Slideshow shadow
by asuran

Predstavljanje knjige Glorije Nemec “Nascita di una minoranza: Istria 1947-1965…” u Rovinju

February 27, 2013 in Novosti by asuran

U petak, 1. ožujka 2013. s početkom u 18 sati u sjedištu Zajednice Talijana u Rovinju – Comunità  degli Italiani di Rovigno bit će predstavljena knjiga Glorije Nemec pod naslovom “Nascita di una minoranza: Istria 1947-1965: storia e memoria degli italiani rimasti nell’area istro-quarnerina” (Nastanak jedne manjine: Istra 1947-1965.: povijest i sjećanje Talijana koji su ostali na istarsko-kvarnerskome području).

Organizatori predstavljanja su Unione italiana – Fiume, Università  popolare – Trieste, Centro di ricerche storiche – Rovigno, Università  degli studi di Trieste – Dipartimento studi umanistici te Comunità  degli Italiani di Rovigno.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Davora Mandića “Istra u vihoru Velikog rata” u Puli

February 23, 2013 in Novosti by asuran

U utorak, 26. veljače 2013., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Davora Mandića pod naslovom “Istra u vihoru Velikog rata: sudbina evakuiraca – 1914. – 1918.”. Knjiga će biti predstavljena kao dio programa obilježavanja 50-te godišnjice smrti Mije Mirkovića – Mate Balote, a objavljena je kao prva u nizu iz novoutemeljene biblioteke Susreti na dragom kamenu.

Organizatori su Udruga Susreti na dragom kamenu i Općina Marčana.

Pozivnica

by asuran

Treći Memorijal Petra Stankovića u Barbanu

February 21, 2013 in Novosti by asuran

Ovoga tjedna održava se treći Memorijal Petra Stankovića posvećen znamenitom Barbancu. Zbog Stankovićeve svestranosti, čiji bogati opus i otkrića u većoj mjeri tek čekaju da budu otkriveni javnosti, širok je spektar tema kojima se hrvatski znanstvenici mogu baviti proučavajući Stankovićevo stvaralaštvo i život. Stoga se ove godine memorijal održava tri dana. Počinje u četvrtak, 21. veljače 2013., u školi Jure Filipovića u Barbanu u 19 sati predstavljanjem zbornika “Barbanski zapisi”. Na istom mjestu u petak će se ponovno održati znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” za koji je prijavljeno 17 tema. U subotu u 19 sati u sportskoj dvorani OŠ Jure Filipovića održat će se kulturno-zabavni program “Barban u srcu”, na kojem će nastupiti KUD Barban, pjesnikinje Loreta Ukota i Marija Rojnić, učenici barbanske osnovne škole i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule – područno odjeljenje Barban, koji će kroz glazbene i literarne točke dočarati kompleksnost Stankovićeve osobnosti.

Memorijal je pokrenut 2011. povodom 240. godišnjice rođenja barbanskoga svećenika, povjesničara, pisca, orguljaša, pjesnika, znanstvenika, inovatora, agronoma, enologa i geologa.

by asuran

Akcija “Zaviri u kutiju uspomena”

February 21, 2013 in Novosti by asuran

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, koji djeluje pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, i Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria pokrenuli su akciju pod nazivom “Zaviri u kutiju uspomena”. Cilj je akcije prikupljanje predmeta s područja Istre iz razdoblja 1945. – 1990., čime bi se popunio muzejski fundus kojemu nedostaje papirnata, tekstilna i druga građa iz nedavne prošlosti. Parafrazirajući nazive nekih aktivnosti iz povijesti, akcija se provodi pod sloganom “Zaviri! Sve nas smije iznenaditi!”, a pokretači se nadaju da će među građanima naići na odaziv i polučiti uspjeh. Prikupljeni predmeti mogu se pogledati na Facebook stranici Muzeja.

Istarsko povijesno društvo – Societa’ storica istriana podržava akciju i poziva članove i sve građane da daruju predmete Muzeju kako bi se sačuvali za buduće naraštaje.

Poziv na sudjelovanje u akciji

Facebook stranice Muzeja

by asuran

Predstavljanje “Kamika na kunfinu” i “Histriae Archaeologicae” u Puli

February 21, 2013 in Novosti by asuran

U petak, 22. veljače 2013., s početkom u 13 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (De Villeov uspon 8) održat će se predstavljanje dva nova izdanja Arheološkog muzeja Istre. Riječ je o monografiji “Kamik na kunfinu: granične oznake u istarskim šumama”, koju će predstaviti dr. sc. Tonči Burić te časopisu “Histria Archaeologica”, koji će predstaviti dr. sc. Jacqueline Balen.

Organizator je Arheološki muzej Istre.

Pozivnica