Slideshow shadow

Predavanje Branka Kukurina u Rijeci

March 26, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak, 30. ožujka 2015., s početkom u 11:30 sati mr. sc. Branko Kukurin održat će predavanje pod naslovom “Tragovi otomanske/turske kulture i civilizacije na hrvatskim sjevernojadranskim prostorima s kulturološkoga i lingvističkoga aspekta” u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci (Gjure Ružića 5/I). Uvodnu će riječ održati akademik Petar Strčić, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, a moderatorica će biti mr. sc. Esma Halepović Đečević, predsjednica Hrvatsko-turskoga društva Rijeka. Organizatori događanja su HAZU Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli i Hrvatsko-tursko društvo Rijeka.

Pozivnica

Javno predavanje Marija Werhasa “Razvoj fortifikacijskog sustava Ratne luke Pula” u Pazinu

March 22, 2015 in Novosti by Željko Cetina

Tvrđava Punta Christo u Štinjanu

U srijedu, 25. ožujka 2015., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu Mario Werhas održat će predavanje “Razvoj fortifikacijskog sustava Ratne luke Pula”. Mario Werhas diplomirao je na Odsjeku za politologiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Doktorand je na doktorskom studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti u svjetskom i europskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje piše disertaciju na temu Srpska vojska Krajine. Bio je stručni savjetnik u Vojnom muzeju te viši stručni savjetnik u Institutu za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Od 2012. godine voditelj je Vojnog muzeja pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Od 2008. izvršni je urednik časopisa za interdisciplinarna istraživanja rata i mira „Polemos“ te je član uredničkog savjeta časopisa „Vojna povijest“ i časopisa „20th Century Wars“. Suautor je nekoliko monografija i autor brojnih članaka na temu vojne povijesti. Organizator događanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Izložba “Topot keltskih konja – nalazište Bizjakova hiša u Kobaridu” u Puli

March 19, 2015 in Novosti by mradosevic

U petak, 20. ožujka 2015., s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli (Carrarina 8) bit će otvorena izložba “Topot keltskih konja – nalazište Bizjakova hiša u Kobaridu”.  Izložba predstavlja arheološki lokalitet otkriven prilikom izvođenja građevinskih radova u slovenskom Kobaridu 2010. godine,  a nalazi su prvi puta predstavljeni na izložbi 2012. u Tolminskom muzeju. Ukop nekoliko konja, dijelova konjske opreme, raznog keltskog oružja, vojne opreme te drugih predmeta koje su upotrebljavali keltski ratnici, izuzetno je bitan za arheologiju Slovenije, ali i za cijeli srednjoeuropski prostor. Lokalitet se, na temelju datacije nalaza, smješta u razdoblje oko 300. god. p.n.e., u početak mlađeg željeznog doba

Pozivnica

Predstavljanje knjige Ivana Matejčića i Sunčice Mustač “Kiparstvo I od 4. do 13. stoljeća” u Poreču

March 10, 2015 in Novosti by mradosevic

Kiparstvo od 4. do 13. st.U petak, 13.ožujka 2015. godine, s početkom u 19 sati u svečanoj dvorani Biskupije u Eufrazijani u Poreču bit će predstavljena knjiga “Kiparstvo I od 4.do 13. stoljeća – Scultura I dal IV al XII secolo”, autora Ivana Matejčića i Sunčice Mustač. Riječ o prvoj knjizi iz edicije “Umjetnička baština istarske crkve – Il patrimonio artistico della chiesa Istriana”. Knjigu će predstaviti dr.sc. Nikola Jakšić, pročelnik konzervatorskog ureda Regije Friuli Venecija Giulia gospodin Luca Caburlotto i urednik serije dr. sc. Ivan Matejčić. Organizatori predstavljanja su Porečka i pulska biskupija, Istarska županija i Istarska kulturna agencija.

Pozivnica – Invito

Otvaranje izložbe “Adriatico senza confini/otvoreno more” u Puli

March 10, 2015 in Novosti by mradosevic

Adriatico senza confiniU petak, 13. ožujka 2015., s početkom u 13 sati u muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca (De Villeov uspon 8, Pula) bit će otvorena izložba “Adriatico senza confini/otvoreno more”. Izložbom se želi prikazati najznačajnije nalaze istraživanja na području istočnog Jadrana koja su u rasponu od nekoliko desetljeća obavili talijanski, slovenski i hrvatski arheolozi. Izložbu u Puli organizira Arheološki muzej Istre u Puli u suradnji s Musei Civici di Udine iz Italije, Pomorskim muzejom “Sergej Mašera” Piran iz Slovenije te Arheološkim muzejom Zadar, Muzejom grada Šibenika, Gradskim muzejom Drniš, Arheološkim muzejom u Splitu i Dubrovačkim muzejima.
Razdoblje koje obrađuje izložba obilježeno je ključnim gospodarskim primjenama, poput uvođenja poljodjelstva i stočarstva, koji su doveli do uspostavljanja nove veze između čovjeka i prirode. Čovjek je postao odlučujući faktor, koji je sada mogao ostavljati trag područjima kojima je prolazio: prirodni krajolici polagano postaju naseljena i obrađena područja, ljudske zajednice se za stalno nastanjuju i izražavaju svoj kulturni identitet prvenstveno materijalnim predmetima, a naročito ukrasima na keramičkim artefaktima. Upravo je na temelju takvih ukrasa moguće prepoznati, ne samo kontakte između zajednica, već i njihove razlike.
Izložbu ostaje otvorena do 27. travnja 2015.

Pozivnica