Slideshow shadow
by asuran

Rezultati učenika iz Istre na XV. Državnom natjecanju iz povijesti

April 30, 2014 in Novosti by asuran

Grad Trogir i OŠ Majstora Radovana Trogir bili su domaćini XV. Državnog natjecanja iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola koje je održano od 9. do 11. travnja 2014. Na natjecanju su nastupila četiri učenika iz Istre koji su se natjecali u tri kategorije. Učenici i njihovi mentori su ostvarili zapažene rezultate te osvojili jedno drugo, četvrto i osmo mjesto.

Rezultati:

Prvi razredi SŠ – 4. mjesto, Mateo Antonac, SŠ Vladimira Gortana Buje, mentor Aljoša Sirotić

Četvrti razredi SŠ – 8. mjesto, Matej Percan, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin, mentor Daniel Bogešić

Samostalni istraživački radovi- 2. mjesto, Tara Ister Šverko i Adi Tufek, SŠ Zvane Črnje Rovinj, mentor Mira Butigan Tomić.

Na natjecanju je sudjelovala i Sonja Bančić iz OŠ Stoja Pula kao član državnog povjerenstva.

Mentori učenika na 15. državnom natjecanju iz povijesti 1
Mentori učenika na XV. državnom natjecanju iz povijesti

by asuran

Predavanje Milana Radoševića “Malarija u Istarskoj provinciji 1918.-1943.” u Pazinu

April 26, 2014 in Novosti by asuran

Lokve - prirodna staništa komaraca Anophelesa, prijenosnika malarijeU srijedu, 30. travnja 2014., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje dr. sc. Milana Radoševića “Malarija u Istarskoj provinciji 1918.-1943.: konačni poraz višestoljetne pošasti”. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Dr. sc. Milan Radošević zaposlen je u zvanju višeg asistenta u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Područnoj jedinici u Puli. Uže područje njegova znanstvena djelovanja odnosi se na proučavanje povijesti Istre i Kvarnerskog primorja u prvoj polovici XX. st., s posebnim naglaskom na njezinu socijalnu komponentu. Objavio je veći broj znanstvenih radova u Hrvatskoj i Sloveniji te sudjelovao na dvadesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Suosnivač je i prvi tajnik Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Lidije Nikočević “Zvončari i njihovi odjeci” u Puli

April 26, 2014 in Novosti by asuran

Naslovnica ZvoncariU ponedjeljak, 28. travnja 2014., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predstavljanje knjige “Zvončari i njihovi odjeci” autorice dr. sc. Lidije Nikočević. U knjizi se nastoji dati odgovor na veliki broj pitanja: zašto su se pokladni običaji zadržali do danas, dok su mnogi drugi običaji odumrli ili se sveli tek na naznake nekadašnjih praksi, što se događa kada muškarci na sebe stave ovčju kožu i zvona kako na individualnoj, tako i na grupnoj razini, kao i na mnoga druga. Knjigu će predstaviti dr. sc. Tanja Perić Polonijo, dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović te autorica dr. sc. Lidija Nikočević, a uvodničar će biti Ivan Žagar, prof.

Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

Pozivnica

by asuran

Znanstveno-stručni skup “Dijalozi s baštinom 2014” u Rijeci

April 26, 2014 in Novosti by asuran

Dijalozi s baštinom 2014U utorak, 29. travnja 2014., s početkom u 9 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se znanstveno-stručni skup “Dijalozi s baštinom 2014: slika spomenika i princip promjene”. Organizatori su Katedra za istraživanje i zaštitu kulturne baštine, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i ICOMOS Hrvatska

Cilj skupa je, prema organizatorima, otvoriti diskusiju o odnosu konzervatorskih počela i principa promjene, odnosu koji podrazumijeva sučeljavanje stručne konzervatorske etike – proizašle iz profesionalne tradicije od dvjestotinjak godina – s poimanjem kulturne baštine u društvenoj zajednici, koja obuhvaća naručitelje, upravitelje i građanstvo. Radna pitanja na koja se očekuje odgovor su sljedeća: jesu li konzervatori samo čuvari postojećeg stanja i kulta starosne vrijednosti ili se, prema recentnim poticajima, trebaju baviti takozvanim upravljanjem promjenama? Trebaju li zaboraviti na načela poštivanja autentičnosti, starosti, heterogenosti, oštećenosti i nedovršenosti zbog oživljenih nagona prema cjelovitosti, reprezentativnosti, tržišnoj iskoristivosti spomeničke ikone, odnosno njezine općenite atrakcije i noviteta?

Program skupa

Knjiga sažetaka

by asuran

Porečki muzej u akciji “(BEZ) VEZE”

April 23, 2014 in Novosti by asuran

19_muzejska_edukativna_akcijaOvogodišnja 19. muzejska edukativna akcija okupila je pod zajedničkom temom “(BEZ) VEZE” 63 muzejske institucije u kojima će se od 18. travnja do 18. svibnja odvijati raznovrstan program radionica, izložbi, predavanja, koncerata, predstava i drugih oblika edukativne komunikacije.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino uključio se u 19. muzejsku edukativnu akciju s projektom pod nazivom “Misija KUSTOS: moja prva izložba”.

U projektu će sudjelovati učenici 3 a i 3 d razreda OŠ Poreč koji će kroz nekoliko radionica tijekom travnja i svibnja imati priliku upoznati se s radom kustosa: od provođenja terenskih istraživanja, preko prikupljanja i obrade predmeta, formiranja muzejskih zbirki, do predstavljanja rezultata svojih istraživanja kroz izložbu. Učenici će biti uključeni u prikupljanje i obradu predmeta vezanih uz temu turizma, odnosno povijesti turizma u Poreču i na Poreštini, te prikupljanje podataka na terenu. Program se nadovezuje na muzejsku akciju prikupljanja predmeta za novoformiranu Zbirku turizma Poreštine. Rezultati njihovih istraživanja i prikupljeni predmeti predstavit će se na izložbi uoči Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Cilj programa je na informativan i zanimljiv način upoznati učenike s muzejskim prostorom, fundusom i načinom funkcioniranja muzejske institucije. Voditeljica programa je kustosica i muzejska pedagoginja Elena Poropat Pustijanac.

Akciju devetnaestu godinu za redom u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD). Ideja za ovogodišnju akciju proizašla je iz teme Međunarodnog dana muzeja koja nosi naziv “Museum collections make connection” (“Muzejske zbirke kao poveznice”).