Slideshow shadow

Predavanje Tvrtka Jakovine „Odlazak šaha, dolazak Homeinija“ u Premanturi

April 29, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 30. travnja 2015., s početkom u 20 sati u Društvenom domu (Selo 120), u Premanturi prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina održat će predavanje pod naslovom „Odlazak šaha, dolazak Homeinija“. Predavanje će se baviti pitanjima političkim promjenama u Iranu 1979., ali i ulogom Titove Jugoslavije u tim zbivanjima. Dio predavanja bit će posvećen današnjem trenutku, budućnosti islamskog svijeta i odnosa Europe/Zapada prema Islamu. Organizator događanja je udruga Fenoliga i Javna ustanova Kamenjak.

Izložba “Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu” u Puli

April 24, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Do 15. svibnja 2015. u Galeriji C8 (Carrarina 8) u Puli moguće je pogledati izložbu “Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu”. Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica
Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar. Izložbu organiziraju Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre.

Autorica kroz 22 panoa i bogati katalog priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim mjesto razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu. Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode. Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva. Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima “šokantnih” slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke eksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku.

Pozivnica

Okrugli stol povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke

April 23, 2015 in Novosti by mradosevic

RijekaU utorak, 28. travnja 2015., s početkom u 11 sati u Gradskoj vijećnici u Rijeci (Korzo 16, prizemlje) održat će se okrugli stol u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu. Organizatori su Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske žuopanije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Povijesno društvo Rijeka, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Program

Uspjeh istarskih učenika na državnom natjecanju iz povijesti

April 23, 2015 in Novosti by mradosevic

Na nedavno održanom XVI. državnom natjecanju iz povijesti, u kategoriji samostalnih istraživačkih radova, učenici trećeg razreda SŠ Zvane Črnje iz Rovinja- Adi Tufek i Tara Ister Šverko osvojili su treće mjesto. Mentorica im je bila Mira Butigan Tomić, prof. Domaćin natjecanja bila je Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika. Osim njih na natjecanju je sudjelovala i Sonja Bančić, prof., iz OŠ Stoja u Puli kao članica državnog povjerenstva.

Okrugli stol “Sto godina od Londonskog ugovora” u Zagrebu

April 23, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak, 27. travnja 2015., s početkom u 15 sati u Palači Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4) u Zagrebu bit će održan okrugli stol “Sto godina od Londonskog ugovora”, na kojem će sudjelovati akademik Davorin Rudolf, prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Željko Holjevac, prof. dr. Željko Bartulović i prof. dr. Ante Bralić, a moderator će biti Zorislav Lukić. Organizator događanja je Matica hrvatska.

Pozivnica