Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Deana Krmca “Arhivski i tiskani izvori za praćenje kretanja istarskog stanovništva u habsburško doba (1815.-1918.)” u Pazinu

May 27, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. svibnja 2012.

U srijedu, 30. svibnja 2012., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje dr. sc. Deana Krmca pod naslovom “Arhivski i tiskani izvori za praćenje kretanja istarskog stanovništva u habsburško doba (1815.-1918.)”. Organizator predstavljanja je Državni arhiv u Pazinu.

Dr. sc. Dean Krmac tajnik je Humanističkog društva Histria (Kopar) te odgovorni urednik edicije Histria Editiones. Uže područje njegova znanstvena zanimanja odnosi se na povijesnu demografiju Istre u razdoblju između 19. i 20. stoljeća, posebice na migracijska kretanja. Objavio je veći broj radova u međunarodnim znanstvenim časopisima te sudjelovao na više međunarodnih skupova.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Hrvoja Klasića “Jugoslavija i svijet 1968.” u Puli

May 20, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 20. svibnja 2012.

U srijedu, 23. svibnja 2012., s početkom u 17 sati u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će predstavljena knjiga dr. sc. Hrvoja Klasića pod naslovom “Jugoslavija i svijet 1968.”. Knjiga se bavi promjenama u Jugoslaviji 1968. i njezinu položaju u svjetskom i europskom kontekstu, odnosu prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Knjigu će predstaviti dr. sc. Igor Duda i autor dr. sc. Hrvoje Klasić.
Organizatori predstavljanja, u sklopu projekta “Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli”, su Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana te Udruga Istarska baština.

Dr. sc. Hrvoje Klasić, viši je asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uže područje njegova istraživanja odnosi se na političku povijest socijalističke Jugoslavije. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku. Suautor je dokumentarne serije Hrvatsko proljeće, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje “Monografije grada Umaga” u Umagu

May 20, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 20. svibnja 2012.

U utorak, 22. svibnja 2012. s početkom u 18 sati u umaškoj Gradskoj vijećnici bit će predstavljena “Monografija grada Umaga”. Povod predstavljanju je proslava zaštitnika grada Sv. Pelegrina.

Organizatori su Grad Umag, Pučko otvoreno učilište “Ante Babić” Umag i Gradska knjižnica Umag.

Pozivnica

by asuran

Izložba “Amor ornamenti parentini” u Poreču

May 16, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 16. svibnja 2012.

U petak, 18. svibnja 2012., s početkom u 19 sati u prizemlju palače Sinčić u Poreču upriličit će se otvorenje izložbe “Amor ornamenti parentini”, a na kojoj će biti predstavljen izbor nakita od prapovijesti do 20. stoljeća. Izložba se otvara povodom Međunarodnog dana muzeja, kao prva u nizu u sklopu novog projekta pod nazivom “Izlog baštine”.

Cilj projekta je više puta godišnje iznijeti zanimljive ili manje poznate muzejske predmete, prikazati nove akvizicije i donacije, nalaze s arheoloških istraživanja te obilježiti određene obljetnice i događanja.

Organizator je Zavičajni muzej Poreštine.

by asuran

Zapaženi uspjeh istarskih srednjoškolaca na državnom Natjecanju iz povijesti u Dubrovniku

May 15, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 15. svibnja 2012.

Od 2. do 4. svibnja 2012. u Dubrovniku je održano 13. državno Natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici srednjih škola s područja Istarske županije postigli su sljedeće zapažene rezultate:

II. razred srednje škole

3. mjesto Kruno Nikačević, SŠ Mate Balote Poreč, mentor prof. Vladimir Torbica

IV. razred srednje škole

5. mjesto Dajana Bileta, Gimnazija Pula, mentor dr. sc. Alen Tafra, voditelj prof. Željko Šek


Samostalni istraživački radovi za srednje škole:

4. Lucijan Mrzlić, SŠ Mate Blažine Labin, mentor prof. Dijana Muškardin

U radu državnog povjerenstva sudjelovali su prof. Sonja Bančić iz OŠ Stoja, Pula i prof. Danijel Bogešić iz Pazinskog kolegija-klasične gimnazije Pazin.