Slideshow shadow
by asuran

Predstavljanje knjige Javiera P. Grossuttija “Via dall’Istria” u Trstu

February 17, 2014 in Novosti by asuran

U petak, 21. veljače 2014., s početkom u 17 sati u sjedištu Narodnog sveučilišta u Trstu (Universita’ Popolare di Trieste, Piazza del Ponterosso 6, prvi kat) održat će se predstavljanje knjige Javiera P. Grossuttija pod naslovom “Via dall’Istria: L’emigrazione istriana dalla seconda meta’ dell’Ottocento ai primi anni Quaranta del Novecento (Putovi iz Istre: istarska emigracija od druge sredine 19. st. do početka 40-ih godina XX. st.).

Organizator je Narodno sveučilište u Trstu.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje 2. sveska Barbanskih zapisa i IV. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu” u Barbanu

February 17, 2014 in Novosti by asuran

U četvrtak, 20. veljače 2014., s početkom u 18 sati u predvorju Osnovne škole “Jure Filipovića” u Barbanu bit će predstavljen zbornik “Barbanski zapisi: svezak 2.”. O zborniku će govoriti Denis Kontošić, načelnik Općine Barban, dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu te prof. dr. sc. Slaven Bertoša, glavni urednik.

Istoga dana, u prostorijama škole, s početkom u 19 sati počet će dvodnevni znanstveni skup IV. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu”.

Memorijal je pokrenut 2011. povodom 240. godišnjice rođenja barbanskoga svećenika, povjesničara, pisca, orguljaša, pjesnika, znanstvenika, inovatora, agronoma, enologa i geologa.

Pozivnica | Program

by asuran

Izložba “Austrijska Rivijera – Beč otkriva more” u Beču

February 17, 2014 in Novosti by asuran

Od studenoga 2013. godine u Beču u gradskom muzeju je otvorena izložba “Austrijska Rivijera – Beč otkriva more”, koja je tematski vezana za Istru druge polovice 19.st. i početka 20.st. Izložba je vremenski ograničena sa dva događaja, prvi događaj je izgradnja tzv. južne pruge Beč – Trst 1857. godine , a drugi događaj odnosi se na veliku izložbu održanu 1913. godine u Prateru pod nazivom “Adria Ausstelung”. Kroz 450 predmeta koji uključuju originalni namještaj iz hotela i tadašnje reklame koje pozivaju goste na more, posjetitelji se mogu upoznati kako je nastao i razvijao se turizam prije svega na području Istre i Kvarnera, ali i Dalmacije.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2014. godine.

by asuran

Pokrenuta mrežna stranica “Histrije – godišnjaka Istarskog povijesnog društva”

February 14, 2014 in Novosti by asuran

13. veljače 2014. pokrenuta je mrežna stranica “Histrije”, godišnjaka Istarskog povijesnog društva, na adresi www.histria.com.hr. Sadržaj je mrežne stranice osim na hrvatskom dostupan i na talijanskom i engleskom jeziku, a u pripremi je i prijevod na slovenski jezik, što će zasigurno olakšati korištenje publikacije širem čitateljstvu, ali i potaknuti suradnju s novim autorima. Ideja za pokretanje zasebne mrežne stranice nastala je nastojanjem Uredništva na čelu s Mauriziom Levakom da se časopis uvrsti u hrvatske i međunarodne baze podataka, čime bi postao prepoznatljiviji u domaćim i stranim okvirima, ali i znanstveno bolje prihvaćen i valoriziran. Sadržaj prvog i drugog sveska moguće je koristiti u cijelosti, dok se treći, objavljen u prosincu 2013. godine, priprema za digitalnu objavu. Na nove stranice moći će se izravno ulaziti i preko postojeće, službene mrežne stranice Društva www.ipd-ssi.hr. Urednik stranice je Milan Radošević, dok je za izradu stranice, idejno grafičko oblikovanje, postavljanje materijala i tehničku podršku zaslužan Aldo Šuran.

