Slideshow shadow

Otvorenje izložbe “Vi ste moje veliko srce” u Poreču

September 30, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 4. listopada 2016., s početkom u 19 sati u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču (Decumanus 9) otvorit će se izložba “Vi ste moje veliko srce: Opereta iz Trsta i Opatije prema Europi”. Organizator događanja je Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Pozivnica

Predavanje Davida Orlovića “Pula, rujan ’43: antifašistički otpor u sjeni kapitulacije Italije” u Puli

September 29, 2016 in Novosti by mradosevic

spomen-ploca-ubijenim-antifasistima-u-puli-9-ix-1943-foto-regional-expressU ponedjeljak, 3. listopada 2016., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula), povodom obilježavanja Dana spomena Grada Pule, održat ćese javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., “Pula, rujan ’43: antifašistički otpor u sjeni kapitulacije Italije”. Organizator je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Associazione dei combattenti antifascisti e degli antifascisti della Città di Pola.

Dan spomena Grada Pule obilježava se od 2009. godine, a definiran je člankom 6. Statuta Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 7/09). Dana 2. listopada 1944., kao odmazdu za ubojstvo štinjanskog fašista Josipa Bradamantea, njemački SS i pristaše Decime MAS u blizini križanja za Fažanu na Velom vrhu, ubili su 21 političkog zatvorenika, borca protiv fašizma.

Pozivnica – Invito

Međunarodni znanstveni skup “Carpaccio, Sacra conversatio: kontekst, ikonografija, istraživanja” u Kopru

September 28, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 30. rujna 2015., s početkom u 11 sati u katedrali Uznesenja Marijina u Kopru započet će međunarodni znanstveni skup “Carpaccio, Sacra conversatio: kontekst, ikonografija, istraživanja” povodom 500. godišnjice koparske oltarne pale. Organizatori događanja su Humanističko društvo Histria i Župa Kopar u suradnji sa Zajednicom Talijana “Santorio Santorio” i Pokrajinskim muzejom iz Kopra.

Pozivnica

Program

Izložba “Palež u sjećanjima” u Žminju

September 27, 2016 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 29. rujna 2016., s početkom u 15 sati u Žminjskoj kuli u Žminju bit će povodom Dana Općine Žminj otvorena izložba “Palež u sjećanjima / Bruciato nei ricordi / Vžgano v spominih” o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području nekadašnje Julijske krajine. U programu otvorenja izložbe bit će prikazan film Elvisa Lenića “9. januar” i dijelovi videosnimaka svjedočanstava preživjelih svjedoka koja su prikupljena tijekom istraživanja. Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projekta financiranog iz programa EU “Europa za građane”, koji traje od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine.

Voditelj je projekta Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a ostali su partneri Istarsko povijesno društvo – Societa’ storica istriana, Associazione 47|04, Associazione Kinoatelje, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Občina Dolina – Comune di San Dorligo della Valle i Udruga „Žejane“.

Realizator izložbe je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica

42. znanstveni skup “Pazinski memorijal” u Pazinu

September 26, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 30. rujna 2016., s početkom u 9 sati u dvorani Istra Spomen doma u Pazinu započet će 42. znanstveni skup “Pazinski memorijal” na temu “Istaknute ličnosti iz života Istre u 20. stoljeću IV.”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Program