Slideshow shadow

Predstavljanje zbornika radova “(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti” u Puli

September 28, 2015 in Novosti by mradosevic

NaslovnicaU petak, 2. listopada 2015. s početkom u 18 sati, povodom obilježavanja Dana spomena Grada Pule, u Domu antifašista Pula (G. Ema 1) bit će predstavljen zbornik radova “(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti”. Zbornik ima za cilj predstaviti opće i lokalne modele razumijevanja (neo)fašizma i antifašizma kroz povijesnu, filozofsku i lingvističku formu, a čini ga sedam radova koje potpisuju akademik Petar Strčić, dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Stipan Trogrlić, dr. sc. Alen Tafra, dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan, Igor Šaponja, prof., Igor Jovanović prof., dr. sc. Milan Radošević i Dragan Sokolović. O samom izdanju te o temi zbornika govorit će dr. sc. Renato Matić, dr. sc. Borut Klabjan te dr. sc. Milan Radošević (glavni urednik). Izdavač je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Associazione dei combattenti antifascisti e degli antifascisti della Città di Pola, a suizdavač Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana.

Iz recenzije:

“Već iz samih naslova koji u potpunosti prate sadržaj tekstova razvidno je da se radi o opsežnom djelu koje različitim sadržajnim okosnicama i analitičkim aparatom, sukladnim zasebnim pripadajućim poljima autora u domeni humanističkih znanosti, zahvaćaju pojam Antifašizam. Stoga je poseban znanstveni doprinos ovog zbornika što na jednom mjestu objedinjuje radove koji, kako se ispostavlja, kompleksnom pojmu (antifašizam) pristupaju iz historiografskog, filozofskog i jezično-semantičkog rakursa. Takav višeperspektivan karakter zbornika prate i odgovarajuće metodologije koje se kreću od, za humanističke znanosti pomalo neuobičajene analize kvantitativnih podataka, preko historiografske interpretacije do analize jezika čime ovaj zbornik dodatno dobiva na slojevitosti i kompleksnosti. Relevantnost teme ovog zbornika također proizlazi iz činjenice da obrađuje temu koja uvelike polarizira društvo i čiji se povijesni odjeci i interpretacije uvelike osjećaju i danas u Hrvatskoj i široj regiji te je stručno, trezveno i analitičko pismo kakvo donosi velik doprinos argumentiranoj komunikaciji. Iako je veći dio tekstova u ovom zborniku radova usredotočen na područje Istre i Kvarnera on je odlična polazišna točka za promišljanje kompleksnosti i mogućnosti analiziranja teme antifašizma kao i srodnih tema na drugim područjima, tim više što tekstovi donose dijakronijske i sinkronijske uvide u predloženu problematiku.”

Pozivnica

Sadržaj / Indice / Contents

Program Dan spomena Grada Pule

Drugi međunarodni znanstveni skup “Socijalizam na klupi” u Puli

September 28, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Od četvrtka do subote, 1. –  3. listopada 2015., održat će se drugi međunarodni znanstveni skup “Socijalizam na klupi” s temom “Socijalizam: izgradnja i razgradnja” na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1 – Preradovićeva 1). Skup se održava se 2015. godine, na 70. obljetnicu uspostave socijalističke Jugoslavije i na 25. godišnjicu prvih višestranačkih izbora u jugoslavenskim republikama koje su uskoro potom postale neovisne države. Godina 1945. i godina 1990. i u širem su europskom povijesnom kontekstu označile početak uspostavljanja poratnih državno-socijalističkih režima i vrhunac procesa njihova urušavanja. Skup se stoga fokusira na teme, žarišta i probleme koji se u Europi otvaraju početkom komunističke vladavine i uvođenjem socijalizma na nizu područja: od posebnosti socijalističkoga društvenog i ekonomskog modela, njegove unutarnje i vanjske politike određene postojanjem hladnoratovskih i unutarnjih ideoloških neprijatelja, do koncepta masovnosti i društvene jednakosti, ideje o novome čovjeku te primjene načela modernosti i odgovarajućih kulturnih politika. Pored usmjerenosti na formativne procese i njihove različite artikulacije, od političkih do umjetničkih, cilj skupa je, ističu organizatori, upozoriti i na složenost pojava koje nastaju razgradnjom socijalizma. Organizator događanja je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Program

Knjiga sažetaka

Pet godina mrežne stranice Istarskog povijesnog društva

September 24, 2015 in Novosti by mradosevic

Dana 26. rujna 2015. navršava se pet godina od pokretanja mrežne stranice Istarskog povijesnog društva – Società Storica Istriana. Cilj mrežnih stranica bio je i ostao promovirati aktivnosti i projekte Društva, a koji se, između ostaloga, sastoje od izdavanja godišnjaka Histria, prikupljanja svjedočanstava Istrana iz Drugog svjetskog rata i poraća,  digitalizacije, objavljivanja i predstavljanja stručne literature, fotografija, filmova i dr. Od samih početaka započeli smo i s obavljivanjem najava o održavanju znanstvenih i stručnih skupova, okruglih stolova, tribina, predavanja i izložbi, kao i školskih natjecanja i kvizova vezanih za istarsku povijest, povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i druga humanistička polja. Time smo nastojali poduprijeti brojna događanja i popularizirati znanost u cjelini, što potvrđuje i statistički podatak o 648  do danas objavljenih tekstova. Pozivamo i ovim putem sve zaljubljenike u istarsku povijest da nas obavještavaju o budućim događanjima.

Uredništvo

Znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine” u Kanfanaru

September 24, 2015 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 28. rujna 2015., s početkom u 19:30 u Domu mladih u Kanfanaru održat će se znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine”. Organizatori su Udruga za očuvanje i promociju naslijeđa Dvegrajci i Općina Kanfanar.

Pozivnica

Program skupa

Otvorenje izložbe “Sloboda narodu! Antifašizam u Istri” u Puli

September 23, 2015 in Novosti by Željko Cetina

 

Untitled

U petak, 25. rujna 2015., s početkom u 19 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria na pulskom Kaštelu otvorit će se izložba “Sloboda narodu! Antifašizam u Istri”. Izložba je pripremljena povodom 70. obljetnice oslobođenja i završetka Drugoga svjetskoga rata na kojoj će biti prikazana povijest nastanka i razvoja antifašističkog pokreta i djelovanje istaknutih ličnosti od talijanske okupacije u studenom 1918. do završetka diplomatskih borbi za Istru na Mirovnoj konferenciji u Parizu u veljači 1947. godine. U dogovoru s Igorom Jovanovićem, prof. i Igorom Šaponjom, prof., autorima projekta “Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za vrijeme Drugoga svjetskoga rata”, na izložbi će biti predstavljen i projekt putem dokumentarnoga filma i
popratne publikacije. Organizator događanja je Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria.

Pozivnica