Slideshow shadow
by asuran

4. epizoda TV Hist(o)rije – o Istarskoj markgrofoviji, crkvi sv. Foške te P. Stancovichu, T. Perušku i J. Rakovcu

May 31, 2013 in Novosti by asuran


Četvrta Hist(o)rija donosi pet priloga. Prvi prilog predstavlja Istarsku markgrofoviju, a zatim slijedi prilog o kulturnoj baštini Istre, ovoga puta crkvi sv. Foške.

Tko su bili Pietro Stancovich, Tone Peruško i Joakim Rakovac te kakvo značenje imaju za istarsku povijest saznajte klikom na LINK.

by asuran

Predstavljanje projekta “Snaga Prejasne kraljice mora” u Savičenti

May 29, 2013 in Novosti by asuran

U srijedu, 29. svibnja 2013., s početkom u 19 sati u Oštariji “Ferlin” u Savičenti bit će predstavljen projekt “Snaga Prejasne kraljice mora” (La forza della Serenissima) – evidentiranje i proučavanje topova mletačke provenijencije na Mediteranu.

Projekt će predstaviti Marco Morin, fizičar – balistički forenzičar i istraživač povijesti oružja iz mletačkog razdoblja i Carlo Beltrame, podvodni arheolog i sveučilišni profesor čija je uža specijalnost metodologija istraživanja i očuvanja podvodne baštine.

by asuran

Otvorenje izložbe “Pietro Nobile” u Opatiji

May 26, 2013 in Novosti by asuran

U utorak, 28. svibnja 2013., s početkom u 19 sati u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji bit će upriličeno otvorenje izložbe “Pietro Nobile. Istarski motivi početkom 19. stoljeća”. Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2013., a organizatori su Hrvatski muzej turizma (Opatija), Državni arhiv u Rijeci, Humanističko društvo Histria (Kopar), Arheološki muzej Istre (Pula), Povijesni i pomorski muzej Istre (Pula) i Istarska kulturna agencija (Pula).

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Williama Klingera “Il terrore del popolo…” u Puli

May 25, 2013 in Novosti by asuran

U ponedjeljak, 27. svibnja 2013., s početkom u 17 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) održat će se predstavljanje knjige “Il terrore del popolo: Storia dell’OZNA, la polizia politica di Tito” (Narodni teror: povijest Ozne – Titove političke policije) autora dr. sc. Williama Klingera. Knjiga nastoji rekonstruirati nastajanje Titovog represivnoga aparata od dana kada je Komunistička partija Jugoslavije djelovala u ilegali, preko iskustava španjolskog građanskog rata te naposljetku partizanskog ustanka od 1941. do 1945. godine. Autor je rad na knjizi započeo 2008. godine potaknut činjenicom da je na temu jugoslavenske tajne policije nakon Drugog svjetskog rata iz pera znanstvenika rečeno jako malo ili gotovo ništa.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Mario Mikolić, autor dr. sc. William Klinger, uz uvodnu riječ Ivana Žagara, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli”.

Dr. sc. William Klinger rođen je u Rijeci 1972. godine. Suradnik je u Centru za povijesna istraživanja u Rovinju, a uži istraživački interes mu je problematika komunizma i nacionalizma na prostorima socijalističke Jugoslavije. Doktorsku disertaciju na temu “Pregovorima do nacije: Rijeka od autonomaštva do državotvorstva 1848.-1924.” obranio je 2007. godine na Sveučilištu u Firenci. Do sada je sudjelovao na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova, a svoje je radove objavio u nekoliko hrvatskih i talijanskih znanstvenih časopisa.

Pozivnica

by asuran

Stručni obilazak tvrđave Fort Turtian kod Šikića

May 24, 2013 in Novosti by asuran

U subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja 2013., od 16 do 20 sati bit će organizirani obilazak Fort Turtijana, koji se nalazi nadomak Šikića.

Organizatori su Udruga “Fort Turtian” i “K.u.K. Pula”