Slideshow shadow
by asuran

Izložba “Savudrija – putovanje u prošlost” u Umagu

November 30, 2012 in Novosti by asuran


U petak, 30. studenoga 2012., s početkom u 19:30 u prostoru multimedijalnog centra Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić” Umag (Trgovačka 6, Umag) upriličit će se otvorenje izložbe “Savudrija-putovanje u prošlost/Salvore – Viaggio nel passato). Izložba prati povijest Savudrije od prapovijesti do danas. Urednice kataloga i autorice izložbe su Branka Milošević i Biljana Petrović Markežić.

Organizator je Muzej Grada Umaga.

by asuran

Znanstveni skup XIX. Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine

November 30, 2012 in Novosti by asuran

U petak, 30. studenog 2012., s početkom u 18 sati, u prostorijama Zgrade Općine Lupoglav u Lupoglavu održat će se znanstveni skup XIX. Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine. Organizator skupa je Općina Lupoglav.

Program

by asuran

Novi naslovi u “Izvorima za istarsku povijest” i “On-line literaturi”

November 29, 2012 in Novosti by asuran

Na internetskim stranicama Istarskog povijesnog društva, u rubrikama “On-line literatura” i “Izvori za istarsku povijest”, postavljeni su novi naslovi koji se mogu konzultirati putem interneta.

U “On-line literaturi” se tako mogu naći šest novih naslova. Prvi naslov odnosi se na knjigu Ferruccia Delisea Servizi pubblici e Guide generali di Isola. Regolamenti e frammenti di Storia di Servizi pubblici 1793-1940. Guide generali amministrative-commerciali 1894-1942 u kojoj autor donosi građu koja može poslužiti za istraživanje ekonomskog i društvenog života Izole od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.

Knjiga La società  civile a Isola: Documenti, Statuti e Regolamenti di Associazioni 1597 – 1941 djelo je istog autora koji donosi dokumente, statute i pravila raznih bratovština, političkih organizacija te raznih udruga koje su djelovale u Izoli od kraja 16. pa sve do sredine 20. stoljeća.

Popisu časopisa koji se bave istarskom poviješću pridodana su tri sveska časopisa Atti Centra za povijesna istraživanja – Rovinj / Centro di ricerche storiche – Rovigno. Radi se o 39., 40. i 41. svesku u kojima su objavljena ukupno 62 članka koji se bave raznim temama povijesti istarskog poluotoka.

U popis je pridodan i 11. svezak Problema sjevernog Jadrana, časopisa Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci i Područne jedinice u Puli, koji donosi nova saznanja iz povijesti, kulture i etnologije istarskog i riječkog područja. U ovom broju se mogu konzultirati tri izvorna znanstvena članka, tri pregledna rada te niz prikaza novije povijesne literature.

U “Izvorima za istarsku povijest” objavljene su tri serijske publikacije. Kur- und Bade-Zeitung der österreichischen Riviera su tjedne novine koje su izlazile u Opatiji od 1906. do 1914. na njemačkom jeziku o kupalištima i turističko-lječilišnoj ponudi Opatijske rivijere.

Tjednik Illustrierte österreichische Riviera Zeitung prve su istarske novine koje su se bavile turističkom promidžbom lječilišnog turizma Istre i Dalmacije. Izlazile su prvo Puli, a kasnije u Opatiji u razdoblju od 1904. do 1906. godine.

U Bujama je u razdoblju od 1947. do 1955. izlazio tjednik Hrvatski glas. Bile su to novine na hrvatskom jeziku koje su se bavile životom i aktivnostima hrvatskog stanovništva u Slobodnom teritoriju Trsta. U srpnju 1955. list se spojio s Glasom Istre.

by asuran

Predstavljanje knjige Roberta Matijašića “Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici…” u Puli

November 27, 2012 in Novosti by asuran

U četvrtak, 29. studenoga 2012., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Roberta Matijašića pod naslovom “Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici od Dioklecijana do Justinijana”. Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Neven Budak.

Organizator predstavljanja je izdavačka kuća Leykam international.

Pozivnica

by asuran

Međunarodni znanstveni skup ” I Gravisi. Ruolo, impegno e cultura…” u Kopru

November 25, 2012 in Novosti by asuran

U petak i subotu, 30. studenoga i 1. prosinca 2012., u Palači Gravisi, sjedištu Talijanske zajednice “Santorio Santorio”, u Kopru održat će se međunarodni znanstveni skup pod naslovom “I Gravisi. Ruolo, impegno e cultura di un casato capodistriano attraverso i secoli” (Gravisi. Uloga, angažiranost i kultura jednog koparskog roda kroz stoljeća).

Organizatori su Društvo za zgodovinske in geografske študije Piran, Comunità  degli Italiani “Santorio Santorio” Capodistria, Comunità  degli Italianii “Giuseppe Tartini” Pirano, Centro Italiano di Promozione, Cultura, Formazione e Sviluppo “Carlo Combi” Capodistria te Istituto Regionale per la Cultura Istriano-fiumano-dalmata Trieste.

Program