Slideshow shadow
by asuran

“Društvo prijatelja Giostre” dobilo svoj prostor u Poreču

August 17, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu 14. kolovoza 2013. u prizemlju Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino svečano je otvoren prostor “Društva prijatelja Giostre”.

Društvo je dobilo prostor na korištenje od Grada Poreča, a kako je prilikom otvorenja najavila predsjednica Društva dr. sc. Elena Uljančić-Vekić koristit će za rad i aktivnosti Društva. Podsjetila je da je Društvo prijatelja Giostre osnovano pri porečkom muzeju krajem 2008. godine, s ciljem zaštite nematerijalne kulturne baštine i upotpunjavanja kulturno-turističke ponude u gradu Poreču, posebno kroz Giostru – Porečki povijesni festival, te istaknula da je tijeku proces registracije Društva kao udruge građana.

Prostor Društva prijatelja Giostre bit će otvoren radnim danom od 10 do 12 i od 18 do 22 sata.

by asuran

9. epizoda TV Hist(o)rije: Čitaonice u Istri, Gotika u Istri, Karlo Veliki, Gianrinaldo Carli

August 7, 2013 in Novosti by asuran

Deveta epizoda TV Hist(o)rije donosi četiri priloga o istarskoj povijesti. Saznajemo zašto su čitaonice imale važnu ulogu u Istri krajem 19. stoljeća te koji su reprezentativni primjeri gotike u Istri. Slijedi prilog o Karlu Velikom čija je vladavina utjecala i na ove prostore te pričamo o Gianrinaldu Carliju, književniku, ekonomistu, povjesničaru i numizmatičaru, rođenom u Kopru 1720. godine.

Devetu epizodu TV Historije pogledajte OVDJE.