Slideshow shadow

Predavanje Željka Ujčića “Ranokršćanske i ranosrednjovjekovne crkve u kontekstu urbanističkog razvoja Pule” u Puli

June 27, 2016 in Novosti by mradosevic

Puljski zaljev

U srijedu, 29. lipnja 2016.,  s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja u Puli (Lettisova ulica 1), povodom svečanog obilježavanja Dana Sv. Petra, održat će se predavanje Željka Ujčića “Ranokršćanske i ranosrednjovjekovne crkve u kontekstu urbanističkog razvoja Pule”. Organizator je Grad Pula – Pola Mjesni odbor Stoja.

Pozivnica – Invito

by asuran

O povijesti pruge Parenzana

June 23, 2016 in Novosti by asuran

1453874184

U sklopu projekta CineHistrija popisu filmova iz povijesti Istre pridružili smo kratki dokumentarni film o željezničkog pruzi Parenzani. Kustos/volonter Željezničkog muzeja u Trstu Davide Raseni predstavio je kratku povijest Parenzane, uskotračne željezničke pruge koja je bila u funkciji od 1902. do 1935. godine, a povezivala je Trst s Porečom. Posebno se osvrnuo na proces izgradnje pruge, tehničke karakteristike te na njezino značenje za stanovništvo sjeverozapadne Istre.

Film možete pogledati klikom na poveznicu.

Predstavljanje zbornika “Narodnooslobodilački pokret na Bujštini / Il Movimento Popolare di Liberazione nel Buiese” u Umagu

June 21, 2016 in Novosti by mradosevic

U petak, 24. lipnja 2016., s početkom u 19 sati u čitaonici Gradske knjižnice u Umagu (Trgovačka 6) bit će predstavljen zbornik “Narodnooslobodilački pokret na Bujštini / Il Movimento Popolare di Liberazione nel Buiese”.

image001

Iz recenzije:  Zbornik znanstvenih i stručnih radova “NOP na Bujštini / Il MPL nel Buiese”, zbirka je radova više znanstvenika, suvremenika i sudionika događaja oslobodilačkog rata tijekom razdoblja 1941. – 1945. godine. Knjiga predstavlja vrijedan doprinos proučavanju narodnooslobodilačkog rata i pokreta na području Bujštine, premda radovi i izjave, svjedočanstva (nikad objavljeni), čekaju objavljivanje od 1989. godine. Historiografski dio Zbornika čvrsto je utemeljen na arhivskoj građi i sekundarnim izvorima te je stoga prilog koji će zanimati svakog povjesničara koji se bavio ovom problematikom i inače problematikom nacionalne povijesti 20. stoljeća. No, djelo je ponajprije namijenjeno široj znanstvenoj javnosti, istraživačima i studentima povijesti, ali i široj publici zainteresiranoj za prošlost zavičaja. 

 

Otvorenje izložbe „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ u Šmarjama

June 16, 2016 in Novosti by mradosevic

U nedjelju, 19. lipnja 2016., u 17 sati u Velikoj dvorani mjesnog doma u Šmarjama (Šmarje 89, Slovenija) bit će otvorena izložba „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području Julijske krajine. Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projeka financiranoga iz programa EU „Europa za građane“, koji traje od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine. U sklopu će se projekta, kako bi se pobudilo sjećanje na te događaje, pripraviti i kratak dokumentarni film, organizirati okrugli stol u obliku internetskoga seminara te u odabranim spaljenim selima postaviti spomen-obilježja.

Izložba će nakon Šmarja gostovati u Lipi, Pazinu i Žminju. Voditelj je projekta Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a ostali su partneri Associazione 47|04, Associazione Kinoatelje, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Občina Dolina – Comune di San Dorligo della Valle i Udruga „Žejane“.

Realizator izložbe je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica

Znanstveni skup “Fašizam na granici – kulturna i socijalna povijest” u Kopru

June 15, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak i utorak, 20. i 21. lipnja 2016., s početkom u 9:30 sati u Pretorskoj plači u Kopru (Titov trg 3) održat će se znanstveni skup “Fašizam na granici – kulturna i socijalna povijest”. Cilj skupa je prikazati kulturnu i socijalnu dimenziju fašizma u pograničnim dijelovima Julijske krajine. Organizator događanja je Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Inštitut za zgodovinske študije.

Pozivnica

Knjiga sažetaka