Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Vesne Badurina Stipčević, Tanje Kuštović i Matea Žagara “Novi testament, I. i II. dio (Urach, 1562. i 1563.). Latinički prijepis glagoljskog izvornika” u Pazinu

February 29, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 2. ožujka 2016. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu (Vladimira Nazora 3) predstavit će se knjiga dr. sc. Vesne Badurina Stipčević, dr. sc. Tanje Kuštović i prof. dr. sc. Matea Žagara “Novi testament, I. i II. dio (Urach, 562. i 1563.). Latinički prijepis glagoljskog izvornika”. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Mateo Žagar, prof. dr. sc. Alojz Jembrih i dr. sc. Dragutin Matak. Istom će prilikom prof. dr. sc. Mateo Žagar i dr. sc. Ivana Eterović predstaviti projekt “Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. st.” koji je financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost. Organizator događanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

VI. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu” u Barbanu

February 22, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak i petak, 25. i 26. veljače 2015., u predvorju Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu bit će održan VI. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu”. Uz znanstveni skup bit će predstavljeni 4. svezak zbornika “Barbanski zapisi” i knjiga Samante Paronić “Logori smrti. Potresna stvarnost barbanskih i proštinskih ‘evakuiraca’ (1914.-1918.)”. Organizator je Općina Barban, a suorganizatori su Turistička zajednica Barban i Osnovna škola Jure Filipovića Barban.

Program

Javno predavanje, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe u Pazinu

February 22, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 24. veljače 2016. s početkom u 18 sati u Državnom arhivu u Pazinu (Vladimira Nazora 3) Ljubinka Toševa Karpowicz održat će predavanje “Prilozi o masoneriji u Istri” i predstaviti knjigu “Masonerija, politika i Rijeka 1784.-1944.”. Također, otvorit će se i prigodna izložba “Osječka slobodnozidarska baština (izbor građe iz Muzeja Slavonije i Državnog arhiva u Osijeku)”. Organizator događanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Samante Paronić “Logori smrti. Potresna stvarnost barbanskih i proštinskih ‘evakuiraca’ (1914. – 1918.)” u Rijeci

February 17, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 19. veljače 2016., s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci (Ružićeva 5/I) održat će se predstavljanje knjige Samante Peronić “Logori smrti. Potresna stvarnost barbanskih i proštinskih ‘evakuiraca’ (1914. – 1918.)”. Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Nevio Šetić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša te autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.. Organizator događanja je Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

Predavanje Željka Bistrovića i Kristine Krulić “Zidne slike u crkvi sv. Jurja u Lovranu” u Lovranu

February 15, 2016 in Novosti by Željko Cetina

Pozivnica

U srijedu, 17. veljače 2016., s početkom u 18 sati u Galeriji Laurus (Trg slobode 14) u Lovranu održat će se predavanje Željka Bistrovića i Kristine Krulić “Zidne slike u crkvi sv. Jurja u Lovranu: povijesnoumjetnički značaj i restauratorske intervencije”. Organizatori događanja su Katedra Čakavskoga sabora Lovran i Stubica d.o.o. Lovran.

Pozivnica