Slideshow shadow

Predstavljanje slikovnice Ljiljane Rotar “Pula priča…” u Puli

April 28, 2016 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016., s početkom u 19:30 sati u pulskoj Galeriji “Cvajner” bit će predstavljena slikovnice Ljiljane Rotar “Pula priča…”. U sklopu predstavljanja prof. dr. sc. Darko Dukovski održat će predavanje o pulskim stanovnicima kroz povijest.

Pozivnica

Predstavljanje fotomonografije “Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.” u Puli

April 28, 2016 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja u Puli bit će predstavljena fotomonografija “Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.”. Knjiga predstavlja izbor fotografija austrougarskog topničkog časnika Richarda Schustera, snimljenih u Istri tijekom Prvog svjetskog rata, ali i fotografije tadašnjih pulskih profesionalnih fotografa kao i njegovih kolega časnika i dočasnika s kojima je dijelio amatersku strast prema fotografiji. Među njima su i ekskluzivne fotografije mjesta i građevina koje danas više ne postoje, poput samostana sv. Marije na Fratarskom otoku, crkve sv. Andrije u Limskom kanalu, mlinova u uvali Blaz, srednjovjekovne kule Turnina kraj Rovinja, ali i, primjerice, raritetne fotografije o cjelovitoj gradnji haubica. Posebnu etnografsku vrijednost sadrže i fotografije onodobnog iskapanja na lokalitetu samostana sv. Ivana kod Pomera. Urednik fotomonografije je Andrej Bader, mag. hist., a organizatori predstavljanja su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišna knjižnica i Arheološki muzej Istre.

Pozivnica

Projekcija videosnimke razgovora sa Zdravkom Macurom o logoru Jasenovac u Puli

April 21, 2016 in Novosti by mradosevic

U petak, 22. travnja 2016., s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održat će se projekcija videosnimke razgovora sa Zdravkom Macurom na temu njegova zatočeništva u logoru Jasenovac 1942. godine. O spomenutoj temi uvodno predavanje će održati autori snimke Igor Jovanović, prof., i Igor Šaponja, prof. Projekcija će se prikazati u sklopu manifestacije “Noć knjige”, odnosno inicijative “Kulturnjaci 2016.”, koja se sastoji od čitanja ulomaka teksta Umberta Eca “Esej o vječnom fašizmu”, a povodom 71. obljetnice pokušaja proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac.

Macura-ZdravkoZdravko Macura rođen je 1938. u selu na obroncima Kozare u današnjoj Bosni i Hercegovini. Početkom 2. sv. rata osnivanjem NDH, mnogi iz njegovog kraja pridružili su se partizanima. Pamti zemunice po šumama Kozare u kojima su se skrivale mnoge obitelji. Sjeća se i dana kada su ga ustaški vojnici zajedno s majkom, braćom i rodbinom izvukli iz zemunice i deportirali u strahoviti Jasenovac. Glad, bolesti, hladnoća, spavanje na otvorenom bez osnovnih uvjeta za život, gacanje u vlastitom izmetu, utisli su mu se duboko u sjećanje kao i hrabrost njegove majke koja ih je sačuvala grijući ih pod pregačom u hladnim jasenovačkim noćima. Nakon nekoliko tjedana udomljeni su kao izbjeglice u jednu obitelj koja ih je primila i pomogla im da prežive te teške dane. Nakon oslobođenja vraćaju se u svoj rodni kraj gdje ih čeka otac koji je ostatak rata proveo u partizanima. Nakon završene škole i odslužene vojske, sudbina ga je dovela u Pulu. Bio je tajnikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule. Preminuo je 28. siječnja 2015. godine.

Pozivnica

 

Znanstveni skup “Dijalozi s baštinom” u Rijeci

April 21, 2016 in Novosti by mradosevic

dijaloziU petak i subotu, 22. i 23. travnja 2016. s početkom u 9:30 na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Kampus na Trsatu, Sveučilišna avenija 4, dvorana 230) održat će se znanstveno-stručni skup “Dijalozi s baštinom: Fortifikacijska arhitektura i problemi njezine zaštite”. Dijalozi s baštinom se u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskog nacionalnog odbora ICOMOS-a održava svake godine oko 18. travnja, povodom obilježavanja Dana svjetske baštine, ujedno i dana konzervatora, konzervatora-restauratora i drugih koji u svojem radu skrbe o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Zamišljen je ne samo kao mjesto prezentacije konzervatorskih i konzervatorsko-restauratorskih zahvata, istraživanja, zatim konzervatorskih planova, prijedloga zahvata ili rješenja nekoga konzervatorskoga problema, već ponajprije kao susret radi otvorene diskusije, s namjerom poticanja posljednjih godina zamrle rasprave o problemima zaštite kulturne baštine. Izlaganja se odnose na istarsko i kvarnersko područje, a bave se pitanjima interpretacije, konzervacije, restauracije i valorizacije crkvene arhitekture i slikarstva.

Program skupa

Predstavljanje knjige Roberta Matijašića “U Sjeni, okružen Svjetlom. Dr. Ivan Matijašić – život i djelo (1916. – 2001.)” u Pazinu

April 18, 2016 in Novosti by mradosevic

Naslovnica U sjeni, okružen svjetlomU petak, 22. travnja 2016., s početkom u 17 sati u Spomen domu Pazin – dvorana Istra, bit će predstavljena knjiga prof. dr. sc. Roberta Matijašića “U Sjeni, okružen Svjetlom. Dr. Ivan Matijašić – život i djelo (1916. – 2001.)”. O monografiji će govoriti prim. mr. sc. Igor Povrzanović, Josip Šiklić (urednik) te autor. Organizator je Katedra čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

 

Ivan Matijašić (Pazin, 5. II. 1916 – Pula, 29. I. 2001), završio je Medicinski fakultet u Perugi (Italija), a kao mlad liječnik službovao je u Pazinu, na Lošinju, u Rijeci te u Općoj bolnici u Puli. Surađivao je s NOP-om, a u rujnu 1943. osnovao je i vodio partizansku bolnicu u Pazinu i Gologorici. Uhićen 25. listopada 1943. i odveden u koncentracijski logor Dachau. Nakon povratka radio je u Pazinu do 1948., kada je prešao na kirurški odjel Opće bolnice Pula. Završivši specijalizaciju iz kirurgije u Zagrebu, 1962. je imenovan voditeljem kirurškog odjela pulske bolnice gdje je ostavio dubok trag. Više je godina radio u inozemstvu (Libija, Njemačka). (Izvor: Istrapedia)

Pozivnica