Slideshow shadow

Predavanje i predstavljanje knjiga o jugoslavenskom automobilizmu u Puli

November 29, 2016 in Novosti by mradosevic

zastava-101-2U utorak, 29. studenoga 2016., u 17 sati u dvorani 18 Filozofskog fakulteta u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predavanje dr. sc. Martina Pogačara pod naslovom “Jugoslavenski auto: Ponos, hrđa i zaborav”. Bit će riječi o povijesti jugoslavenske automobilske industrije, kulturi sjećanja vezanoj uz pojedine modele automobila te o njihovu mjestu u današnjim muzejima, garažama i životu. Nakon predavanja održat će se predstavljanje knjiga: “Made in YU 2015” (ur. Jernej Mlekuž i Tanja Petrović) i “Fičko po Jugoslaviji. Zvezda domačega avtomobilizma med cestami in spomini” (Martin Pogačar). O knjigama će govoriti dr. sc. Tanja Petrović, dr. sc. Martin Pogačar i dr. sc. Andrea Matošević. Gosti dolaze sa Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Predstavljanje triju knjiga Ante Simonića u Puli

November 27, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak, 28. studenog 2016., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje triju knjiga dr. sc. Ante Simonića, prof. emeritusa, “Rijeka vremena – Drevno susretište zavičajnog i svjetskog”, “Rijeka velikog uzleta – Zavodljivost starog i izazov novog” te “Rijeka novih nadanja – Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti”. Knjige će predstaviti recenzenti akademik Petar Strčić i prof. dr. Bernard Franković te izvršni izdavač Franjo Butorac, direktor Naklade Kvarner. Predstavljanje trilogije glazbom će popratiti Rita Zhao Simonić. Organizator događanja je Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Pozivnica

Predavanje Renata Matića “Sloboda i otpor nasilju – univerzalne vrijednosti antifašizma” u Puli

November 25, 2016 in Novosti by mradosevic

U petak, 25. studenoga 2016., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula  (Emova 1, Pula) održat će se predavanje izv. prof. dr. sc. Renata Matića “Sloboda i otpor nasilju – univerzalne vrijednosti antifašizma”. Organizator je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

O predavanju:

„Ideologija fašizma prikazala je gušenje slobode, agresiju i osvajanje kao nužnost i izvršenje pravde, dok je otpor kao istinska potreba za slobodom i opstankom po sebi, predstavljen kao ugrožavanje ostvarenja pravde. U društvenoj stvarnosti se slobodnom voljom može izabrati i pasivnost, popuštanje, okretanje glave ili bijeg, ali se tim izborom nasilju otvara neograničen prostor i ono u konačnici postaje jedini i dominirajući princip. Prostor slobode koji je zahvaljujući antifašizmu ostao sačuvan, u demokratskoj stvarnosti ostaje prisutan ne više kao pravo, darovano dobrom voljom gospodara, već kao građanska dužnost koja kao i pravo na život pripada svakome.“

Pozivnica

Izložba “Palež u sjećanjima” i predavanje “Istarske sudbine” u Medulinu

November 24, 2016 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 24. studenoga 2016. s početkom u 18 sati u prostorijama 3mc Medulin (Centar 58) bit će otvorena izložba “Palež u sjećanjima”. Izložba prikazuje deportacije, pljačke i druga nasilja kao uzvratne mjere prema civilnom stanovništvu, koje je podupiralo pokret otpora, partizane i Narodnooslobodilačku borbu protiv nacističkih i fašističkih okupacijskih snaga.  Slijedit će predavanje i projekcija filma “Istarske sudbine”, autora Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., vezano za Istrane u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata, koji pripada domeni usmene povijesti i svjedočanstvima ljudi čije su priče autentični prikaz svih strahota koncentracijskih logora.

Organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule – Podružnica Medulin i Općina Medulin.

Pozivnica

Međunarodni znanstveni skup “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”

November 21, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 24. studenog 2016., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) izložbom “Počeci pulskog knjižarstva” otvorit će se drugo izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”. Istoga dana u 19 sati u prostorijima Visoke tehničko-poslovne škole (Riva 6) otvorit će se izložba “Tri stoljeća Pule kroz tri kućna broja”, dok će se u petak i subotu, 25. i 26. studenoga, u Pazinu u Puli održavati izlaganja na znanstvenom skupu. Organizatori skupa su Državni arhiv u Pazinu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Sveučilište Ca’ Foscari u Veneciji.

Pozivnica-program