Slideshow shadow
by asuran

„Istarski vremeplov” – novi projekt Sveučilišne knjižnice u Puli i Istarskog povijesnog društva

July 24, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. srpnja 2012.


U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana pokrenulo je novi projekt pod naslovom „Istarski vremeplov”. Projekt se temelji na televizijskoj emisiji Istra Nekad i Danas, plodu dugogodišnje suradnje Sveučilišne knjižnice u Puli i regionalne televizijske kuće TV Nova. Djelatnici Sveučilišne knjižnice u Puli (Karin Radetić, Ornela Žerić, Tijana Barbić-Domazet i Ivan Kraljević) iz starih su novina (Omnibus, Istarska riječ, Istarski list, Hrvatski list, Polaer Tagblatt, Pučki prijatelj, Istra, Narodni koledar Jurina i Franina, L’Azione, Glas Istre i dr.) odabrali i uredili najzanimljivije događaje iz Istre od kraja 19. do pred kraj 20. stoljeća, koje će se po principu „dogodilo se na današnji dan” svakodnevno objavljivati i arhivirati na mrežnim stranicama Istarskog povijesnog društva.

Vijesti su skraćene i prilagođene širem čitateljstvu, ali svojom izvornošću svim zaljubljenicima u istarsku povijest, ali i studentima i istraživačima, pružaju osnovnu informaciju i neposredan, novinsko-novinarski uvid u bremenito razdoblje karakterizirano političkim i nacionalnim sukobima, modernizacijskim procesima (izgradnjom vodovoda, prometnica, elektrifikacijom), evakuacijama i egzodusima, kako hrvatskog tako i talijanskog stanovništva, ratnim strahotama i nedaćama, ali i napretkom i razvojem na polju kulture, obrazovanja, a naposljetku i turističkom valorizacijom istarskih prirodnih ljepota.

Originalni primjerci novina dostupni su u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

by asuran

Osnovan “Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma” u Puli

July 14, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 14. srpnja 2012.

Odlukom Senata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 9. srpnja 2012. osnovan je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma kao nova sastavnica Sveučilišta. Djelovat će u okviru područja humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, a socijalističke i postsocijalističke teme obrađivat će ponajviše iz perspektive povijesti, etnologije i antropologije, kulturalnih studija, književnosti i muzikologije.

Više o Centru na stranici: http://www.unipu.hr/index.php?id=1487

by asuran

Predstavljanje 11. sveska “Problema sjevernog Jadrana” u Rijeci

July 10, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 10. srpnja 2012.

U petak, 13. srpnja 2012., s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci (Ružićeva 5) bit će predstavljen 11. svezak časopisa “Problemi sjevernog Jadrana”. Izdanje objavljuje znanstvene i stručne članke iz društvenih i humanističkih znanosti te ocjene, prikaze i osvrte. Časopis će predstaviti voditelj Zavoda akademik Petar Strčić, glavni i odgovorni urednik prof. emeritus Miroslav Bertoša i upraviteljica Zavoda dr. sc. Sanja Holjevac.

Organizator predstavljanja i izdavač je Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

by asuran

Manifestacija “Arena fatalnih žena” u Puli

July 6, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 6. srpnja 2012.

U subotu, 7. srpnja 2012., s početkom u 21:30 na pulskom će se Forumu održati manifestacija pod nazivom “Arena fatalnih žena”. Ideja o manifestaciji koja za cilj ima predstaviti fatalne žene koje su na svoj način obilježile pulsku povijest nastala je 1994. godine od entuzijasta predvođenih Boškom Obradovićem.

Studenti interdisciplinarnog diplomskog studija pri Sveučilištu Jurja Dobrile, predvođeni Paolom Batelom i Tatjanom Bulešić, revitalizirali su projekt 2011. godine. Ove godine publici će, između ostalih, biti predstavljene Juliette Condorcet, Rosse Bergi i Mara Hari u modnim kreacijama Elice Iljoske.

by asuran

Otvaranje izložbe “Ki sit ki lačan: o prehrani u Istri” u Puli

July 4, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 4. srpnja 2012.


U četvrtak, 5. srpnja 2012., s početkom u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (De Villeov uspon 8) bit će upriličeno otvorenje izložbe “Ki sit ki lačan: o prehrani u Istri”. Na projektu su radili svi istarski muzeji s Arheološkim muzejom kao nositeljem te ujedno i organizatorom izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2012. godine.

Pozivnica