Slideshow shadow
by asuran

Preminula dr. sc. Vesna Girardi Jurkić (1944. – 2012.)

August 26, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. kolovoza 2012.

Dr. sc. Vesna Girardi Jurkić, pulska arheologinja, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre, prva ministrica kulture Republike Hrvatske te UNESCO-ova veleposlanica, umrla je u subotu, 25. kolovoza 2012., u Puli u 69. godini života.

Vesna Girardi Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine, a 1947. s roditeljima dolazi u Istru. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iznimno bogatu i plodnu karijeru započela je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja.

Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle kraj Medulina te ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij – prvom arheološkom parku na otvorenome te na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene. U kabinetu predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita obnašala je dužnost vodiča za talijanski, engleski i francuski jezik.

Za vrijeme Domovinskog rata bila je veleposlanik UNESCO-a, a njezinom zaslugom tri su hrvatska grada proglašena svjetskom kulturnom baštinom: Poreč, Šibenik i Trogir. Za izložbu „Sjaj antičkih nekropola” dobila je trajno pokroviteljstvo predsjednika UNESCO-a Federica Mayora. Obnašala je i dužnost ravnateljice Međunarodnoga istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin. Bila je članica Istarskog povijesnog društva.

by asuran

Izložba “Arma Parentina” u Poreču

August 9, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 9. kolovoza 2012.

U petak, 10. kolovoza 2012., s početkom u 20 sati u prizemlju Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču upriličit će se otvorenje izložbe pod nazivom “Arma Parentina”, kojom će se predstaviti izbor oružja od 16. do 19. stoljeća iz Zbirke hladnog i vatrenog oružja.

Izložba se odvija unutar projekta “Izlog baštine” koji za cilj ima više puta godišnje iznijeti zanimljive ili manje poznate muzejske predmete iz čuvaonica, prikazati nove akvizicije i donacije, nalaze s arheoloških istraživanja te obilježiti određene obljetnice i događanja.

Organizator je Zavičajni muzej Poreštine.

Pozivnica