Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Ante Guge “Oluja koju nismo mogli izbjeći” u Puli

October 30, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 4. studenoga 2015., s početkom u 17 sati u Domu hrvatskih branitelja (Leharova 1) u Puli predstavit će se knjiga Ante Guge “Oluja koju nismo mogli izbjeći”. O knjizi će govoriti Damir Radić, pukovnik HV-a u mirovini, Filip Zoričić, prof., Mate Ćurić, novinar i publicist te Ante Gugo, autor izdanja. Organizator događanja je Institut Mediterran.

Pozivnica

Znanstveni skup “Viktor Car Emin 1870.-1963.” u Mošćeničkoj Dragi

October 21, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Viktor Car Emin

U petak, 23. listopada 2015., s početkom u 10 sati u Mošćeničkoj Dragi (Barba Rike 5a, nova općinska zgrada) započet će znanstveni skup “Viktor Car Emin 1870.-1963.”. Na skupu posvećenom velikom čakavskom književniku niz eminentnih predavača održat će svoje rasprave na temu književnosti autora koji je značajno obogatio hrvatsku kulturnu ostavštinu. Organizatori skupa su Katedra Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga Jenio Sisolski – Brseč i Općina Mošćenička Draga.

Pozivnica i program

Plakat

Knjiga sažetaka

Izložba “Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici” u Puli

October 21, 2015 in Novosti by mradosevic

Herman Potočnik NoordungU četvrtak, 22. listopada 2015., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) bit će otvorena izložba “Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici”. Izložba je posvećena pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike, Hermanu Potočniku Noordungu, koji je 1892. godine rođen u Puli, a prikazuje Potočnikovu biografiju i vizionarski rad kroz arhivske dokumente, slikovni materijal, vrijedna knjižna izdanja i druge artefakte. Autor izložbe je slovenski galerist, povjesničar umjetnosti i istraživač kulturne baštine Primož Premzl iz Maribora koji je ujedno potaknuo inicijativu za povezivanje i suradnju gradova u kojima je Potočnik boravio, živio i djelovao. Slijedom Potočnikove biografije koja povezuje Pulu, Maribor i Slovenj Gradec, svečanom otvaranju izložbe pridružit će se predstavnici gradova Maribora, u kojem je Potočnik proveo dio života, i Slovenj Gradeca, gdje je rođen Noordungov otac, vojni liječnik Josef Potočnik koji je pokopan na Mornaričkom groblju u Puli. Krajem 2014. godine Gradska knjižnica i čitaonica Pula pokrenula je međunarodnu kulturnu suradnju s Gradskom knjižnicom Celje iz Slovenije koja je rezultirala organizacijom ove izložbe. Izložba “Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici” ostvarena je u suradnji s Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom Istra i moći će se razgledati do 21. studenog 2015. u radno vrijeme Gradske središnje knjižnice.

Ciklus predavanja na temu “Istra u novom vijeku” u Puli

October 19, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Otvorenje izložbe "Istra, lav i orao"

U četvrtak, 22. listopada 2015., s početkom u 10 sati u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (De Villeov uspon 8), u sklopu izložbe “Istra, lav i orao”, započet će ciklus popularno-znanstvenih predavanja vezana uz temu “Istra u novom vijeku”. Predavanja će trajati do 15. studenog 2015., a ulaz je slobodan. Organizator događanja je Arheološki muzej Istre.

Raspored predavanja

Znanstveni skup “Mune Maksu Pelozi” u Velim Munama

October 19, 2015 in Novosti by mradosevic

U subotu, 24. listopada 2015., s početkom u 9 sati, u Velim Munama, povodom obilježavanja stote godišnjice rođenja svećenika i povjesničara dr. sc. Maksa Peloze (1915.-1989.), održat će se znanstveni skup “Mune Maksu Pelozi”. Predviđena su izlaganja o liku i djelu Maksa Peloze te o povijesnim i etnološkim temama koje su vezane uz područje župe Mune. Uz osnovnu tematiku skupa predviđena su izlaganja koja s drugih aspekata tematiziraju prošlost naselja na području ove župe. Organizatori skupa su Udruga “Žejane”, Udruga “Mladi Mune” i Katedra Čakavskog sabora
Općine Mošćenička Draga.

Peloza, Makso, svećenik, povjesničar, geograf i paleograf (Vele Mune, 15.IX.1915 – Rijeka, 20.VII.1989). U Zagrebu je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu (1942), a bogosloviju na Bogoslovnom fakultetu (1943). Od 1945. do 1951. u Pazinu je bio nastavnik i podravnatelj Hrvatske klasične gimnazije te je vodio staroslavenski seminar. Zatim studirao u rim. Vatikansko-diplomatičkoj školi, u kojoj je završio tečaj arhivistike (1955) te paleografije i diplomatike (1959). (Istrapedia)

Program skupa