Slideshow shadow

Tribina “Jugoslavenski socijalizam: povijest i nasljeđe” u Puli

May 31, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak, 1. lipnja 2015., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Ronjgova 1) održat će se tribina pod naslovom “Jugoslavenski socijalizam: povijest i nasljeđe”. Na tribini će sudjelovati doc. dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a razgovor će voditi doc. dr. sc. Igor Duda iz Centara za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Organizator događanja je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Pozivnica

Predstavljanje prigodne poštanske marke u Piranu

May 27, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Parobrod Rog

U petak, 29. svibnja 2015., s početkom u 11 sati u Pomorskom muzeju “Sergej Mašera” u Piranu održat će se svečano predstavljanje prigodne poštanske marke iz serije “Pomorske ladje” na kojoj je slika teretnog parobroda Rog, prvog prekooceanskog broda Splošne plovbe koji je oplovio svijet. Inače, u sklopu događanja muzeja Ljetne noći u subotu, 20. lipnja 2015., s početkom u 21 sat bit će otvovrena izložba posvećena parobrodu Rog. Organizatori događanja su Pošta Slovenije, Filatelistički savez Slovenije, Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran, Filatelističko-numizmatičko društvo Piran, Splošna plovba Portorož i Općina Piran.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Jose Defrančeskog “Carski i kraljevski ratni logori 1914.-1918.” u Ližnjanu

May 27, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U subotu, 30. svibnja 2015., s početkom u 19 sati u Knjižnici i književnom svratištu Zvona i nari (Ližnjan 840 B) u Ližnjanu održat će se predstavljanje knjige Jose Defrančeskog “Carski i kraljevski ratni logori 1914.-1918.”. O knjizi će govoriti medulinski povjesničar Andrej Bader. Organizator događanja je Udruga za proizvodnju kulture, Ližnjan.

Pozivnica

Okrugli stol “70 godina od oslobođenja i pobjede nad fašizmom na području Poreča i Poreštine” u Poreču

May 27, 2015 in Novosti by mradosevic

Partizani pred ulazak u Porec 1945.

U petak, 29. svibnja 2015., s početkom u 11:30 sati u Istarskoj sabornici u Poreču (Matka Laginje 6) održat će se okrugli stol na temu “70 godina od oslobođenja i pobjede nad fašizmom na području Poreča i Poreštine”. Na okruglom stolu će biti problematiziran završetak Drugoga svjetskog rata na području Poreča i Poreštine: bit će govora o završnim ratnim operacijama oko njegova oslobođenja o kojima će pored povjesničara govoriti izvorna sudionica događaja iz svibnja 1945. godine, predstavit će se rezultati ankete o poimanju antifašizma među porečkim srednjoškolcima, a bit će govora i o civilima s ovoga područja koji su prošli kroz njemačke koncentracijske logore uz mogućnost otvaranja drugih tema pitanjima i komentarima iz publike.
Gosti okruglog stola bit će Bojan Horvat, prof., dr. sc. Milan Radošević, Igor Jovanović, prof., Slavica Slivar, a moderator Ivan Žagar, prof. Organizatori predstavljanja su Srednja škola Mate Balote Poreč, Istarsko povijesno društvo, Grad Poreč i Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Pozivnica

 

Međunarodni kongres “Koparsko plemstvo u novom vijeku” u Kopru

May 27, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 29. svibnja 2015., s početkom u 9 sati u Pretorskoj palači (Titov trg 3) u Kopru bit će otvoren međunarodni kongres, a koji će se održati do subote, 30. svibnja. Tema kongresa je “Koparsko plemstvo u novom vijeku: uprava, ekonomija, kultura i odnosi između Venecije i istarske provincije”. Organizatori događanja su Talijanska unija Kopar, Društvo za povijesne i geografske studije i Zajednica Talijana “Santorio Santorio” iz Kopra.

Program