Slideshow shadow

Obilježavanje Dana Gospe od Milosti u Puli

August 31, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 8. rujna 2016., s početkom u 11 sati započet će obilježavanje Dana Gospe od Milosti u Šijani, u predgrađu grada Pule. U 18 sati javno predavanje u suradnji s Istarskim povijesnim društvom održat će dr. sc. Stipan Trogrlić pod naslovom “Svetište Majke Božje od Milosti u Šijani – vjersko, kulturno i društveno značenje”.
Svetište Gospe od Milosti nalazi se na izlazu iz Pule na cesti prema Labinu. Smatra se najpoznatijim svetištem južne Istre.

Program

47. znanstveni skup “Buzetski dani” u Buzetu

August 30, 2016 in Novosti by mradosevic

Buzet-300x225U petak, 2. rujna 2016. godine, s početkom u 9 sati u gradskoj vijećnici Grada Buzeta u Narodnom domu s početkom u 9 sati održat će se 47. znanstveni skup “Buzetski dani”. U 12:15 u istim prostorima održat će se predstavljanje 42./43. sveska Buzetskog zbornika. Organizator je Katedra Čakavskog sabora Buzet, a suorganizator POU “A. Vivoda” Buzet.

Pozivnica

Preminuo dr. sc. Mario Mikolić (1937. – 2016.)

August 30, 2016 in Novosti by mradosevic

Dr. sc. Mario Mikolić (1937.-2016.)Dr sc. Mario Mikolić, povjesničar i diplomat, opunomoćeni ministar i veleposlanik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, umro je u nedjelju, 28. kolovoza 2016., u Puli u 80. godini života.

Rođen je 24. ožujka 1937. u Karojbi. Četverogodišnje osnovno obrazovanje završava u rodnome mjestu, osmogodišnju Klasičnu gimnaziju s velikom maturom u Biskupskom sjemeništu u Pazinu, a stjecajem okolnosti potom i Gimnaziju „Otokar Keršovani“ u Pazinu. Diplomirao je u veljači 1974., na Odsjeku opće i nacionalne povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1996. i doktorirao s temom “Istra u politici susjednih zemalja i velikih sila nakon kapitulacije Italije”.

Godine 1965. postao je kustos u Muzeju narodne revolucije Istre (danas Povijesnom i pomorskom muzeju Istre) u Puli, a zatim prelazi u Općinski komitet Saveza komunista Hrvatske kao samostalni politički radnik. Istovremeno obnaša društvene funkcije: bio je vijećnik Skupštine općine Pula (izabran u Mjesnoj zajednici “Mirna”), predsjednik Kulturno-prosvjetne zajednice općine Pula, predsjednik KUD-a “Matko Brajša Rašan” i član Predsjedništva Republičke samointeresne zajednice u oblasti kulture, predsjednik Povijesnog društva Istre i dr.

S mjesta samostalnog političkog radnika upućen je u Savezni sekretarijat za vanjske poslove u Beogradu. Poslije šestomjesečnih priprema imenovan je prvim tajnikom veleposlanstva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Mogadishu u Somaliji (1977.-1981.). Od tada pa do raspada Jugoslavije, živio je i radio u Beogradu. U međuvremenu je bio savjetnik veleposlanstva SFRJ u Londonu. Po povratku, unaprijeđen je u zvanje opunomoćenog ministra (stupanj niže od veleposlanika) i postavljen za šefa diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih poslova. Nakon raspada Jugoslavije na poziv dr. Franje Tuđmana, u veljači 1991. prelazi iz Beograda u Zagreb, u Ured predsjednika Republike Hrvatske, gdje je postavljen za šefa Protokola predsjednika RH, zadržavši zvanje opunomoćenog ministra. Po nalogu predsjednika Tuđmana, utemeljio je Državni protokol RH i istodobno je imenovan njegovim prvim ravnateljem. Posebnim ukazom predsjednik Tuđman dodijelio mu je zvanje veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova. Za to je vrijeme pratio predsjednika Tuđmana na brojnim državničkim putovanjima u zemlji i u inozemstvu (u Ženevu, New York, Washington, London, Bonn, Pariz, Santiago de Chile, Buenos Aires, Peking i dr.). Osmislio je sve diplomatske dokumente za državne potrebe  te državni ceremonijal – obrednik za razne prigode. Nakon što je utemeljena Diplomatska akademija (1994. kao Diplomatska škola) bio je na njoj redoviti predavač. Napisao je dvije knjige (udžbenika) o državnom protokolu (“Diplomatski protokol: praksa u Republici Hrvatskoj i neke praktične upute”, Zagreb 1995. i “Diplomatski i poslovni protokol”, Zagreb 2002.). Bile su to prve knjige te vrste javno objavljene na prostorima nekadašnje SFRJ, odnosno u novoproglašenim samostalnim državama. Iz Ureda predsjednika RH Mikolić biva imenovan opunomoćenim veleposlanikom RH u Kopenhagenu (tijekom cijelog mandata, 1996.-2000., služba se odnosila i na Island, a dvije godine i na Kraljevinu Norvešku). Po povratku iz Danske postavljen je za šefa diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih poslova, a potom je imenovan opunomoćenim veleposlanikom u Kijevu (2002.-2006.). U zvanju veleposlanika umirovljen je 2006. Za svoj je diplomatski rad primio niz odlikovanja.

