Slideshow shadow

Otvorenje izložbe „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ u Mačkoljama

May 31, 2016 in Novosti by mradosevic

Šebrelje

U srijedu, 1. lipnja 2016., u 19:30 sati u Mačkoljama (Caresana) kraj Trsta bit će otvorena izložba „Palež u sjećanjima / Vžgano v spominih / Bruciato nei ricordi“ o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području Julijske krajine.

Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projeka financiranoga iz programa EU „Europa za građane“, koji traje od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine. U sklopu će se projekta, kako bi se pobudilo sjećanje na te događaje, pripraviti i kratak dokumentarni film, organizirati okrugli stol u obliku internetskoga seminara te u odabranim spaljenim selima postaviti spomen-obilježja.

Izložba će nakon Mačkolja gostovati u Šmarju kod Kopra, Lipi i Žminju. Voditelj je projekta Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a ostali su partneri Associazione 47|04, Associazione Kinoatelje, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Občina Dolina – Comune di San Dorligo della Valle i Udruga „Žejane“.

Realizator izložbe je Istarsko povijesno društvo.

Vabilo

Invito

Otvorenje izložbe “Župna crkva sv. Nikole u Pazinu” u Pazinu

May 31, 2016 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 1. lipnja 2016., s početkom u 18:30 u Muzeju Grada Pazina bit će otvorena izložba “Župna crkva sv. Nikole u Pazinu. U povodu 750. obljetnice župne crkve”. Organizator izložbe je Muzej Grada Pazina.

Pozivnica

 

Znanstveni skup “U čast akademika Petra Strčića. U povodu 80. obljetnice života i 55. obljetnice djelovanja” u Rijeci

May 30, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 2. lipnja 2016., s početkom u 10:30 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka) održat će se Znanstveni skup “U čast akademika Petra Strčića. U povodu 80. obljetnice života i 55. obljetnice djelovanja”. Organizatori događanja su Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli i Povijesno društvo Rijeka.

Program skupa

by asuran

Predstavljanje knjige “Il rito propiziatorio delle rogazioni nell’Istria e nella Dalmazia” u Trstu

May 27, 2016 in Novosti by asuran

U petak, 27. svibnja 2016., s početkom u 16:30  u prostorima muzeja “Civico Museo della Civiltà Istriana Fiumana e Dalmata” u Trstu (Torino 8) održat će se predstavljanje knjige “Il rito propiziatorio delle rogazioni nell’Istria e nella Dalmazia”. Autor knjige je David di Paoli Paulovich, a uvodničar na predstavljanju prof. mons. Pietro Zovatto.

Predstavljanje knjige Tatjane Bradare i Ondine Krnjak “Temporis signa: Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja” u Puli

May 16, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 17. svibnja 2016., s početkom u 11 sati u Galeriji C8 u Puli (Carrarina 8) održat će se predstavljanje 26. sveska iz serije “Monografije i katalozi” autorica dr. sc. Tatjane Bradare i Ondine Krnjak “Temporis signa: Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja”. O knjizi će govoriti dr. sc. Katarina Predovnik i dr. sc. Predrag Marković. Organizator događanja je Arheološki muzej Istre.

Pozivnica