Slideshow shadow
by asuran

December 24, 2012 in Novosti by asuran

by asuran

Povijesne izložbe o Istri na stranicama Društva

December 22, 2012 in Novosti by asuran

Na mrežnim stranicama Istarskog povijesnog društva- Società  Storica Istriana od 20. prosinca 2012. moguće je pogledati povijesne izložbe o Istri, nastale u (su)organizaciji Društva ili u produkciji njezinih članova.

Izložbe, po svojoj definiciji “privremeni javni događaji”, digitalizacijom postaju trajno dostupne za konzultaciju, kako znanstvenicima i istraživačima tako i svim zaljubljenicima u istarsku povijest što predstavlja temeljni cilj ovog projekta.

Predstavljamo vam prve tri izložbe:

“Nogometna igrališta u Puli-povijest i razvoj” Antona Percana

“Crkve baljanskoga područja: tragovi u vremenu – Izbor iz fotografske arhive Arheološkoga muzeja Istre” Milana Radoševića i Alda Šurana

“80 godina košarke u Puli” Igora Jovanovića i Zvonimira Čačića.

by asuran

U Puli predstavljen 2. broj Histrije

December 21, 2012 in Novosti by asuran

U srijedu 19. prosinca 2012. predstavljen je drugi broj Histrije – godišnjaka Istarskog povijesnog društva. Pred lijepo popunjenom Svečanom dvoranom Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli časopis su predstavili prof. dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Gracijano Kešac, prof., ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i dr. sc. Maurizio Levak, glavni urednik Histrije, dok je moderator bio Milan Radošević, prof., tajnik Istarskog povijesnog društva. Izdavač je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana, a suizdavači Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te od ove godine Povijesni i pomorski muzej Istre. Uz glavnog urednika, uredništvo čine Mihovil Dabo, Danijela Doblanović, Raul Marsetič i Milan Radošević.

U uvodnoj riječi prof. Radošević je istaknuo kako je Histria projekt koji okuplja najveći broj članova Društva, ali i vanjskih suradnika, u drugom broju njih čak četrdesetero. Prof. dr. sc. Robert Matijašić kao domaćin i predstavnik suizdavača izrazio je zadovoljstvo činjenicom da velik broj autora pripada mlađoj generaciji te je apelirao na dosljednost objavljivanja publikacije kako bi se ustalili i financijski preduvjeti njezina izlaženja. Zatim je riječ preuzeo prof. Gracijano Kešac kazavši da je pokretanje Histrije popunilo prazninu u publicistici povijesnih tekstova u Istri. Glavni urednik dr. sc. Maurizio Levak zahvalio se svim suradnicima, istaknuvši da se časopis stvara na volonterskim temeljima, a sva utrošena sredstva odnose se na prijelom i tisak. Politika uredništva, prema njegovim riječima, ima cilj pratiti sve što se relevantno događa na polju historiografije u Istri. Posljednja je riječ preuzela dr. sc. Elena Uljančić-Vekić predstavivši u kratkim crtama osam znanstvenih članaka, koliko ih broji drugi svezak Histrije. Ostatak časopisa je posvećen brojnim prikazima, ocjenama i izvješćima knjiga, skupova, izložbi, predavanja u Istri tijekom prošle godine.

Objavljivanje trećeg broja Histrije planirano je za kraj 2013. godine čime će časopis steći uvjete za znanstvenu klasifikaciju. (Milan Radošević)

by asuran

Izložba “MEMOBOX: Prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre” u Pazinu

December 20, 2012 in Novosti by asuran

U petak, 21. prosinca 2012., s početkom u 15 sati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu bit će upriličeno otvorenje izložbe “MEMOBOX: Prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre”. Izložba razlaže što znači biti etnolog/inja, kakav je njihov rad “na terenu”, što etnolozi rade s predmetima koje otkupe ili dobiju na poklon i kakva im značenja sve pridružuju. Izložba zaviruje i u spremišta (depoe) te objašnjava i nevidljivi rad muzealaca. Putem izložbe u prvom redu se želi naglasiti važnost muzeja i etnologije kao struke.

Organizator je Etnografski muzej Istre.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje 2. broja Histrije u Puli

December 16, 2012 in Novosti by asuran

U srijedu, 19. prosinca 2012., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljen drugi broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Histria objavljuje znanstvene i stručne priloge kao i recenzije i prikaze iz područja povijesne znanosti u njezinu širem smislu (obuhvaćajući gospodarsku, pravnu i kulturnu povijest Istre). Radovi su objavljeni na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku, uz sažetke na engleskom i drugim jezicima.

Godišnjak će predstaviti prof. dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Gracijano Kešac, prof., ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i dr. sc. Maurizio Levak, glavni urednik Histrije, dok će moderator biti Milan Radošević, prof., tajnik Istarskog povijesnog društva. Izdavač je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana, a suizdavači Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Povijesni i pomorski muzej Istre.

Pozivnica

Invito