Slideshow shadow
by asuran

December 20, 2013 in Novosti by asuran

by asuran

Predstavljen treći broj godišnjaka Histria

December 19, 2013 in Novosti by asuran


U srijedu, 18. prosinca, predstavljen je treći broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Società  Storica Istriana. Časopis je predstavljen u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koje je, uz Povijesni i pomorski muzej Istre, suizdavač publikacije. Okupljenima su se kraćim izlaganjima obratili donedavni rektor pulskoga Sveučilišta Robert Matijašić, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te glavni i odgovorni urednik Histrije Maurizio Levak. O sadržaju godišnjaka podrobnije je govorio ravnatelj Državnoga arhiva u Pazinu Elvis Orbanić.

Netom objavljeni treći svezak, opsežniji (551 stranica) od prethodnih dvaju, uz čak 50 zastupljenih autora, zadržao je prepoznatljivu koncepciju. Prvu cjelinu čine znanstveni radovi, od kojih osam razmatra istarsku povijest u razdoblju od srednjega vijeka do 20. stoljeća, a jedan donosi nove spoznaje iz polja etnografije. Mnogo je važnije istaknuti kako su unutar istih korica objedinjeni prilozi autora iz do danas nedovoljno povezanih povjesničarskih krugova, pripadnika hrvatske, slovenske i talijanske historiografije. Sve vidljiviji uspjeh uredništva Histrije da časopisom osigura platformu čvršćoj suradnji i kvalitetnijem uvidu u aktualne prinose poznavanju istarske prošlosti najvažnija je odrednica godišnjaka koja će, nesumnjivo, budućim svescima biti dodatno ojačana. Navedena karakteristika odlikuje i drugu polovicu publikacije, popunjenu brojnim manjim prilozima koji pružaju iscrpan uvid u prošlogodišnju izdavačku i programsku djelatnost. Sedamdesetak ocjena, prikaza i izvješća uputit će zainteresirano čitateljstvo u opsežnu, premda često nedovoljno poznatu djelatnost brojnih istraživača i poznavatelja istarske prošlosti. Na koncu, vrijedi istaknuti kako su pripreme za izdavanje četvrtoga broja već započele te se čitatelji s pravom mogu nadati dogodine još sadržajnijem i opsežnijem svesku.

(Mihovil Dabo, Milan Radošević)

by asuran

Predstavljanje 3. broja Histrije u Puli

December 15, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu, 18. prosinca 2013., s početkom u 19 sati u svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljen 3. broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Godišnjak će predstaviti Robert Matijašić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Gracijano Kešac (Povijesni i pomorski muzej Istre), Elvis Orbanić (Državni arhiv u Pazinu) te Maurizio Levak (glavni urednik). Organizator je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

Histria objavljuje znanstvene i stručne priloge kao i recenzije i prikaze iz područja povijesne znanosti u njezinu širem smislu (obuhvaćajući gospodarsku, pravnu i kulturnu povijest Istre). Radovi su objavljeni na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku, uz sažetke na engleskom i drugim jezicima.

Pozivnica – Invito

by asuran

Predstavljanje knjige Tatjane Tomaić i Mirele Altić “Hrvatsko-slovenska granica na rijeci Dragonji” u Puli

December 13, 2013 in Novosti by asuran

U ponedjeljak, 16. prosinca 2013., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljenja knjiga mr. sc. Tatjane Tomaić i izv. prof. dr. sc. Mirele Altić „Hrvatsko-slovenska granica na rijeci Dragonji”. Knjigu će uz autorice predstaviti doc. dr. sc. Daniel Mikulaco, urednik izdanja Goran Crnković te recenzenti prof. dr. sc. Nevio Šetić i prof. dr. sc. Marino Manin.

Organizatori su Ogranak Matice hrvatske u Puli i Razred za more Ogranka Matice hrvatske u Rijeci.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Mitje Lamuta «Parobrodi Jadrana na razglednicama» u Puli

December 11, 2013 in Novosti by asuran

U petak, 13. prosinca 2013., s početkom u 16 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli bit će predstavljena knjiga Mitje Lamuta «Parobrodi Jadrana na razglednicama». Knjiga nam donosi niz priča o brodovima koji su plovili istočnom jadranskom obalom u razdoblju od sredine 19. stoljeća do Drugoga svjetskoga rata, poznatom i kao »zlatno razdoblje putničkih parobroda«. Autor je s pomoću svoje velike privatne zbirke razglednica, koje su u knjizi poredane kronološki, prema godinama izgradnje, preoblikovanja ili preimenovanja broda, opisao povijest više od dvjesto jadranskih parobroda, njihovih vlasnika, mornara i putnika, preko kojih se mogu pratiti povijesni razvoj te političke i gospodarske promjene na istočnoj obali Jadrana. Osim razglednica i parobroda, u knjizi se nalazi mnogo vrijednih podataka o brodarskim tvrtkama koje su tijekom povijesti djelovale na ovim prostorima, kao i općenito o povijesti putničkog brodarstva na Jadranu.

Mitja Lamut rođen je 1952. godine. Živi i radi kao odvjetnik u Ljubljani. Knjiga «Parobrodi Jadrana na razglednicama» njegova je druga knjiga s područja pomorstva; prvu knjigu, «Putnički brodovi na razglednicama», u kojoj je opisao sudbine najpoznatijih svjetskih putničkih brodova, objavio je 2003. godine.

Pozivnica