Slideshow shadow

Predstavljanje knjige “Začetki spomeniške službe v Istri” u Kopru

November 27, 2015 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 3. prosinca 2015., s početkom u 19 sati u prostorijama Zajednice Talijana “Santorio Santorio” u Kopru (Ulica OF 10, Koper), bit će predstavljena knjiga “Začetki spomeniške službe v Istri”. Knjigu će uz urednicu dr. sc. Deborah Rogoznicu predstaviti Silvester Gaberšček i Franko Čorić. Organizatori predstavljanja su Humanistično društvo Histria i Zajednica Talijana “Santorio Santorio” Koper.

Pozivnica – Invito – Vabilo

Predstavljanje knjige Mihovila Dabe “Sve za Boga, vjeru i puk: biskup Juraj Dobrila u svom vremenu” u Puli

November 24, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Untitled

U četvrtak, 26. studenog 2015., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Ronjgova 1) održat će se predstavljanje knjige Mihovila Dabe “Sve za Boga, vjeru i puk: biskup Juraj Dobrila u svom vremenu”. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Alfio Barbieri, doc. dr. sc. Elvis Orbanić, prof. dr. sc. Nevio Šetić i autor dr. sc. Mihovil Dabo.

Mihovil Dabo rođen je u Puli 1979., a zaposlen je kao viši asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Angažiran je na izvođenju kolegija Počeci demokratizacijskih procesa u Istri, Poučavanje i prenošenje znanja i vještina III. i Procesi nacionalne integracije i modernizacije u hrvatskim zemljama u XIX. stoljeću. Član je Upravnog odbora Istarskog povijesnog društva i tajnik pulskog ogranka Matice hrvatske.  Organizatori događanja su Državni arhiv u Pazinu i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica

Otvaranje izložbe “Prof. Tugomil Ujčić: život, djelo, knjižnica” u Pazinu

November 24, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 27. studenoga 2015., s početkom u 12 sati u Državnom arhivu u Pazinu (Vladimira Nazora 3) otvorit će se izložba “Prof. Tugomil Ujčić: život, djelo, knjižnica”.

Tugomil Ujčić

Tugomil Ujčić, pjesnik, dramatik i publicist (Pazin, 29. XI.1906 – Sušak, 21. XII.1995) podrijetlom je iz obrtničke obitelji. Pučku školu i dva razreda stare pazinske gimnazije pohađao u rodnom gradu, a nakon I. svj. rata i tal. okupacije Istre prešao je u Karlovac u Istarski internat za učenike izbjeglice, te 1925. maturirao u karlovačkoj Klasičnoj gimnaziji. Za posjeta roditeljima u Pazinu dobiva poziv za služenje u tal. vojsci, pa bježi u Jugoslaviju. Jezik i književnost studirao je u Beogradu i diplomirao 1929. Bio je gimnazijski profesor u Smederevu, Senti, Rumi, Gospiću (Učiteljska škola), Kruševcu, Kragujevcu (1941–45; Druga muška gimnazija) i Gornjem Milanovcu. God. 1946–62. predavao je u pazinskoj gimnaziji, a zatim do umirovljenja 1964. na Pedagoškoj akademiji u Puli. Gotovo cjelokupna tematika njegova opusa povezana je s Istrom. Poeziju je pisao na čakavici, hrvatskome knjiž. jeziku, srpskom i nekoliko pjesama na talijanskom. (Izvor: Istarska enciklopedija) Organizator događanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Predavanje Deana Krmca “Najtragičniji dan: Wagna, 23. studenoga 1915.” i izložba fotografija “Na crti bojišnice i u pozadini” u Kopru

November 19, 2015 in Novosti by mradosevic

WagnaU ponedjeljak, 23. studenoga 2015., s početkom u 19 sati u sjedištu Zajednice Talijana u Palači Gravisi u Kopru (Ulica OF 10, Koper) održat će se predavanje dr. sc. Deana Krmca na temu Istre u Velikom ratu, pod naslovom “Najtragičniji dan: Wagna, 23. studenoga 1915”. Tog je dana, prije stotinu godina, zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva u prihvatnom logoru u Wagni (Štajerska) kroz koji je za Prvog svjetskog rata prošlo više od 20.000 evakuiranih Istrana. Glad, hladnoća i niska razina higijene bili su glavni čimbenici u širenju zaraznih bolesti, prvenstveno ospica (morbili), od kojih su ljudi umirali.

Uz predavanje bit će otvorena i fotografska izložba “Na crti bojišnice i u pozadini: fotografije Centra za istraživanje i arhiviranje fotografija iz Spilimberga”, autora Waltera Liva. Izložba ostaje otvorena do 7. prosinca 2015.

Organizatori događanja su Zajednica Talijana Kopra Santorio Santorio i Humanističko društvo Histria (Koper).

Invito – Vabilo

Predavanja Iana Tataja i Davida Orlovića u Puli

November 17, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 20. studenog 2015., s početkom u 18 sati u Europskom centru za mir i razvoj u Puli (Flaciusova 18, iza Augustovog hrama) bit će održana dva predavanja u serijalu “Vesprum historiae” pod zajedničkim nazivom “Dan Gospodnjega suda”. Ian Tataj održat će predavanje pod naslovom “Sibilijanska proročanstva u imaginariju srednjovjekovlja”, a David Orlović “Zarobljenici iz Pule i okolice u Rusiji tijekom Velikog rata”. Organizator događanja je uredništvo časopisa studenata povijesti “Epulon” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica