Slideshow shadow

Humanitarna izložba “Pula je i moj grad” u Puli

October 31, 2014 in Novosti by mradosevic

Foto Alojz Orel PulaOd 5. do 19. studenoga 2014., u sklopu humanitarne akcije Pula je i moj grad, organizirane s ciljem prikupljanja sredstava za Odjel psihijatrije Opće bolnice Pula, u brojnim izlozima pulskih prodavaonica, galerija, prostorima manjinskih udruga i gradskim knjižnicama, izlagat će se radovi umjetničkog i dokumentarističkog fotografa Alojza Orela.
Izložba fotografija bit će postavljena na 46 lokacija, među kojima su Središnja knjižnica, Čitaonica Kluba umirovljenika i Knjižnica Veruda, a sastoji se od 800 jedinstvenih fotografija. Izloženi radovi za vrijeme trajanja izložbe moći će se kupiti, što je jedinstvena prilika budući da inače nisu na prodaju. Cijene radova ovisit će o opremi, odnosno o tome jesu li fotografije s paspartuom ili u drvenom okviru. Na dan otvorenja, u srijedu, 5. studenog 2014., kreće kulturohod, koji će predvoditi članovi Dramskog studija INK-a, točnije forum-kazališta Marte, iz Sveučilišne knjižnice prema Čitaonici Kluba umirovljenika te dalje posjećujući manje izložbene prostore u centru grada do Središnje knjižnice i galerije C8. Posljednja stanica kulturohoda je Zajednica Talijana, gdje će se održati službeno otvorenje uz interkulturni domjenak uz koncert Franka Krajcara & Indivije.

Alojz Orel

Alojz Orel (Ljubljana, 19. lipnja 1918. – Pula, 10. lipnja 2002.) u Puli se nastanio 1947. godine te se istog trenutka smatrao Puljaninom. Uvidjevši stanje grada, nakon netom završenog rata, potrudio se uz pomoć svojih sugrađana ponovno ga uzdignuti postajući jedan od osnivača Turističke zajednice, Narodne tehnike i Fotokluba, organizira tečajeve i razna događanja te strastveno radi cijeloga života na promociji voljenog grada. Višestruko nagrađivan, svoje radove izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Tekuća 2014. godina proglašena je Godinom Alojza Orela, time odajući počast fotografskom majstoru i zahvaljujući se na svemu što je učinio za grad Pulu.

 

Međunarodni stručno-znanstveni skup “155 godina tiskarstva u Istri” u Puli

October 31, 2014 in Novosti by mradosevic

Tiskarstvo u IstriU utorak, 4. studenoga 2014., s početkom u 9:30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Središnja knjižnica, Kandlerova 39, Pula) održat će se međunarodni stručno-znanstveni skup “155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.)”. Organizator skupa je Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a suorganizatori su Državni arhiv u Pazinu i Središnja knjižnica Srečka Vilhara Kopar.

Pozivnica i program

Predavanje Vicka Marelića “Renegati ili revolucionari?” u Pazinu

October 28, 2014 in Novosti by mradosevic

U petak, 31. listopada 2014., s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani državnom arhiva u Pazinu održat će se predavanje Vicka Marelića “Renegati ili revolucionari? Suradnje i sukobi između Talijana i Slavena u Istri 1940-ih godina”. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Vicko Marelić studirao je povijest na King’s Collegeu u Londonu i na Instititu političkih znanosti u Parizu. Trenutno je doktorand povijesti na Sveučilištu u Beču. Istražuje Istočni Jadran kao transnacionalni entitet razdoblju od kasnog XIX. do sredine XX. stoljeća.

Pozivnica

Predavanje Marina Beroša “Kozmopolitizam u svakodnevici” u Puli

October 28, 2014 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 30. listopada 2014., s početkom u 19 sati u prostorijama Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Puli (Dom hrvatskih branitelja, Leharova 1, II. kat) dr. sc. Marin Beroš održat će javno predavanje pod naslovom “Kozmopolitizam u svakodnevici”. Organizator je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” Zagreb – Centar Pula.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Danila Ljubotine “Peroj – perom romantičara” u Puli

October 24, 2014 in Novosti by mradosevic

Peroj, nedjeljni ples, 1842 (crteži A. Tischbein, A. Selb)U petak, 24. listopada 2014., s početkom u 18 sati u pulskoj Zajednici Talijana “Circolo” bit će predstavljena knjiga Danila Ljubotine, paroha pulskog i perojskog, pod naslovom “Peroj – perom romantičara”. O knjizi će govoriti mitropolit zagrebačko-ljubljanski prof. dr. Porfirije (Perić), lingvist prof. dr. sc. Milorad Pupovac te književnik i glazbenik Daniel Načinović, a uz voditelja Igora Gala, u glazbenom programu nastupit će kamerni hor Ton Despotin zagrebačkog sabornog hrama Sv. Preobraženja te sopranistica Tanja Andrijić uz klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk.
Arhimandrit Danilo Ljubotina preveo je dva putopisna teksta iz 19. stoljeća, i oni čine temelj ove knjige: s venetskog tekst “Peroi – descrizione” (Peroj – opisivanje) talijanskog grofa Girolama Agapita tiskanog 1844. godine u Trstu, i dio putopisa “Une semaine en Istrie” (Jedna sedmica u Istri) grofa Perrochela tiskanog 1874. u Le Mansu. Autor je knjigu opremio brojnim starim i novim fotografijama Peroja, Fažane i Vodnjana, slikama, ilustracijama i povijesnim dokumentima.