Slideshow shadow
by asuran

Izložba “Refleksije vremena 1945.-1955.” u Puli

March 22, 2013 in Novosti by asuran

U utorak, 26. ožujka 2013., s početkom u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli (De villeov uspon 8) upriličit će se otvaranje izložbe pod naslovom “Refleksije vremena 1945.-1955.”

Izložba, čija je autorica koncepta Jasmina Bavoljak, prikazuje ozračje koje se u povijesti umjetnosti odnosi na razdoblje formiranja socijalističkog realizma (1945.-1950.) te njegovu dekonstrukciju (1950.-1955.).


Umjetnine i razni predmeti dolaze iz institucija diljem Hrvatske: Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina Split, Galerije likovnih umjetnosti Osijek, Vile Brijunka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja Slavonije Osijek, Etnografskog muzeja Istre iz Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz Pule, Narodnog muzeja Zadar, Muzeja Staro selo iz Kumrovca, Galerije Antuna Augustinčića iz Klanjca, Gradskog muzeja Karlovac te Ureda predsjednika RH, Kabineta grafike HAZU, Moderne galerija, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog školskog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog državnog arhiva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba i mnogih drugih.

Organizatori izložbe su Arheološki muzej Istre, Pula i Galerija Klovićevi dvori, Zagreb.

Pozivnica

by asuran

Novo svjedočanstvo u “Istarskim sudbinama”

March 22, 2013 in Novosti by asuran

U sklopu projekta “Istarske sudbine” postavljeno je jedno novo svjedočanstvo u kojem je Ana Lutman pričala o gubitku oca i o sjećanjima njenog muža koji je u njemačkim koncetracijskim logorima proveo četiri godine života.


Ana Lutman
rođena je 18.08.1943. u selu Brečevići kraj Tinjana, kći Fume i Mate Brečevića. Ana je jedna od mnogih koji su u Drugom svjetskom ratu izgubili nekog i cijeli je život nosila teret surovog odrastanja bez oca. Naime, njezinog oca koji je sudjelovao u antifašističkom otporu odveli su 1.11.1943. kada je imala samo 3 mjeseca. (više…)


Ostala svjedočanstva, kao i detalje o projektu “Istarske sudbine” možete pogledati klikom na link.

by asuran

Predstavljanje knjige Davida Di Paoli Paulovicha “Pedena” u Pićnu

March 20, 2013 in Novosti by asuran

U subotu, 23. ožujka 2013., s početkom u 10:30 u dvorani kulturnog centra Općine Pićan bit će predstavljena knjiga Davida Di Paoli Paulovicha pod naslovom “Pedena: storia e memorie dell’antica diocesi Istriana” (Pićan: povijest drevne istarske biskupije).

Knjigu će predstaviti Denis Visintin i Marino Baldini.

Pozivnica

by asuran

Predavanje “Naša povijest: sol i solane-svjedočanstva i životna iskustva” u Piranu

March 20, 2013 in Novosti by asuran

U četvrtak, 21. ožujka 2013., s početkom u 18 sati u Tartinijevoj kući (Casa Tartini) u Piranu održat će se predavanja na temu života i rada u piranskim solanama pod zajedničkim nazivom “Naša povijest: sol i solane-svjedočanstva i životna iskustva”. Svoja će svjedočanstva podijeliti Agnese Giorgina Vuk, Giorgio Dessardo i Anita Dessardo, dok će Ondina Lusa predstaviti audio snimke prikupljene 1979. za potrebe intervjuiranja Lucie Benedetti (rođena Petronio) i Giorgia Milosa.

Moderator je Kristjan Knez, a organizatori Comunità  degli Italiani “Giuseppe Tartini”, Pirano i Società  di studi storici e geografici, Pirano.

Pozivnica

by asuran

Devet novih naslova u rubrici “On-line literatura”

March 18, 2013 in Novosti by asuran

Na internet stranicama Istarskog povijesnog društva, u rubrici “On-line literatura”, postavljeno je ukupno devet novih naslova koji se mogu konzultirati na internetu. Radi se o starijoj literaturi koja se bavi proučavanjem povijesti, jezika i arheologije Istre.

U knjizi Storia documentata di Rovigno, Bernardo Benussi donosi pregled političke i crkvene povijesti, demografije te flore i faune Rovinja od prapovijesti do 19. stoljeća. U radu Santo Stefano al Quieto iz 1888. godine, Benussi piše o lokalitetu Svetog Stjepana, danas poznatijeg kao Istarske toplice.

Carlo Combi u svojoj knjizi Istria. Studij storici e politici iz 1886., piše o mnogobrojnim temama iz istarske prošlosti, kao primjerice o istarskim solanama, etnografiji i o raznim istarskim poslovicama.
L’Istria: Note storiche naslov je knjige Carla de Franceschija objavljene 1879. godine u Poreču. Autor na više od 500 stranica istražuje mnogobrojne teme iz prošlosti istarskog poluotoka, većinom od prapovijesti do srednjeg vijeka.

Popisu objavljenih brojeva časopisa L’archeografo Triestino, pridodan je i peti broj objavljen 1878. godine.

Antonio Ive u svojoj knjizi I dialetti Ladino-Veneti dell’Istria iz 1900. istražuje fonetiku, morfologiju, sintaksu i leksik dijalekta pričanih u Balama, Piranu, Puli, Rovinju, Galižani, Vodnjanu, Fažani i Šišanu, dok Pietro Kandler u svojoj knjizi Iscrizioni dei tempi Romani rinvenute nell’Istria iz 1855. donosi prijepise velikog broja rimskih natpisa pronađenih u Istri.

Venezianisch-Istrische Studien naslov je knjige Waltera Lenela na njemačkom jeziku u kojoj autor istražuje povijest Akvilejskog patrijarhata i Istre u razdoblju ranog i razvijenog srednjeg vijeka.

Može se konzultirati i prvi svezak kapitalnog djela Pietra Stancovicha Biografia degli uomini distinti dell’Istria u kojem je barbanski kanonik napisao životopise uglednih Istrana.