Slideshow shadow
by asuran

Kolokvij “Performing power through visual narrativity in Late Medieval Europe” u Poreču

May 28, 2014 in Novosti by asuran

Od 29. do 31. svibnja 2014. u Poreču će biti održan 21. međunarodni kolokvij Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek. Tema kolokvija je “Performing power through visual narrativity in Late Medieval Europe. An interdisciplinary approach”. Na skupu će izlagati brojni domaći i strani stručnjaci.

Organizator je Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu.

Program

by asuran

Predavanje “I Broz je živio u epohi Lepe Brene. Turbo folk…” u Puli

May 28, 2014 in Novosti by asuran

U četvrtak, 29. svibnja u 18 sati u dvorani 18 (Sveučilište Jurja Dobrile, I. M. Ronjgova 1) održat će se gostujuće predavanje etnomuzikologinje, znanstvene suradnice u Centru za interdisciplinarna istraživanja SAZU u Ljubljani dr.sc. Ane Hofman pod nazivom “I Broz je živio u epohi Lepe Brene. Turbo folk kao jugoslavensko glazbeno nasljeđe?” Predavanje će tematizirati dominantne diskurse o novokomponiranoj glazbi, njezinoj recepciji i utjecaju u socijalističkoj Jugoslaviji, te se osvrnuti na kontinuirane ideološke “sporne točke” ovih žanrova – prije svega na paradigmu “tranzicijskih žanrova”, odnosno glazbene refleksije dramatičnih društvenih transformacija.

Organizator predavanja je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Pozivnica

by asuran

Dan otvorenih vrata arhiva u Kopru i Piranu

May 26, 2014 in Novosti by asuran

U ponedjeljak, 26. svibnja 2014. u Pokrajinskom arhivu u Kopru održava se
Dan otvorenih vrata. Događanja će tom prigodom biti u Pokrajinskom arhivu
u Kopru i Pokrajinskom arhivu u Piranu.

Program

by asuran

Okrugli stol “Iz ‘bezbrižnog ljeta’ u Veliki rat: Europa i Istra 1914.” u Puli

May 24, 2014 in Novosti by asuran

U srijedu, 28. svibnja, u 12 sati u Zimskom vrtu (glavni hol) Doma hrvatskih branitelja u Puli bit će održan okrugli stol „Iz ‘bezbrižnog ljeta’ u Veliki rat: Europa i Istra 1914.”, na kojemu će Tvrtko Jakovina, Davor Mandić, Miljenko Jergović i Dragutin Lučić raspravljati o općem i regionalnom ozračju u predratnim mjesecima, u razdoblju između Sarajevskog atentata i objave rata te u prvim ratnim mjesecima, o (ne)očekivanosti svjetskoga rata, o prilikama u predratno doba u Europi i Istri, o odjecima događaja u Sarajevu i očekivanjima rješenja krize, o doživljaju objave rata kod različitih društvenih slojeva i nacionalnih zajednica, o uključenosti civilnoga stanovništva u ratne napore, o ratnoj promidžbi, o odrazu ratnih događanja na odnose u Istri i Puli, kao i o gospodarskim, kulturnim i političkim promjenama na lokalnoj razini te o vidljivosti tih događanja u javnom prostoru. Voditelji su Ivan Žagar i Bojan Munjin.

Organizatori su Istarsko povijesno društvo – Società  storica istriana i Sa(n)jam knjige u Istri.

Pozivnica

Invito

by asuran

Obilježavanje 130. obljetnice osnutka muzeja u Poreču

May 24, 2014 in Novosti by asuran

130. obljetnica osnutka porečkog Muzeja obilježit će se u subotu, 25. svibnja 2014. programom Putevima prvih arheologa. Šetnju od Trga slobode u Poreču do arheološkog lokaliteta Picugi održat će se uz stručno vodstvo arheologa Davora Munde i povjesničara Gaetana Benčića.

Pozivnica