Uz rad na diplomatskim poslovima, Mikolić se usporedno bavio i znanstveno-istraživačkim radom o novijoj povijesti Istre. Osim knjige “Istra 1941.-1947. – godine velikih preokreta”, Zagreb 2003., temeljene na doktorskoj disertaciji, objavio je niz znanstvenih rasprava i stručnih članaka u raznim časopisima, zbornicima i novinama u Hrvatskoj. Objavio je i veći broj tekstova, feljtona i analiza u pulskom dnevniku “Glasu Istre”, posebice na temu vanjske politike kao i novije povijesne problematike.

Izbor iz obiteljskog arhiva Bischoff na topoteci Ysterreich

August 22, 2016 in Novosti by mradosevic

91129_Wappen2015-08-06 Kontrast (2)U topoteci Ysterreich nedavno je objavljen izbor iz obiteljskog arhiva Bischoff. Oreste Bischoff je od 1899. do 1910. živio u Trstu, te je kao geometar II. razreda radio na gradnji željezničke linije Poreč – Trst te Trst Gorica. Bio je aktivni član i predsjednik udruženja vojnih veterana Austrijskog Primorja, a osobito Trsta i okolice. Uz gradivo obitelji objavljeno je gradivo nastalo sakupljačkim aktivnostima članova obitelji, koje se objavljuje radi mogućnosti šire kontekstualizacije povijesti našeg područja u sklopu svjetskih zbivanja. Građu se može konzultirati klikom na poveznicu.

Topoteka Ysterreich, prva topoteka s arhivskim gradivom s istarskog područja, objavljena je 2015. na mrežnim stranicama (http://ysterreich.topoteka.net/) koje je pokrenulo i koje uređuje Istarsko arhivističko društvo. Naziv Ysterreich povijesni je naziv za područje Istre te zapadnog Kvarnera u srednjem i novom vijeku, i približno je zemljopisno područje koje pokriva ova topoteka. Cilj topoteke Ysterreich je objava arhivskih dokumenata u digitaliziranom obliku na internetu, a kako bi razdvojeni fondovi, nepoznati i(li) teško dostupni izvori bili virtualno objedinjeni. Predstavljeni dokumenti trebali bi, prije svega, u tom kontekstu, služiti kao osnova za znanstvena istraživanja i kao didaktičko pomagalo u nastavi povijesti.

Dugoročno, projekt namjerava ostvariti suradnju s arhivima, knjižnicama i muzejima, koji bi ovim putem imali mogućnost predstaviti izbor iz fundusa ili čitavih fondova i zbirki. Pozivaju se sve ustanove koje žele bez vlastitih troškova, kroz digitalizaciju i mrežnu objavu, predstaviti svoje gradivo da nam se jave.

Kontakt: 091/920-8037, Markus Leideck, voditelj projekta Topoteke Ysterreich

E-pošta: iad@dapa.hr

Otvorenje izložbe „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ u Lipi

August 3, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 9. kolovoza 2016., s početkom u 20 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti (Lipa 35) bit će otvorena izložba „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području Julijske krajine. Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projekta financiranog iz programa EU „Europa za građane“, koji traje od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine.

Izložba će nakon Lipe gostovati u Pazinu i Žminju. Voditelj je projekta Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a ostali su partneri Associazione 47|04, Associazione Kinoatelje, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Občina Dolina – Comune di San Dorligo della Valle i Udruga „Žejane“.

Realizator izložbe je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica