Slideshow shadow
by asuran

Pet novih naslova iz istarske povijesti u rubrici “On line literatura”

October 31, 2013 in Novosti by asuran

Prva u nizu knjiga odnosi se na djelo tršćanskog pisca, trgovca i državnog službenika Giuseppea de Brodmanna, objavljeno u Veneciji 1821. pod naslovom “Memorie politico-economiche della citta’ e territorio di Trieste, della penisola d’Istria, della Dalmazia fu Veneta, di Ragusi e dell’Albania ora congiunti all’Austriaco Impero“, u kojem autor na 336 stranica opisuje geografske, ekonomske, i druge značajke Trsta, Istre, bivšeg teritorija mletačke Dalmacije, potom Dubrovnika i Boke kotorske.

Druga knjiga odnosi se na djelo čuvenog koparskog liječnika Santoria Santoria (Kopar 1561 – Venecija 1636) pod naslovom “De statica medicina“, u kojoj postavlja prvu sistematsku studiju o bazalnom metabolizmu (naziv za količinu energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija organizma). Na talijanski jezik s latinskog je djelo preveo i u Veneciji 1743. objavio Domenico Occhi pod naslovom “La medicina statica di Santorio de’Santori

Barbanski kanonik Petar Stanković (Pietro Stancovich, Barban 1771 – Barban 1852), svećenik i pisac, polemičar, posjednik golemog zemljišnog i novčanog imutka, istraživač, izumitelj ratarskih strojeva, veliki bibliofil i sakupljač istarskih i drugih starina, član raznih, pretežito georgičkih europskih akademija, autor je djela “Uomini distinti dell’Istria”. U njemu se kroz tri opsežna sveska mogu naći biografije i drugi podaci o osobama i zbivanjima istarske povijesti (prvi, drugi i treći svezak).

Stankovićev suvremenik, tršćanski povjesničar i arheolog Pietro Kandler (Trst 1804 – Trst 1872), sačuvao je i objavio važnu povijesnu i drugu građu o Trstu i Istri. U djelu “Fasti sacri e profani di Trieste e dell’Istria“, objavljenom 1849. u Trstu, daje kronološki pregled najvažnijih crkvenih i političkih promjena na istarskom i tršćanskom području od 1. st. po. Kr. do njegovih dana.

by asuran

Izložba “Špicije” u Rovinju

October 27, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu, 30. listopada 2013., s početkom u 18 sati i Zavičajnom muzeju grada Rovinja bit će otvorena izložba pod naslovom “Špicije: Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju 1888.-1947.” Na poluotoku Muccia kraj Rovinja, na kojemu se danas nalazi Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat”, u svibnju 1888. na poticaj Društva za podizanje i razvoj morskih lječilišta i prihvatilišta za djecu oboljelu najčešće od skrofuloze i rahitisa otvoreno je Morsko lječilište Nadvojvotkinja Marija Terezija kod Svetoga Pelagija u Rovinju (Erzherzogin Maria Theresia Seehospiz zu San Pelagio bei Rovigno).

U Rovinju i drugim krajevima Istre i danas ga zovu Špicije ili l’Uspeà®sio. Najčešće bolesti koje su se liječile u Morskom Lječilištu bili su različiti oblici tuberkuloze.

Autorice izložbe su Katarina Marić i Tajana Ujčić. a organizatori izložbe su Zavičajni muzej grada Rovinja i Povijesni i pomorski muzej Istre.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje “Bertošinog zbornika” u Rijeci

October 27, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu, 30. listopada 2013. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci (Ružićeva 5) bit će predstavljen “Bertošin zbornik: zbornik u čast Miroslava Bertoše”. Izdanje će uz slavljenika predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Ivan Jurković, prof. dr. sc. Robert Matijašić, prof. dr. sc. Željko Bartulović, dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Sanja Holjevac.

Organizator predstavljanja je Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje latiničnog prijepisa Novoga testamenta u Puli

October 27, 2013 in Novosti by asuran

U utorak, 29. listopada 2013., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) povodom 450. obljetnice tiskanja prvog glagoljskog Novoga zavjeta bit će predstavljen njegov latinički prijepis u izdanju Adventističkog teološkog visokog učilišta, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Školske knjige.

O tom izuzetnom ostvarenju hrvatske kulture govorit će prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. Mateo Žagar, prof. dr. sc. Petar Kuzmić, dr. sc. čurđica Garvanović-Porobija, prof. dr. Nikolaus Satelmajer, prof. dr. sc. Zdravko Plantak te prof. dr. sc. Herman Ehmer.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Romana Farine “Itinerari istriani” u Vrsaru

October 27, 2013 in Novosti by asuran

U ponedjeljak, 28. listopada 2013., s početkom u 19 sati u prostorijama Zajednice Talijana Vrsar (Trg Degrassi 1) bit će predstavljena knjiga Romana Farine pod naslovom “Itinerari istriani: Sensazioni ed immagini” (Istarski itinerari: Osjećaji i slike”). Knjigu će uz autora predstaviti Mauro Simonovich te Gianfranco Abrami, autor fotografija objavljenih u knjizi. Organizatori su Novinsko-izdavačaka ustanova EDIT Rijeka i Zajednica Talijana Vrsar.

Pozivnica