Slideshow shadow

Izložba “Amphitheatrum Polae 2015” u Puli

June 29, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 3. srpnja 2015., s početkom u 12 sati u Galerija Amfiteatar u Areni u Puli otvorit će se izložba “Amphitheatrum Polae 2015”. Organizatori događanja su Arheološki muzej Istre, Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, Pula, Tehnička škola Pula i Osnovna škola “Giuseppina Martinuzzi” Pula / Scuola elementare “Giuseppina Martinuzzi” Pola.

Pozivnica

Izložba “Istra, lav i orao” u Puli

June 29, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Untitled

U četvrtak, 2. srpnja 2015., s početkom u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (De Villeov uspon 8) otvorit će se izložba “Istra, lav i orao”. U jedinstvenom ambijentu uz pomoć najsuvremenije tehnologije izložba će dočarati vrijeme kada je Istra bila podijeljena između Republike Sv. Marka i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život. Organizator događanja je Arheološki muzej Istre.

Pozivnica

Okrugli stol “Sjeverni Jadran u komparativnoj perspektivi” u Rijeci

June 12, 2015 in Novosti by mradosevic

RijekaU srijedu, 17. lipnja 2015. s početkom u 10 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) održat će se Okrugli stol “Sjeverni Jadran u komparativnoj perspektivi: Rijeka, Kopar i Trst od 1867. do 1941.”. Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli i Univerza na primorskem znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Pozivnica

Tribina “Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije” u Puli

June 10, 2015 in Novosti by mradosevic

Arena
U petak, 12. lipnja 2015., s početkom u 20:15 sati na pulskom Forumu (plato ispred Turističke zajednice grada Pule) održat će se tribina na temu “Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije”.
Ugledni gosti ove tribine će tematizirati još uvijek otvorena pitanja iz njezine bogate prošlosti: Što pouzdano znamo o osnutku grada i kada on nastaje te s kakvom svrhom? Koliko su njezine veze s rimskim vojskovođom i državnikom Gajom Julijem Cezarom utemeljene? Što Pulu čini gradom – u rimskom, srednjovjekovnom i ranonovovjekovnom, te austro-ugarskom razdoblju? Može li se nešto novo reći o dataciji najvažnijeg i najupečatljivijeg kulturnog spomenika danas u Puli – Areni, i kakva je bila njezina namjena u ‘manje poznatim’ razdobljima u prošlosti? Kako rimska arhitektura utječe na način gradnje u 20. i 21. stoljeću?   Gosti tribine su dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Robert Matijašić i dr. sc. Attilio Krizmanić, a voditelj Ivan Žagar, prof. Organizatori manifestacije su Dani antike – Pula Superiorvm i Istarsko povijesno društvo.

Predstavljanje rezultata ovogodišnjih arheoloških podvodnih istraživanja u uvali Busuja (Porto Busolo kraj Červara) u Poreču

June 9, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 11. lipnja 2015., s početkom u 20 sati u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču (Decumanus 9) predstavit će se rezultati ovogodišnjih arheoloških podvodnih istraživanja u uvali Busuja (Porto Busolo kraj Červara). O istraživanjima će govoriti voditelji Marie Brigitte Carre (Centre Camille Jullian, Université Aix-Marseille) i Vladimir Kovačić (Zavičajni muzej Poreštine). Organizator događanja je Zavičajni muzej Poreštine.

Pozivnica