Slideshow shadow

Okrugli stol “Markov lav s Armerije: od Kopra do Trsata” u Kopru

November 30, 2014 in Novosti by Željko Cetina

Markov lav

U srijedu, 3. prosinca 2014., s početkom u 19 sati u Palači Gravisi (Ul. OF 10) u Kopru održat će se okrugli stol “Markov lav s Armerije: od Kopra do Trsata”. U raspravi će sudjelovati Marijan Bradanović, Matteo Gardonio, Nenad Labus, Brigitta Mader, Alberto Rizzi, a moderator će biti Edvilijo Gardina.

Organizatori su Humanističko društvo Histria iz Kopra i Zajednica Talijana “Santorio Santorio” iz Kopra.

Pozivnica

Predavanje akademika Petra Strčića i Milana Radoševića u Rijeci

November 28, 2014 in Novosti by Željko Cetina

U ponedjeljak, 1. prosinca 2014., s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci (Ružićeva 5) povodom obilježavanja 100. obljetnice početka I. svjetskoga rata održat će predavanje akademik Petar Strčić (“Današnje ocjene I. svjetskog rata”) i dr. sc. Milan Radošević (“Istra(ni) u Velikom ratu s posebnim osvrtom na Pulu”).

Organizator događanja je Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

Dokumentarni filmski program “Gruss aus Pola! Okom filmske kamere” u Puli

November 26, 2014 in Novosti by Željko Cetina

U četvrtak, 27. studenoga 2014., s početkom u 17 sati u Kino Valli u Puli održat će se dokumentarni filmski program “Gruss aus Pola! Okom filmske kamere” za učenike pulskih škola. Program je osmišljen povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata i prvi je filmski program projekta “1914. Puna je Pula / Pola gremita”. Prikazivat će se kratki dokumentarni filmovi “Porinuće austro-ugarskog broda Szent Istvà¡n 17. siječnja 1914. u Rijeci” (1914.), “Od Kopra do Rijeke” (1917.) i “Trst 1918 – proslava pripojenja Italiji” (1918.), snimljeni na području Istre od 1914. do 1918. godine, koji ne obrađuju samo ratnu tematiku već daju uvid i u lokalnu svakodnevicu prošlih vremena. Filmovi su prikupljeni iz filmskih arhiva Italije (La Cineteca del Friuli i Cineteca di Bologna) i Austrije (à–sterreichische Filmmuseum). Projekcije će pratiti i predavanje predstavnika Istarskog povijesnog društva Maurizija Levaka, Igora Šaponje i Igora Jovanovića, koji će govoriti o uzroku i povodu Prvog svjetskog rata, prilikama u Istri, Puli kao glavnoj ratnoj luci Monarhije, potapanju brodova Szent Istvà¡n i Viribus Unitis, kraju rata i ulasku talijanske vojske u Istru, posljedicama rata na području Istre.

Istarsko povijesno društvo predstavit će i svoj novi projekt Cine Histria (http://cinehistria.ipd-ssi.hr), o čemu će govoriti voditelj projekta Nikša Minić

Organizatori događanja su Pula Film Festivala / Kino Valli i Istarsko povijesno društvo.

Napomena: ulaz se naplaćuje.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Denisa Visintina, Davida Di Paolija Paulovicha i Rina Ciguija “Le confraternite istriane. Una sintesi” u Piranu

November 25, 2014 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 28. studenoga 2014., s početkom u 18:30 sati u Tartinijevoj kući u Piranu povodom desete godišnjice osnutka Društva za povijesne i geografske studije u Piranu održat će predstavljanje knjige Denisa Visintina, Davida Di Paolija Paulovicha i Rina Ciguija “Le confraternite istriane. Una sintesi”. O novoj publikaciji i desetoj godišnjici Društva govorit će Fulvio Salimbeni i članovi Upravnoga odbora.

Organizator događanja je Društvo za povijesne i geografske studije u Piranu.

Pozivnica

Javno predavanje “Doživjeti utvrdu Monte Grosso” u Puli

November 24, 2014 in Novosti by Željko Cetina

Utvrda Monte Grosso u Štinjanu

U četvrtak, 27. studenoga 2014., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli Jadranka Drempetić i Klara Pustijanac održat će javno predavanje pod naslovom “Doživjeti utvrdu Monte Grosso”, a kao rezultat stručnih istraživanja provedenih na utvrdi u okviru projekta “Adrifort” (“Adriatic fortresses and military areas”). Inače, projekt “Adrifort” sufinancira Europska unija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a odnosi se na uređenje dijela fortifikacijskog sustava Grada Pule na području Štinjana. Projekt provodi Grad Pula u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile i Istarskom županijom uz uključivanje predstavnika građanskih inicijativa. U sklopu projektnih aktivnosti izrađen je elaborat za utvrdu Monte Grosso u Štinjanu koji obuhvaća konzervatorsku podlogu, statički izračun i idejna rješenja pristupa utvrdi.

Pozivnica