Slideshow shadow

Predavanje Stipana Trogrlića “Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i jugoslavenski komunistički režim” u Pazinu

January 31, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 3. veljače 2016., s početkom u 18 sati u Veliko dvorani Državnog arhiva u Pazinu (Vladimira Nazora 3) dr. sc. Stipan Trogrlić održat će predavanje pod naslovom “Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i jugoslavenski komunistički režim”. U okviru predavanja prikazat će se dokumentarni filmovi “Zlato u franjevačkom samostanu” (1946., 7 min), “Stepinac pred narodnim sudom, dokumentarni” (1947., 30 min) i “Zasluge kardinala Stepinca” (1953., 5 min). Organizator događanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

11. Noć muzeja

January 25, 2016 in Novosti by Željko Cetina

11. Noć muzeja

U petak, 29. siječnja 2016., od 18:00 sati do 01:00 sati Hrvatsko muzejsko društvo organizira 11. Noć muzeja, koja će se održati uz slobodan ulaz za sve programe. Sudjelovat će muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centari, obrazovnie i drugie institucije iz više od 100 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U Istri su se uključile kulturne ustanove iz Umaga, Poreča, Rovinja, Pule, Pazina, Labina, Buja, Buzeta i Opatije.

U Noći muzeja 2015. posjetitelji su mogli u 110 gradova razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri. Te je večeri manifestaciju diljem Hrvatske posjetilo oko 260 tisuća ljudi.

Donosimo pregled programa 11. Noći muzeja vezanih uz povijest:

Umag
Muzej grada Umaga

Poreč
Zavičajni muzej Poreštine

Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja

Pula
Muzej suvremene umjetnosti Istre
Povijesni i pomorski muzej Istre
Arheološki muzej Istre
Sveučilišna knjižnica u Puli

Pazin
Muzej grada Pazina
Državni arhiv u Pazinu
Etnografski muzej Istre

Labin
Narodni muzej Labin

Buje
Etnografski muzej Buje

Buzet
Zavičajni muzej Buzet

Opatija
Hrvatski muzej turizma

Predstavljanje knjige “Juraj Dobrila: pastirska pisma i poslanice” u Fažani

January 21, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 21. siječnja 2016., s početkom u 18:30 sati u Multimedijalnom centu (Ulica 43. Istarske divizije 8) u Fažani održat će se predstavljanje knjige “Juraj Dobrila: pastirska pisma i poslanice” koju je priredio vlč. Ilija Jakovljević. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Robert Matijašić, mons. Ivan Milovan, dr. sc. Željko Mrak i vlč. mr. sc. Ilija Jakovljević.

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Istarske sudbine” u Premanturi

January 21, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 21. siječnja 2016., s početkom u 19 sati u Društvenom domu (Centar 58/1) u Premanturi Igor Jovanović i Igor Šaponja održat će predavanje pod naslovom “Istarske sudbine”. Tijekom Drugog svjetskog rata preko 20 tisuća stanovnika Istre deportirano je u koncentracijske logore diljem Njemačkog Reicha i fašističke Italije. Od logora smrti do logora za prisilan rad diljem okupirane Europe oko 5 tisuća Istrana je stradalo i nije se nikada vratilo kući. Autori su snimili veći broj stradalnika nacističkih logora s ovih prostora, svjedočanstava malih ljudi čije su priče autentičan prikaz sudbina zahvaćenih vrtlogom rata. U predavanju će se osim prikupljenih materijala prikazati i filmski uradak sastavljen od dijelova brojnih svjedočanstava.

Istarske sudbine, projekt Istarskog povijesnog društva – Società storica istriana, pokrenuli su prije nekoliko godina Igor Jovanović i Igor Šaponja, profesori povijesti u pulskim osnovnim i srednjim školama, kao dio europskog projekta Memory of Nations Češkog radija, praške udruge Post Bellum i Instituta za istraživanje totalitarnih režima, a koje financijski podržava Višegradska fondacija.

Organizatori događanja su Fenoliga udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak

Predstavljanje 5. broja Histrije u Puli

January 17, 2016 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 19. siječnja 2016., s početkom u 12 sati u svečanoj dvorani Tone Peruška, Sveulilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljen 5. broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Societá Storica Istriana.

Naslovnica

U novom broju Zoran Ladić piše o tome koja su hodočasnička odredišta bila omiljena među kasnosrednjovjekovnim Porečanima, Josip Banić o pripadnicima društvene elite kasnosrednjovjekovnoga Buzeta, Denis Visintin o problemima istarske poljoprivrede u drugoj polovini XIX. stoljeća, Bojan Horvat o Porečanu Mariju Visintiniju, jednom od najboljih vojnih pilota Drugoga svjetskog rata, a Borut Juvanec uspoređuje suhozidne građevine od sjevernoga Jadrana do Crnoga mora, među kojima istarski kažun ima zapaženo mjesto. Peti broj Histrije, koji se proteže na 426 stranica, donosi i vrlo velik broj (68) recenzija, prikaza i izvješća.

Godišnjak Istarskog povijesnog društva Histria objavljuje znanstvene i stručne priloge, kao i recenzije i prikaze iz područja povijesne znanosti u njezinu širem smislu (obuhvaćajući i gospodarsku, pravnu, kulturnu… i svaku drugu povijest) te povijesti umjetnosti, muzeologije, arheologije, etnografije i antropologije. Tekstovi obuhvaćaju sva povijesna razdoblja s time da se odnose na zavičajnu prošlost ili je se u određenoj mjeri dotiču. Objavljuju se na hrvatskom te talijanskom, slovenskom ili engleskom jeziku ako su na njima napisani. Znanstveni i stručni radovi kategoriziraju se prema propisanim i uvriježenim normama (izvorni znanstveni rad, prethodno priopćenje, pregledni rad, stručni rad), što se određuje stručnim recenzijama. Uredništvo posebno nastoji prikupiti što veći broj recenzija, prikaza i izvješća kako bi čitatelji imali mogućnost praćenja novoobjavljenih naslova s istarskom tematike te bili obaviješteni o stručnim događanjima na poluotoku.

Zbog kvalitete sadržaja i ujednačena ritma izlaženja časopis je od 2015. uvršten u međunarodnu bazu podataka Emerging Sources Citation Index (ESCI) Thomson Reutersa.

Pozivnica