Slideshow shadow
by asuran

Predstavljanje knjige «Visitationes Generales – Status Dioecesis Justinoplitanae…» u Kopru

November 26, 2013 in Novosti by asuran

U četvrtak, 28. studenoga 2013., s početkom u 19 sati u crkvi sv. Nikole u Kopru (Kidričeva ulica 20) bit će predstavljena knjiga pod naslovom «Visitationes Generales – Status Dioecesis Justinopolitanae sub Episcopo Francisco Zeno 1660-1680». O knjizi će govoriti povjesničar umjetnosti Edvilijo Gardina, urednica Roberta Vincoletto te koautorica Giovanna Paolin. Organizator je Humanistično društvo Histria, Koper.

Pozivnica

by asuran

Međunarodni znanstveni skup «8. settembre 1943.» u Izoli

November 26, 2013 in Novosti by asuran

U četvrtak i petak, 28. i 29. studenoga 2013., u Palači Manzioli u Izoli bit će održat Međunarodni znanstveni skup «8. settembre 1943: I giorni che cambiarono la Venezia Giulia» (“8. rujna 1943.: Dani koji su promijenili Julijsku krajinu»). Organizatori su Societa’ di studi storici e geografici, Pirano – Društvo za zgodovinske in geografske študije, Piran, Comunta’ degli Italiani «Giuseppe Tartini», Pirano – Skupnost Italijanov «Giuseppe Tartini», Piran, Centro Italiano di Promozione, Cultura, Formazione e Sviluppo «Carlo Combi», Capodistria – Promocijsko, kulturno, izobraževalno in razvojno italijansko središče «Carlo Combi», Koper, Istituto Regionale per la Cultura Istriano-fumano-dalmatra, Trieste te Comunita’ Autogestita della Nazionalita’ Italiana, Isola – Italijansko Samoupravna Narodna Skupnost, Izola.

Program skupa

by asuran

Predstavljanje knjige Mitje Lamuta “Parniki Jadrana na razglednicah” u Piranu

November 25, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu, 27. studenoga 2013., s početkom u 17 sati u Galeriji Herman Pečarič u Piranu (“Riva Ivan Cankar”) bit će predstavljena knjiga Mitje Lamuta “Parniki Jadrana na razglednicah” (I piroscafi dell’Adriatico nelle cartoline). Knjigu će uz autora predstaviti recenzentica Nadja Terčon, mag.

Organizator je Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran u suradnji s Obalnim galerijama Piran.

Pozivnica na predstavaljanje knjige “Parniki Jadrana na razglednicah”

by asuran

Izložba “Polje znanja: Povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja”

November 25, 2013 in Novosti by asuran

U utorak, 26. studenoga 2013., s početkom u 18 sati u Galeriji Sinčić u Poreču bit će otvorena izložba pod nazivom “Polje znanja: Povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja”. Javnosti će se predstaviti predmeti koji se najvećim dijelom čuvaju u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, manjim dijelom u Srednjoj školi Mate Balote, ali i predmeti iz privatnih kolekcija. Navedene ustanove danas se smatraju pravnim slijednicima Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice osnovane 1875. godine, odnosno Škole za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, osnovane 1883. godine, te kao takve baštinicima porečke tradicije u poljoprivrednoj znanosti i obrazovanju.

Izložba je rezultat muzeološkog i istraživačkog terenskog rada provedenog s ciljem pronalaženja, evidentiranja i prikupljanja sačuvane građe, ali i dokumentiranja memorija ljudi o djelatnostima i aktivnostima porečkog poljoprivrednog instituta, kao i poljoprivredne škole, te njihovoj ulozi u razvoju poljoprivredne znanosti i školstva u Hrvatskoj.

Autorica izložbe je Elena Poropat Pustijanac, a organizatori su Institut za poljoprivredu i turizam i Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Pozivnica na otvorenje izložbe “Polje znanja”

by asuran

Međunarodni znanstveni skup “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra” u Pazinu i Puli

November 19, 2013 in Novosti by asuran

Od četvrtka, 21. studenoga 2013., do subote, 23. studenoga 2013., u Pazinu i Puli će se održati Međunarodni znanstveni skup “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”. Na skupu će sudjelovati 87 znanstvenika – arhivista, arheologa, povjesničara, pravnika, etnologa, politologa, ekonomista, iz Austrije, Cipra, Hrvatske, Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Multidisciplinarnim znanstvenim pristupom istarsko gospodarstvo razmatrat će se po sesijama, kronološki od povijesnih analitika do propitivanja u suvremenosti.

Organizator skupa je Državni arhiv u Pazinu, a suorganizatori su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Sveučilište Ca’ Foscari u Veneciji.

Pozivnica na skup Istarsko gospodarstvo jučer i sutra

Knjiga sažetaka