Slideshow shadow

9. “Legendfest” u Pićnu

July 27, 2014 in Novosti by Željko Cetina

Legendfest PićanOd 1. do 3. kolovoza 2014. u Pićnu će se po deveti put održati “Legendfest: festival narodnih priča, legendi i mitova Istre”. Festival je zaokružen sa mnogo aspekata: književnosti, umjetnosti, obrazovanja, kulturnog turizma, povijesti, muzejske djelatnosti, filma, glazbe, likovne umjetnosti, fotografije, plesa, kazališta, slikarstva. Na festivalu je u 8 godina gostovalo oko 500 umjetnika iz cijele Hrvatske i inozemstva, dok su akcije oko Legendfesta, koji promiče i čuva kulturu, tradiciju i baštinu Istre su rezultirale i otvaranjem CENK-a – Muzeja nematerijalne baštine Istre u Pićnu.

Program

Retrospektivna izložba i digitalizacija pulskih omladinskih novina “Pet”

July 17, 2014 in Novosti by mradosevic

Pet

Dana 16. srpnja 2014. u prostorijama zadruge „Praksa” na Danteovom trgu u Puli otvorena je retrospektivna izložba omladinskih novina “Pet – službenog glasila pulskog Saveza socijalističke omladine Hrvatske”, koje su u Puli izlazile od 1987. do 1989. godine. Novine su, poput zagrebačkog „Poleta”, intenzivno pratile progresivnu političku, glazbenu, likovnu i književnu scenu u gradu. Godine 1988. uredništvo lista preuzima Mirjana Aćimović (Nišević), a grafički dizajn Nadan Rojnić te, zajedno sa širim krugom suradnika, od novina stvaraju jedinstveni medijski eksperiment inspiriran fanzinima, punkom i novootkrivenim medijskim slobodama. Posljednjih 14 brojeva novina, izdanih prije definitivne zabrane izlaženja 1989. godine, dokumentiraju Pulu u terminalnoj fazi socijalizma kada se postojeći sustav već nepovratno urušavao.

Izložbu je moguće pogledati do kraja srpnja, radnim danom od 8 do 16 sati.

Izložbu originalnih novina u zadruzi “Praksa” prati i projekt digitalizacije “Petice” čiji su brojevi on-line dostupni na mrežnim stranicama zadruge “Praksa” te na mrežnim stranicama Sveučilišne knjižnice u Puli.

Izložba i digitalizacija novina ostvareni su u suradnji Sveučilišne knjižnice sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i zadruge “Praksa”.

Izložba “Gruvanje topova na Soči” u Pazinu

July 16, 2014 in Novosti by Željko Cetina

U srijedu, 16. srpnja 2014., s početkom u 19:30 u Muzeju grada Pazina (Kaštel) održat će se otvorenje izložbe “Gruvanje topova na Soči” koja je priređena povodom 100-te obljetnice početka Velikog rata.

Organizator je Muzej grada Pazina.

 

 

Pozivnica

Izložba “Umjetničko blago fažanske crkve” u Fažani

July 16, 2014 in Novosti by mradosevic

Umjetničko blago fažanske crkveU srijedu, 16. srpnja 2014., s početkom u 20:30 u Multimedijalnom centru u Fažani održat će se svečano otvorenje izložbe “Umjetničko blago fažanske crkve”, kojom će se predstaviti sakralna baština fažanske župe. Izložba ostaje otvorena do 26. srpnja 2014., a može se svakodnevno pogledati od 9 do 10:30 te od 18 do 22 sata.

Pozivnica

Predstavljanje djelovanja CKPIS-a u Puli

July 8, 2014 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 11. srpnja 2014., s početkom u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića (čitaonica u Prizemlju Sveučilišta Jurja Dobrile, I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljeno djelovanje Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (2012-2014.) te predstavljanje znanstvenog projekta “Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (2014-2017.)”. O projektu će govoriti voditelj Igor Duda te suradnici Anita Buhin, Lada Duraković, Teodora Fonović Cvijanović, Snježana Koren, Boris Koroman, Andrea Matošević, Magdalena Najbar-Agičić, Igor Stanić i Vanessa Vitković Marčeta.

Pozivnica

Opis projekta