Slideshow shadow

Sretni blagdani i nova godina

December 23, 2014 in Novosti by mradosevic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

by asuran

Filmovi o Prvom svjetskom ratu u CineHistriji

December 19, 2014 in Novosti by asuran

Szent_Istvan
Nova tri filma na stranicama CineHistrije – videogalerije istarske povijesti prikazuju događaje iz razdoblja tijekom i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Prvi film prikazuje potonuće austrougarskog ratnog broda SMS Szent Istvan u lipnju 1918. kod Premude, drugi film je snimka ceremonijalnog marša talijanske vojske gradovima Koprom i Pulom u studenom 1918. godine. Posljednji film prikazuje aktivnosti američke vojske na talijanskom frontu tijekom Prvog svjetskog rata, a sadrži snimke djelovanja talijanskih i američkih postrojbi u Rijeci početkom studenoga 1918.

Filmove možete pogledati OVDJE

Predstavljanje knjige Bojana Dimitrijevića “Bitka za Trst 1945.-1954.” u Pazinu

December 11, 2014 in Novosti by mradosevic

Naslovnica Bitka za TrstU srijedu, 17. prosinca 2014. godine s početkom u 18 sati u Državnom arhivu u Pazinu bit će predstavljena knjiga dr. sc. Bojana Dimitrijevića “Bitka za Trst 1945.-1954.”. O knjizi će uz autora govoriti Zvonimir Despot, dr. sc. Elvis Orbanić, Danijel Tatić i Mario Werhas. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Bojan B. Dimitrijević, znanstveni je savjetnik Instituta za suvremenu povijest u Beogradu. Od 2003. do 2009. obnašao je dužnost savjetnika ministra obrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora za reforme, savjetnika ministra vanjskih poslova za NATO, savjetnika predsjednika Republike Srbije za obranu/vojna pitanja i pomoćnika ministra obrane Republike Srbije za ljudske resurse. Objavio je više od 40 autorskih i koautorskih naslova, preko stotinu znanstvenih članaka.

Pozivnica

Predstavljanje “Hrvatske revije” s temom broja “Prvi svjetski rat” u Puli

December 11, 2014 in Novosti by mradosevic

Hrvatska revijaU ponedjeljak, 15. prosinca 2014., s početkom u 17 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljena “Hrvatska revija”, časopis Matice hrvatske za društvena i kulturna pitanja, s temom broja «Prvi svjetski rat». Uz razgovor o Prvom svjetskom ratu predstavit će se i koncept časopisa, a govorit će doc. dr. sc. Daniel Mikulaco, Zorislav Lukić, prof., prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić, prof. dr. sc. Nevio Šetić te dr. sc. Mario Sošić. Organizatori su Matica hrvatska i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Jasenke Gudelj “Europska renesansa antičke Pule” u Puli

December 9, 2014 in Novosti by mradosevic

Europska renesansaU subotu, 13. prosinca 2014. s početkom u 17 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u sklopu Pulskog festivala knjiga “San(j)am knjige u Istri” bit će predstavljena knjiga dr. sc. Jasenke Gudelj “Europska renesansa antičke Pule”. Knjigu će uz autoricu predstaviti prof. emeritus Miroslav Bertoša i dr. sc. Ivan Matejčić.