Slideshow shadow

10. Noć muzeja

January 29, 2015 in Novosti by mradosevic

10. Noć muzejaDana 30. siječnja 2015.godine od 18:00 sati do 01:00 sati Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja, koja će se održati uz slobodan ulaz za sve programe. Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U Istri su se uključile kulturne ustanove iz Pule, Poreča, Pazina i dr.
Donosimo pregled programa vezanih uz povijest:

Buje
Etnografski muzej Buje

Buzet

Zavičajni muzej Buzet

Labin

Narodni muzej Labin

Novigrad

Muzej – Museo Lapidarium

Pazin
Etnografski muzej Istre

Poreč
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino

Pula
Arheološki muzej Istre
Povijesni i pomorski muzej Istre
Sveučilišna knjižnica u Puli

Rovinj
Hrvatski muzej turizma

Umag
Muzej grada Umaga

Predstavljanje 4. broja Histrije u Puli

January 27, 2015 in Novosti by mradosevic

Naslovnica Histria br. 4.U četvrtak, 29. siječnja 2015., s početkom u 13 sati u svečanoj dvorani Tone Peruška, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1), bit će predstavljen 4. broj Histrije – godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Izdanje će predstaviti prof. dr. sc. Slaven Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrila u Puli), Gracijano Kešac, prof. (Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria) te doc. dr. sc. Maurizio Levak, glavni urednik. Histria, časopis Istarskog povijesnog društva izlazi kao jednosveščani godišnjak. Objavljuje znanstvene i stručne priloge te osvrte i prikaze iz povijesti i povijesti srodnih humanističkih i društvenih znanosti i disciplina, vezane za Istru. Organizator je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

Prva tri broja moguće je u cijelosti konzultirati na mrežnim stranicama godišnjaka http://histria.com.hr/

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Filipa Hameršaka “Tamna strana Marsa. Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat” u Puli

January 19, 2015 in Novosti by mradosevic

Tamna strana marsa_Filip Hameršak_2DU srijedu, 21. siječnja 2015., s početkom u 12 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Filipa Hameršaka “Tamna strana Marsa. Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat”.
Autor, zaposlen na Katedri za povijest hrvatskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u knjizi se pozabavio, kako kaže podnaslov, hrvatskom autobiografijom i Prvim svjetskim ratom, prikupljajući fascinantna svjedočanstva četrdesetak sudionika tadašnjih ratnih zbivanja, uključujući i one koji će kasnije postati poznati, poput Vladka Mačeka i Josipa Broza Tita. Ova je tema svakako aktualna s obzirom da se cijeli svijet, posebno Europa, prisjeća tamne strane povijesti koja je prije sto godina za sobom ostavila ogromne ljudske žrtve i materijalne štete te bila tek uvertira u još veća stradanja u Drugom svjetskom ratu.
Knjigu će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Mihovil Dabo te autor dr. sc. Filip Hameršak, a uvodničar će biti Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u suorganizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Pozivnica

Izložba “Zona B Slobodnoga teritorija Trsta” u Kopru

January 18, 2015 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 22. siječnja 2015., s početkom u 11 sati u Pokrajinskom arhivu u Kopru (Kapodistriasov trg 1), povodom 60. obljetnice potpisivanja Londonskoga memoranduma, bit će otvorena izložba “Cona B Svobodnega tržaškega ozemlja: Gospodarsko in socialno življenje” (“Zona B Slobodnoga teritorija Trsta: gospodarske i socijalne prilike”), autorica dr. sc. Deborah Rogoznica i Zdenke Bonin. Tom prigodom bit će prikazani i dokumentarni filmovi koji se odnose na spomenutu temu. Organizator je Pokrajinski arhiv u Kopru.

Pozivnica

Predavanje Drage Kraljevića “Ezuli i optanti (1947.-2014.)” u Pazinu

January 11, 2015 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 14. siječnja 2015., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu (Vladimira Nazora 3) održat će se javno predavanjeDrage Kraljevića pod naslovom “Ezuli i optanti (1947.-2014.)”. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Mr. sc. Drago Kraljević (Buje, 1948.) magistar je sociologije. Bio je zastupnik u Hrvatskome saboru u dva mandata, član Ekspertne grupe za granice Republike Hrvatske te član Mješovite hrvatsko-talijansko-slovenske komisije za provedbu Udinskog sporazuma. Objavio je tri monografije te oko 400 članaka i priloga u domaćim i inozemnim publikacijama.

Pozivnica