Slideshow shadow
by asuran

8. epizoda TV Historije: “Refleksije vremena 1945. – 1955.”, Peutingerov zemljovid, Arheološki muzej Istre u Puli, Sv. Pelagije

July 27, 2013 in Novosti by asuran

Osma epizoda Hist(o)rije započinje prilogom o izložbi “Refleksije vremena 1945. – 1955.” postavljenoj u ožujku 2013. u galerijskom prostoru Sv. Srca u Puli. Predstavljena je i prošlost jedne od ključnih kulturnih ustanova Istre, Arheološkog muzeja u Puli. Slijede prilozi o Peutingerovu zemljovidu te istarskom svecu Pelagiju.

Novu epizodu TV Hist(o)rije možete pogledati OVDJE.

by asuran

Predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja na području Poreča, Tara i Umaga u Taru

July 19, 2013 in Novosti by asuran

U ponedjeljak, 22. srpnja 2013., s početkom u 20 sati u sjedištu Zajednice Talijana u Taru bit će predstavljeni rezultati recentnih arheoloških istraživanja na području Poreča, Tara i Umaga, a koja su proveli stručnjaci iz Zavičajnog muzeja poreštine – Museo del territorio parentino, Muzeja grada Umaga, Sveučilišta iz Aix-Marseilleja – Centre Camille Jullian, Sveučilišta iz Bordeauxa – Institut Ausonius – LaScarBx te Ecole Franà§aise de Rome – MAEE.

Program

by asuran

Predstavljanje restauracije crkve sv. Stjepana u Peroju

July 18, 2013 in Novosti by asuran

U subotu, 20. srpnja 2013., s početkom u 11 sati u Peroju će biti predstavljena restauracija crkve sv. Stjepana u Peroju. Crkva sv. Stjepana (VII.-VIII. st.) predromanička je izdužena jednobrodna crkva s trima pravokutnim upisanim apsidama. Nakon desakralizacije unutrašnjost joj je devastirana pretvaranjem u staju. Prelaskom u vlasništvo Grada Vodnjana započela su konzervatorska istraživanja i restauracija. Oko crkve i u njoj otkriveni su antički, ranokršćanski i predromanički ulomci. Bila je ukrašena freskama s prikazima likova svetaca, no one su tek neznatno sačuvane.

Organizator predstavljanja je Grad Vodnjan.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje izložbe “Pietro Nobile” u Kopru

July 18, 2013 in Novosti by asuran

U petak, 19. srpnja 2013., s početkom u 19 sati u Pokrajinskom muzeju u Kopru bit će upriličeno otvaranje izložbe «Pietro Nobile: Istarski motivi početkom 19. stoljeća». Organizatori su Humanistično društvo Histria (Kopar), Državni arhiv u Rijeci, Povijesni i pomorski muzej Istre, Arheološki muzej Istre i Istarska kulturna agencija.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2013. godine.

Pozivnica

by asuran

7. epizoda TV Hist(o)rije – Prva istarska brigada “Vladimir Gortan”, Gradine u Puli, Istarski razvod te Andrea Antico da Montona

July 11, 2013 in Novosti by asuran

U sedmoj epizodi obilježena je 70. obljetnica osnivanja Prve istarske brigade „Vladimir Gortan”. Slijede prilozi o prapovijesnoj prošlosti Pule i njezinim gradinama te o jednom od pravnih ključnih dokumenata iz istarske povijesti – Istarskom razvodu. Četvrti je prilog posvećen renesansnom tiskaru i skladatelju Andrei Anticu iz Motovuna.

Novu epizodu TV Hist(o)rije možete pogledati OVDJE