Slideshow shadow
by asuran

Predstavljanje knjige Frana Pare “Nevidljiva tipografija – Božji pečat i kristogram u hrvatskoglagoljskoj inkunabuli” u Buzetu

October 30, 2012 in Novosti by asuran

U utorak, 30. listopada 2012., s početkom u 18:00 sati u Narodnom domu u Buzetu predstavit će se knjiga “Nevidljiva tipografija – Božji pečat i kristogram u hrvatskoglagoljskoj inkunabuli”. Autor knjige je Frane Paro, a uz autora će knjigu predstaviti suradnica na projektu dr. sc. Božica Pažur i predsjednik ročke Katedre čakavskog sabora Vladimir Pernić.

Predstavljanje se održava u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, a organizatori su Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” i Katedra Čakavskog sabora Roč.

by asuran

Znanstveni skup «Dr. Juraj Dobrila (1812.-2012.) i stoljeće Krasne zemlje (1912.-2012.)» u Puli i Pazinu

October 23, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. listopada 2012.

U četvrtak, 25. listopada 2012., u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) s početkom u 9 sati te u petak, 26. listopada 2012. u Maloj koncertnoj dvorani Spomen doma sjedinjenja i slobode u Pazinu (Šetalište Pazinske gimnazije 1) s početkom u 9 sati održat će se Znanstveni skup «Dr. Juraj Dobrila (1812.-2012.) i stoljeće Krasne zemlje (1912.-2012.)». Skup se održava povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Jurja Dobrile i 100. obljetnice skladanja istarske himne Krasna zemljo.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora skup organizira Organizacijski odbor u suradnji s Istarskom županijom, Porečkom i Pulskom biskupijom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Državnim arhivom u Pazinu, Katedrom Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Pula te Istarskim književnim društvom Juraj Dobrila Pazin.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige “Stanovništvo i migracije iz sjeverne Istre – Buzeštine” Eda Merlića u Puli

October 20, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 20. listopada 2012.

U ponedjeljak, 22. listopada 2012., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje knjige autora mr. sc. Eda Merlića “Stanovništvo i migracije iz sjeverne Istre – Buzeštine”. O knjizi će uz autora govoriti i prof. dr. sc. Slaven Bertoša, redoviti profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Predstavljanje se organizira u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2012.

Pozivnica

by asuran

Izvještaj s predstavljanja «Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma» u Puli

October 17, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 17. listopada 2012.

U petak, 12. listopada u prostorijama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavljen je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Istraživači dr. sc. Igor Duda i Boris Koroman s Odjela za humanističke znanosti, dr. sc. Lada Duraković s Odjela za glazbu te dr. sc. Andrea Matošević s Odjela za studij na talijanskom jeziku ukratko su predstavili svoj znanstveni interes te planove vezane uz rad u Centru. Predstavljanju Centra nazočili su i rektor Sveučilišta dr. sc. Robert Matijašić, te gosti iz Zagreba dr. sc. Tvrtko Jakovina i dr. sc. Ines Prica koji su izrazili zadovoljstvo pokretanjem Centra te želju za što skorijom suradnjom.

Najavljena su i prva dva projekta Centra koji bi se trebali realizirati u sljedećih mjesec dana. Znanstveni skup “Radionica za suvremenu povijest” održat će se 8. i 9. studenog na kojem će desetak mladih povjesničara predstaviti svoja istraživanja proizašla iz diplomskih radova, a očekuje se i izdavanje zbornika tih radova koji bi bio prvi korak prema stvaranju buduće biblioteke Centra. Drugi je projekt izložba plakata “Glazba narodu” koja se priprema u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli. Izložbu pripremaju dr. sc. Lada Duraković i Boris Koroman. (Anita Buhin)

Foto: Glas Istre

by asuran

Predavanje Andree Matoševića «Etnografija kove. Od crne svakodnevice do radničke aristokracije» u Pazinu

October 15, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 15. listopada 2012.

U srijedu, 17. listopada 2012., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje dr. sc. Andree Matoševića pod naslovom «Etnografija kove. Od crne svakodnevice do radničke aristokracije». Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Dr. sc. Andrea Matošević docent je na Odjelu za studij na talijanskom jeziku pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Doktorirao je pri Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom «Rudarenje na Labinštini. Etnički pristup rudarskom pozivu u XX. stoljeću». Područje njegova znanstvena interesa odnosi se na etno-antropologiju, usmenu povijest, filozofiju, teoriju multikulturalizma itd.

Pozivnica