronto Press, 2014), priručnik o međunarodnim kaznenim istragama te brojne znanstvene članke o povijesti Jugoslavije, huliganizmu u nogometu, masovnom nasilju i genocidu. Trenutno se bavi poviješću policije u socijalističkoj Jugoslaviji te istraživanjem suparničkog stradalništva.

Pozivnica