by asuran

Izvještaj s četvrte godišnje skupštine IPD-a

February 14, 2014 in Novosti by asuran

Četvrta godišnja skupština Istarskog povijesnog društva održana u četvrtak na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pored osvrta na aktivnosti tijekom protekle godine, obilovala je prisjećanjima na djelatnost udruge od njezina osnutka 2010., što je razumljivo ima li se u vidu kako je nakon četiri godine istekao mandat dosadašnjem čelništvu. Iako izbor novog vodstva nije donio veće promjene, jer će Društvo i u idućem razdoblju predvoditi ponešto osvježeni tim koji je i dosad koordinirao rad, dosadašnji predsjednik Maurizio Levak i tajnik Milan Radošević u više su navrata podsjećali okupljeno članstvo na konkretne rezultate ostvarene u proteklom razdoblju, zadržavajući se ipak ponajviše na realizaciji projekata između prethodne i ove skupštine.

Kao što je uobičajeno, osvrt na proteklu godinu započet je najvažnijim projektom Društva – godišnjakom Histria čiji je treći svezak objavljen pred kraj prošle godine. Namjera uredništva da u nadolazećem razdoblju ojača prepoznatljivost časopisa ponajviše se ogleda u netom pokrenutim zasebnim mrežnim stranicama (www.histria.com.hr) koje će, pored slobodno dostupnog sadržaja dosad objavljenih svezaka, zainteresirane posjetitelje informirati o godišnjaku na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Uz izdavačku je djelatnost vezana i najava objavljivanja zbornika radova sa međunarodnog znanstvenog skupa o Zemaljskom saboru Markgrofovije Istre, održanog pred kraj 2011. godine. Mrežne stranice Društva (www.ipd-ssi.hr) koje bilježe konstantno dobru posjećenost pravo su pak mjesto za uvid u preostale projekte kojima se bavi članstvo udruge, ali i u brojne izvore i literaturu o istarskoj povijesti koje je moguće u cijelosti konzultirati na internetu.. Vrijedi spomenuti “Fotohist(o)riju”, odnosno digitalizaciju fotografskog gradiva iz privatnih albuma, ali i arhiva pojedinih institucija, jer je tijekom proteklih godina, marom Alda Šurana i M. Radoševića, prikupljeno po prilici 3000 fotografija, dostupnih uz dva-tri klika mišem. O zanimljivostima iz moderne i suvremene istarske povijesti posjetitelje mrežne stranice upoznaje “Istarski vremeplov”, voditelja Luke Tidića. Tu su i “Istarske sudbine”, višegodišnji projekt Igora Jovanovića i Igora Šaponje, usmjeren k prikupljanju svjedočanstava živućih stanovnika Istre koji su iskusili strahote sabirnih i zarobljeničkih logora tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, čiju su vrijednost prepoznali Grad Pula i Istarska županija, ali i brojne institucije koje pozivaju spomenuti dvojac na održavanje javnih izlaganja.

Uz spomenute aktivnosti uključili su se i u međunarodni projekt Iron Curtain Stories (Priče Željezne zavjese) u sklopu organizacije Memory of Nation (Sjećanje naroda) čiji je cilj metodom usmene povijesti prikupiti svjedočanstva ljudi koji su bježali preko Željezne zavjese te istražiti razloge, motive i načine te mjesta prelaska/bijega preko granice. Nakon što je nedavno dovršena digitalizacija Vjesnika istarskog arhiva, Ivan Žagar kao voditelj projekta najavio je nastavak ove djelatnosti, a upravo je u tijeku digitalizacija Vjesnika Historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu čime će mnogi danas teže dostupni znanstveni radovi i objavljeno arhivsko gradivo zasigurno naći put do novih generacija povjesničara. Žagar koji je zadužen i za program predstavljanja knjiga s povijesnom tematikom najavio je kako će tijekom nadolazećih mjeseci pulska publika biti upoznata s više novih naslova. U 2014., dakle, članstvo Istarskog povijesnog društva, ali i svi oni koji prate rad udruge mogu očekivati nastavak razgranate djelatnosti i nove prinose boljem poznavanju istarske prošlosti.

(Mihovil Dabo)